’De Skrigende Halse’-koncert med 17 års forsinkelse

Torsdag udgiver DR komedien ’De Skrigende Halse’ om firsernes musikalske undergrund, og samtidig kommer en 17 år gammel koncertoptagelse frem i lyset for første gang.

Efter at have samlet støv i DRs gemmer i 17 år kommer en koncert med det ikke-eksisterende band ’De Skrigende Halse’ nu frem i lyttebøfferne og højttalerne til danskerne.

Samtidig med at DR Salg torsdag for første gang udgiver Bo hr. Hansen og Søren Faulis groteske komedie om firsernes musikalske undergrund – ’De Skrigende Halse’ – på dvd, udgiver DR en koncert med bandet, som kan købes på iTunes.

Godt nok blev koncerten holdt foran 10.000-12.000 mennesker den 29. juni 1996 klokken 16.45 på Roskilde Festival. Men DR har aldrig nogen sinde sendt koncerten med det fiktive band, der hurtigt blev kult og har været det lige siden.

”Om formiddagen den 29. juni blev jeg ringet op af Søren Fauli. Han ville høre, om DR kunne optage koncerten. Fauli var usikker på, hvordan det hele kom til at spænde af,” husker radiovært Jan Sneum fra P6 Beat, der producerede koncerter fra Roskilde Festivalen dét år.

Da DR i forvejen havde en bus ved Yellow-scenen, fordi bandet før og efter skulle optages, ville det ikke være nogen ekstra udgift at optage ”teaterkoncerten”.

Har talt om det længe

”Aftalen var alene, at vi skulle optage, og så skulle Fauli og jeg tales ved senere. Det gjorde vi også – flere gange – og med længere og længere tid imellem. Den eneste beslutning ved hvert møde var, at vi skulle vente at se – og så ellers passe på optagelserne. Så nu – 17 år efter – er det endelig blevet tid til at holde premiere på optagelserne,” siger Jan Sneum.

Koncerten var en blanding af musik, direkte og indirekte referencer til begivenheder i filmen og nye klodser til bandets historie. Selv husker Jan Sneum bedst den scene i koncerten, hvor manageren i Søren Pilmarks figur i desperation over den elendige performance fra gruppen kommer løbende ind fra siden, griber guitaristens elektriske guitar og larmende og demonstrativt spiller rock-evergreen-akkorderne fra ’Smoke On The Water’.

Stor efterspørgsel efter filmen

Som nævnt kommer koncerten frem i lyset, samtidig med at DR udgiver ’De Skrigende Halse’ på dvd. 20 år efter, at DR viste filmen.

”Der har været ret stor efterspørgsel efter ’De Skrigende Halse’, der er gået hen og blevet kult og dyrket på efterskoler, højskoler og mange andre steder. Derfor er jeg også glad for, at vi nu kan udgive den i en oprenset og en original version – samtidig med, at den gamle DR-koncertoptagelse også kommer ud,” siger Nat Beskos, der er projektleder i DR Salg.

En række af navnene, der var med i ’De Skrigende Halse’ blev store siden hen – for eksempel Sofie Gråbøl, Thomas Bo Larsen, Søren Pilmark og Martin Brygmann. Også Lise Ringheim og Kristian Holm Joensen havde nogle fremtrædende roller i filmen om blandt andet punkguitaristen Ronni, og hvad han griber til, da han står til at ryge ud af sit band.

 

1. Jan Dohrmann
Pressekontakt: Yderligere oplysninger