Danskernes yndlingssang er fundet

For 3. gang har DRs klassiske radiokanal P2 afholdt Klassisk Top 50, og denne gang med danske sange. Nu er vinderen klar: ”I Danmark er jeg født” med tekst af H.C. Andersen.

  • Afslutningskoncerten blev fremført af DR Pigekoret og dirigeret chefdirigent Phillip Faber. Hele koncerten kan downloades på hjemmesiden www.dr.dk/top50. (Foto: © Martin Bubandt, Type 1)
  • Afslutningskoncerten blev fremført af DR Pigekoret og dirigeret chefdirigent Phillip Faber. Hele koncerten kan downloades på hjemmesiden www.dr.dk/top50.
  • H. C. Andersen kan glæde sig over, at han hitter på listen - 140 år efter sin død. (Foto: © DR ARC, Type 1)
1 / 3

For 3. gang har DRs klassiske radiokanal P2 afholdt Klassisk Top 50, og denne gang med danske sange. Nu er vinderen klar: 'I Danmark er jeg født' med tekst af H. C. Andersen.

For 3. gang har DR’s klassiske radiokanal P2 afholdt Klassisk Top 50, som indsamler danskernes yndlingsmusik. Denne gang med danske sange, det vil sige alle de sange, man synger på skoler, ved lejrbålet og til familiefester. P2 modtog 2.400 nomineringer på sange, og ved en udsolgt koncert i Koncerthuset onsdag blev de 10 øverste sange på listen afsløret.

Vinderen var klar: 'I Danmark er jeg født' med tekst af H. C. Andersen. Det er en sang, der har fået flere forskellige melodier gennem årene. Den mest kendte er komponeret af Poul Schierbeck og findes i mange danske sangbøger.

I forbindelse med kåringen siger redaktionschef på P2, Jakob Marstrand:

”Det, vi allermest håbede på, er sket. Kåringen viser, at fællessangen lever, men også at traditionen bliver fornyet. Og set på et højere plan, så afspejler listen et helt menneske: Her er sange om landet, vi bor i, om dannelsesrejser, om tro, om at turde stå op for sine værdier, om det at være menneske, om årstiderne, om livscyklus og om fællesskab.

Han tilføjer:

DR vil gerne have fællesskabet til at vokse gennem sangen. Vores håb er, at danskerne nu vil gå ud og bruge de 50 sange og opleve styrken i at synge disse stærke melodier og tekster sammen”, og henleder opmærksomheden på, at P2 udskriver en konkurrence om at skabe og uploade den bedste fællessangsvideo med én af de nykårede 50 sange. Se mere på ”dr.dk/top50”.

Her er toppen af Klassisk Top 50 Den danske sang:

1: I Danmark er jeg født

2: Danmark nu blunder den lyse nat

3: Gi' os lyset tilbage

4: Den blå anemone

5: Kære linedanser

6: Den danske sang er en ung blond pige

7: Du kom med alt det der var dig

8: Se nu stiger solen

9: Lyse nætter

10: Septembers himmel er så blå

Listen er blevet en blanding af gamle og nyere fællessange, for den danske sangskat fornyer sig løbende. Der kommer sange til fra pop og rock, for eksempel Albertes 'Lyse nætter', der blev nr. 9. Og der skrives hele tiden nye fællessange, hvor af flere havnede i top 10: Kærlighedssangen 'Du kom med alt det der var dig' (7) og 'Kære linedanser' (5) og 'Gi' os lyset tilbage' (3), to sange, der på ganske få år er blevet meget udbredte i skolerne.

Carl Nielsen hitter

Den danske nationalkomponist Carl Nielsen har flest sange med på listen. Ikke færre end ni ud af de 50 yndlingssange er skrevet af Carl Nielsen, som i år kan fejre 150 års fødselsdag.  Hans mest populære er 'Den danske sang er en ung blond pige', som blev nummer seks på listen

Konklusionen på Klassisk Top 50 er, at ”Den danske sang” lever i bedste velgående! Fællessangen er stadig stærk i Danmark. Der synges på skoler, efterskoler, højskoler, i foreninger, i spejderbevægelsen og FDF, i lokale fællesskaber og i selskab med familie og venner.

Hver generation finder sine egne yndlingssange. Og selv om der kommer flere nye sange til,   spænder den danske sangskat stadig over kvalitetssange fra 1800-tallet til i dag. Det er sangbar, dansk kultur.

Afslutningskoncerten blev fremført af DR Pigekoret og dirigeret chefdirigent Phillip Faber. Hele koncerten kan downloades på hjemmesiden www.dr.dk/top50. Her kan man også høre alle de foregående udsendelser med Klassisk Top 50, hvor danskerne nominerer deres yndlingssange.

DR udgiver i øvrigt i samarbejde med Edition Wilhelm Hansen en sangbog med de 50 sange.

Koncerten bliver sendt på tv-kanalen DR K søndag den 24. maj klokken 20.00.