De små borgere får taletid P1

Et nyt program på P1 ’Småborger’ giver voksne indblik i, hvad der lige nu optager den generation, som skal føre Danmark ind i de næste årtier.

  • (Foto: Grafik: Sune Paul L. Christiansen)
  • (Foto: Grafik: Sune Paul L. Christiansen)
1 / 2

Coronavirus, amerikansk valg eller klimaudfordringer. Emner, som dagligt bliver debatteret og bearbejdet i medierne – af voksne. Men hvordan ser de aktuelle begivenheder ud gennem børns øjne?

Et nyt program på P1 ’Småborger’ giver voksne indblik i, hvad der lige nu optager den generation, som skal føre Danmark ind i de næste årtier. ’Småborger’ sender på P1 hver mandag og findes som podcast her

Nyhedsdækningen sker med enkelte undtagelser på voksnes præmisser. Men hvordan ser verden ud, når samfundet og virkeligheden bliver filtreret af nysgerrige og bekymrede småborgere? Det tager P1 konsekvensen af nu – og udstyrer de yngre borgere fra 11-14 år med en mikrofon, så de som værter og reportere i programmet får mulighed for at dele deres overvejelser, spørgsmål og bekymringer ud fra den virkelighed, de befinder sig i netop nu.

- Greta Thunberg har råbt hele verden op. Nu viger P1 pladsen og giver små danske borgere chancen for at vække os voksne i programmet ’Småborger’. Børn har en umiddelbarhed og til tider et klarsyn, som vi kan lære af. Spørgsmålet er, om vi voksne er klar til at lytte til børnenes fornuft, når de konfronterer magthavere og eksperter med deres spørgsmål og bekymringer. Det glæder vi os til at få klarhed omkring, siger kanalchef på P1, Thomas Buch-Andersen.

På jagt efter børnenes minister

I første udsendelse forsøger børnereporterne Yoko og Mattias at få fat i statsminister Mette Frederiksen for at få svar på, hvad hun gør for at lytte til de børn, som hun har udnævnt sig selv til at være minister for. Og så opsøger børnereporterne en garvet journalist for at få tips og tricks til de kommende udsendelser, hvor de vil gå på jagt efter svar på de spørgsmål, der melder sig i børnenes dagligdag.

’Småborger’ er et nyt aktuelt ugentligt P1-program, som formidler nyheder og aktuelle begivenheder set gennem børns øjne. Det er børn, som stiller spørgsmål til relevante beslutningstagere og aktører i nyhedsstrømmen. Det er børn, der fx undersøger, hvad der ligger bag et lovforslag, en ny regel, eller forskellige politiske beslutninger. Der er ingen voksenvært i programmet, og det er børn, der taler med folk på gaden, arbejdspladser eller andre steder. Der er et fast panel af børn tilknyttet programmet, som på skift agerer reportere og værter.

Facebook
Twitter