De udvalgte - livet på balletten

I to nærgående dokumentarprogrammer følger Per Wennick livet på Balletskolen og i Den Kongelige Ballet, og han tager seerne med hele vejen fra optagelse til afsked.

DE UDVALGTE (Del 1)

Nåleøjet
I 2010 søgte 156 piger og 18 drenge ind på Balletskolen på Det Kgl. Teater. I det første af de to dokumentarprogrammer kan seerne bl.a. få indblik i udvælgelsesproceduren, hvor kun 13 piger og 5 drenge slipper igennem nåleøjet. Af dem vil de fleste sandsynligvis aldrig blive ansat som dansere i Den kgl. Ballet. Nogle fordi kroppen ikke kan klare det hårde fysiske pres, nogle fordi deres krop udvikler sig "forkert", nogle fordi de ikke har den rette udstråling, og nogle fordi de selv giver op undervejs.

Forstander på Balletskolen Niels Balle og hans stab af lærere og fysioterapeuter underviser, vejleder og holder skarpt øje med eleverne, men især den årlige balleteksamen, som alle elever fra 1.-9.klasse skal op til, bruges som middel til at måle, hvor på skalaen den enkelte elev befinder sig.

80 % dumper undervejs
Der er nerver på, når eksamen nærmer sig. Og jo ældre eleverne bliver, jo større nervøsitet. Eksamen er helt afgørende for deres videre liv. Dumper de, skal de skifte skole og dermed sige farvel til dagligdagen med de kammerater, de har haft i mange år. Men det værste er nok, at de må droppe drømmen om det, de har slidt og kæmpet for: nemlig engang at blive balletdansere i Den kgl. Ballet.

- Jeg bestræber mig på, at dumpe balletbørnene, så tidligt som muligt, siger balletmester, Nikolaj Hübbe.

Lever eleverne ikke op til forventningerne fysisk, teknisk eller udstrålingsmæssigt ryger de ud. Men det er også et økonomisk spørgsmål. Det koster 3 millioner kr. at uddanne en balletdanser, og hvis ikke eleverne har det, der skal til, går det både ud over dem og økonomien. - Det er jo skatteborgenes penge, der ruller hen over voteringsbordet, siger balletmesteren.

Balletskole og Læseskole under samme tag
Magnus og Johanne er begge 16 år. De har danset helt fra de var små. Magnus i København, Johanne i Odense. De går begge i 9.klasse, afgangsklassen, på Læseskolen - den skole som er tilknyttet Balletskolen. Der er 80 elever - og klassekvotienten varierer fra 4 til 14.  Men som afdelingsleder Birgitte Haarder siger: - Man ved aldrig, hvor mange elever der er i klasserne efter sommerferien.

"Hoppebolden"
Magnus blev kaldt "hoppebolden", da han var lille. Han var vild med at bruge sin krop, derfor mente hans mor, at balletskolen måtte være et godt sted for ham at udfolde sig. Og hun havde ret. Magnus er glad for balletskolen, selv om mange udenfor har den opfattelse, at alle balletdrenge der er bøsser.  - Der er mange fordomme om balletdansere, siger han. Men smiler ved tanken om, at der er mange flere piger end drenge.

Græd ikke hver aften
Som 12-årig flyttede Johanne alene til København, hvor hun boede på balletskolens kollegium, Dronning Margrethe Kollegiet.

- Det var da hårdt indimellem, for jeg savnede min familie. Men jeg græd mig ikke i søvn hver aften, fortæller hun med et smil. - Ballet er min passion, siger hun.

Men livet på Balletskolen er også en meget lukket verden med stor disciplin, hvor der ikke er plads til al det sjov og ballade som mange andre unge oplever.

Valg og konsekvens
Nu skal Magnus og Johanne til den helt afgørende eksamen. Den eksamen, hvor balletmester Nikolaj Hübbe vælger de 16-18årige elever, som han vil satse på , og som skal optages som aspiranter til Den Kgl. Ballet.

Dokumentaren følger Magnus og Johanne til eksamen, er med ved den efterfølgende votering og er tæt på de to unge dansere, når de får den besked, som totalt kan ændre deres liv. Kommer de igennem nåleøjet?

- Udsendelsen handler dybest set om "valg og konsekvens". Måske vælger du selv - måske er der andre, der vælger for dig - men uanset får det konsekvenser for dit liv. Måske vinder du - måske taber du, siger tilrettelægger Per Wennick.

Eksamen og votering på tv for første gang
- Balletskolen, Læseskolen og Den kgl. Ballet har under optagelserne til de 2 dokumentarprogrammer vist stor åbenhed - der har faktisk ikke været restriktioner undervejs. Det har givet os mulighed for at vise processer - i "den gamle statsanstalt"( som den fandenivoldske balletmester, Nikolaj Hübbe, kalder Den kgl. Ballet), - som aldrig før har været vist på tv, slutter Per Wennick.

Tilrettelæggelse:Per Wennick
Fotograf: Morten Krüger

DE UDVALGTE (Del 2)

I 2. del af dokumentarserien 'De Udvalgte' sætter Per Wennick bl.a. fokus på det indre liv i Den Kgl. Ballet, balletmester Nikolaj Hübbes kamp for kunsten, ballettens synlighed og svigtende publikumsinteresse. Og vi er med når nye dansere skal ansættes, når en ny stjerne skal danse sit første hovedparti, og når solodanserinden går på pension som 40-årig.

- Den gode almendannelse er røget ad helvede til. Danskerne har en faldende interesse for ballet, alt hvad der er kunstnerisk - alt hvad der er åndeligt, siger balletmeter Nikolaj Hübbe. Og han går til angreb på tv:

- "Dus med kransekagen", "Hotel Paradis" og "Kik op i kussen" - det er dræbende for åndelighed!

Fornyelse og synlighed

Den kgl. Ballet koster samlet 120 millioner om året. 35 millioner kommer ind som billetindtægter og resten finansieres af den danske stat og sponsorer. Det svarer til at hver dansker betaler ca. 20 kr. om året til den traditionsrige, danske nationalballet. Nogle kritikere mener, at Den kgl. Ballet er lige lovlig traditionsbunden og gammeldags og kalder på fornyelse og større synlighed. 
¼ af tilskuerpladserne står tomme - og teatret er under pres for at sælge flere billetter. Balletmester Nikolaj Hübbe tager kampen op - uden at gå på kompromis med ballettens inderste kerne f.eks.Bournonville-traditionen. Han satser bl.a. på at udvikle og dygtiggøre kompagniet - og på at skabe nye stjerner, som kan trække et større publikum ind til forestillingerne.

Den nye store stjerne

Alban Lendorf er et af balletmesterens trumfkort. Den 21-årige balletdanser står foran sin hidtil største udfordring. Han skal danse prinsen i "Svanesøen" - et hovedparti af dimensioner. Vi følger Alban under forberedelserne og til premieren.

Offentligt selvmord

En anden af ballettens stjerner, solodanserinden, amerikanskfødte Caroline Cavallo forbereder sig også - på sin afskedsforestilling! Et offentligt selvmord, kalder balletmesteren det.
De fleste mennesker er på toppen af deres karriere, når de er fyldt 40. For balletdansere er karrieren forbi, når de fylder 40. Her "dør" de ...og går på pension. Kroppen er slidt op!

Jalousi og tegnestifter

Alban Lendorf og Caroline Cavallo fortæller om livet i Den Kgl. Ballet set indefra.
Om passionen, træningen, skaderne, spiseforstyrrelser, homofobi, og selvoptagethed.
Den kgl. Ballet er fyldt med dedikerede dansere. Og alle vil helst gerne danse i første række. Det betyder selvfølgelig, at der både er hierarki og jalousi.
I udlandet, siges det, at konkurrenterne kan finde på at lægge glasskår i primaballerinaens tåspidssko. Foregår der noget lignende i Den kgl. Ballet? Er det en tilfældighed, at der ligger en tegnestift i Albans støvle?

-Selvfølgelig er der jalousi, siger balletmesteren. Det skal der være. Ellers betyder det at man ikke har ambitioner og vilje til at gå i konkurrence med hinanden. Så det er fint. Det skal der være, siger Nikolaj Hübbe.

- Udsendelsen tegner et billede af en statsinstitution, en lille verden i den store, hvor drømme, ambitioner, succes og nederlag - bæres oppe af kampen for den sublime kunst, at blive set, værdsat og elsket, siger Per Wennick. - Og så kan seerne i øvrigt glæde sig til at se nogle formidable dansepræstationer - også selv om man ikke er balletentusiast.

Tilrettelæggelse: Per Wennick
Fotograf: Morten Krüger
Klipper: René Johannsen

'De udvalgte' vises på DR1, første del onsdag den 9. februar kl 20.00, anden del onsdag den 16. februar kl 20.00.

 

 

1. Anne Sofie Christensen Bau
Pressekontakt: Yderligere oplysninger