De uovervindelige

Med Kevin Costner, Sean Connery og Andy Garcia i hælene må selv Al Capone, spillet af en i alle måder fyldig Robert De Niro, frygte loven - i Brian De Palmas gangsterdrama, der indbragte Connery en Oscar.

Med Kevin Costner, Sean Connery og Andy Garcia i hælene må selvAl Capone, spillet af en i alle måder fyldig Robert De Niro, frygteloven - i Brian De Palmas gangsterdrama, der indbragte Connery enOscar.

Chicago 1930. Forbudstiden og den ulovligehandel med spiritus har gjort Al Capone (Robert De Niro) til byensmægtigste mand, som truer, myrder og bestikker sig vej til målet.Politiet ser mod betaling den anden vej, når Capones folk fører sigfrem, så gangsterbossen har frit spil.

Lige indtil Eliot Ness (Kevin Costner) træderind på scenen. En ung, uplettet, og til at begynde med også nogetnaiv FBI-agent, hvis første forsøg på at konfiskere en sendingsprit falder helt til jorden.

Han har brug for mere erfaring på sit hold, ogden har Jimmy Malone (Sean Connery) samlet rigeligt af gennem enmenneskealder på patrulje i Chicagos gader. Malone advarer Ness om,at han ikke skal stole på nogen, mindst af alle politiet, ogholdets tredjemand George Stone (Andy Garcia) hentes blandtaspiranterne på Politiskolen. Kvartettens fjerde og sidste medlemer den stilfærdige, men ihærdige statslige skatteekspert OscarWallace (Charles Martin Smith). Han satser på at ramme Capone fraen ny og hidtil ukendt vinkel, nemlig med en anklage forskattesvig.

Kræver Ness død

Ness og hans mænd bliver hurtigt kendt som ”deurørlige”, der ikke kan købes, og de har så meget held med deresaktioner, at Capone bliver sur. Og så er gangsterbossen livsfarlig,hvilket de fire snart får at føle.

Under en vellykket aktion mod enwhiskytransport ved den canadiske grænse får Ness og hans mænd fati en af Capones nære medarbejdere, som medbringer en regnskabsbog.Regnskaberne er skrevet i kode, men Malone tvinger manden med tilChicago, så han kan oversætte dem.

Da Capone får nyheden, giver han ordre tilsine mænd om, at Ness skal dø…

Fældet af skattesvig

Brian De Palmas actionfyldte drama bygger tildels på den virkelige Eliot Ness’ erindringsbog ”The Untouchables”,som udkom kort efter Ness’ død i 1957. Virkelighedens”untouchables” bestod af et hold på ti mand, som med deres aktionermod spiritustransporterne ødelagde meget for Capone.

Det var dog en dom for skattesvig og en strafpå 11 års fængsel, der bragte den berygtede bandeleder bagtremmerne i Alcatraz.

Da han blev løsladt i 1939, var han svækket afsygdom og begyndende demens, forårsaget af syfilis. Capone levedesine sidste år i fred og ro - han var simpelt hen for syg til atopbygge et nyt imperium. Også hans død var langt mindre dramatiskend den, han undte sine fjender. Al Capone døde af et hjerteanfaldi 1947, 48 år gammel.

 Originaltitel: The Untouchables

Amerikansk gangsterdrama fra 1987   

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk