De unge tyranner - mesterinstruktøren Volker Schlöndorffs debutfilm

Volker Schlöndorffs opsigtsvækkende debutfilm blev den første internationale succes for 60’ernes og 70’ernes nye tyske filmbølge.

Volker Schlöndorffs opsigtsvækkende debutfilm blev den førsteinternationale succes for 60’ernes og 70’ernes nye tyskefilmbølge.

Volker Schlöndorffs ”De unge tyranner” var enaf de mest opsigtsvækkende film ved Cannes-festivalen i 1966, ikkemindst fordi den indvarslede en ny bølge af seriøse, tyske film.Filmen gjorde med et den da kun 27-årige Volker Schlöndorff tilVesttysklands mest lovende instruktør - og han fulgte sidenløfterne op med film som “Som ild i strå”, ”Katharina Blums tabteære”, “Bliktrommen”, ”Den falske cirkel” og ”Homo Faber”.

”De unge tyranner” bygger på en roman aføstrigeren Robert Musil fra 1906, en på sin vis profetisk historieom spirende nazisme og undertrykkelse på en drengekostskole.Hovedpersonen Törless er en velopdragen, korrekt overklassedreng,der bliver vidne til, at to af hans venner med stadig størresadisme piner og plager en tredje elev, Basini, med påskud i atstraffe ham for et tyveri. Törless iagttager passivt deresugerninger. Han griber ikke ind. Men da han til slut antyder, athan vil afsløre de to venner, truer de med at hænge ham ud sommedskyldig i Basinis tyveri.

Filmen er fortalt med kølig elegance og medsikker sans for at fremmane den trykkende, lettere betændteatmosfære, der kendes fra historier om kostskolemiljøer.Tidsbilledet er præcist ramt i Franz Raths udsøgt komponerede,mørkt-tonede sort-hvide billeder. Og Mathieu Carrière spillerTörless med den samme stilsikkerhed, som præger hele filmen.

Originaltitel: Der junge Törless.

Facebook
Twitter