De har været noget ved musikken i 60 år

DRs diskotek fylder 60 år og fejrer det på onsdag. Men hvor det i starten var en pladesamling, er det i dag også stedet, hvor hovedparten af DRs radiotimer bliver lavet, og hvor den musikalske mangfoldighed og kvalitet i DR bliver sikret.

  • DRs diskotek - der nu er en del af afdelingen DR Musik og Medier - fylder 60 år (Foto: DR Programspecialister © Type 1)
  • DRs diskotek fylder 60 år, og hvor det i starten var via kartotekskort, musikken blev katalogiseret, er det i dag på computer den slags klares (Foto: DR Programspecialister © Type 1)
  • TV-underholdningsværten over dem alle er Otto Leisner. Han styrer blandt andet Pladeparaden. (Foto: tvarc © Type 1)
1 / 3

DRs diskotek fylder 60 år og fejrer det på onsdag. Men hvor deti starten var en pladesamling, er det i dag også stedet, hvorhovedparten af DRs radiotimer bliver lavet, og hvor den musikalskemangfoldighed og kvalitet i DR bliver sikret.

Det blev født i en vindueskarm og ikke mindst DRs radiolytterehar hørt meget om det: DRs diskotek.

På onsdag den 17. juni markerer det sit 60 års jubilæum, og idag er DRs musiksamling - som nu er en del af afdelingen DR Musikog Medier, én af de største i Europa.

Musikken spænder fra Apollo Revyen i 1934 til de allersenestehits, men i dag er DR Musik og Medier også så meget andet end "enmeget stor kasse med plader", som DRs medarbejdere kan gøre brugaf. Det er for eksempel også her, at hovedparten af DRs radiotimertil DRs flere end 20 netkanaler og syv DAB-kanaler med musik bliverproduceret. Og det er også stedet, hvor den musikalskemangfoldighed på DRs FM-kanaler bliver sikret.

Fantastisk udvikling

"Vi har været igennem en fantastisk udvikling de seneste fem år.Pladebranchen er i dag radikalt forandret, og det har givet DRMusik & Medier helt nye udviklingsmuligheder. At DR Musik ogMedier i dag producerer langt de fleste af DRs digitale radiotilbudsamt musikflowet til P4, har i den grad ændret vores tilgang tilsamlingen," siger områdechef Jeppe Bjørn Høj, der tilføjer:

"Hvor vi tidligere købte en masse musik, som kun sjældent elleraldrig blev spillet, udnytter vi i dag samlingen langt bedre tilglæde for både lytterne og medarbejderne," siger områdechef JeppeBjørn Høj.

Chefer gennemtiderne

* Palle Alsfeldt (medarbejder iMusikafdelingen), som samlede de første plader i 1940’erne.

* Stig Mervild. Første egentlige leder afGrammofonarkivet fra 1949-52

* Otto Leisner. Ansat som Grammofonarkivar fra1952-64. Afdelingen blev omdøbt til Diskoteket.

* Bibi Kjær. Diskotekets (længstsiddende) ledergennem 29 år, fra 1964-93

* Karsten Vogel. Diskotekschef fra 1/8-1993 tilokt.-97.

* Bo Hauge Laursen. Blev efter en langkonstitueringsperiode chef. 1997 til 31/7-2001

* Geert Bruno Sørensen. Chef fra 1/10-2001 til15/8-2004. Afdelingen ændrede d. 1/1-2003 navn til DR Musik &Medier

* Jeppe Bjørn Høj. Chef fra1/10-2004

 

Ved diskotekets start i 1949 var ordenssans den enesteregistreringsformel, og de første plader blev stillet op imusikafdelingens vindueskarme i Radiohuset. Men senere viste detsig ikke at være nok, og i dag rummer diskoteket adskilligehyldekilometer med musik.

Navngivet af Otto Leisner

Nøjagtig ligesom Otto Leisner er manden, der har navngivet P4’smangeårige ønskeprogram, Giro 413, er det også ham, der har holdtDiskoteket over dåben. I 1952 blev han leder af Grammofonarkivet,og omgav sig med afdelingens fem "diskoteuser", som de blev kaldt.Faktisk var det en post, Leisner havde, indtil han i 1964 gik ad demere kendte veje som tv-vært. Radiovært var han allerede rettidligt i karrieren.

Allerede da Otto Leisner startede som leder rådede samlingenover 15.000 plader, for i de første år tog DRsdiskoteksmedarbejdere på en række rejser til nabolandene for atstudere grammofonarkiver i andre lande og skaffe sig musik.

Otto Leisner blev i 1964 afløst af Bibi Kjær, der lededeDiskoteket i 29 år.

Virtuel musiksamling

I dag bruger DR et søge- og registreringssystem, der hedderMUSA, og diskoteket er en del af DR Musik & Medier i divisionenDR Programspecialister. De seneste fem år har Jeppe Bjørn Høj væretchef for afdelingen, og han lover også mange nyheder fremover.

"I de kommende år skal vi have etableret en virtuelmusiksamling, så vi kan etablere nye personificerede musiktilbudtil lytterne," siger Jeppe Bjørn Høj.

Ved 60-års jubilæet er der henved fire millioner stykker musik isamlingen, fordelt på lige knap 700.000 78'er-plader, cd'er, lp'er,kassettebånd og meget andet.

DR Musik og Medier stiller gerne op til interview iforbindelse med jubilæet. Henvendelse til Sahand Osmann på 35203354.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk