Den sidste slæderejse (7:8)

DR-Derudes slædehold lagde sommeren igennem en række depoter af mad i det vældige og nærmest ubeboede nordøstgrønland. Nu er det bare sådan, at isbjørne ikke rigtig accepterer den private ejendomsret.

Nordøstgrønland er isbjørnenes land. Hidtil har DR-Derudes slædehold ikke været konfronteret med de farlige dyr. Men pludselig står det der. (Foto: Peter Wath og Steen Yssing © Type 1)

DR-Derudes slædehold lagde sommeren igennem en række depoter afmad i det vældige og nærmest ubeboede nordøstgrønland. Nu er detbare sådan, at isbjørne ikke rigtig accepterer den privateejendomsret.

- Ved et af vore depoter havde der været besøg af en isbjørn,fortæller journalist Steen Yssing fra DR-Derude. Og med storelegance havde den fundet nogle dåser proviant. Dåseåbner er ikkenoget problem - den bider bare tværs gennem hele dåsen og lapperindholdet i sig.

I det hele taget skal man tage sig i agt for verdens størsterovdyr - især når den er på hjemmebane. Så der var god grund til,at slædekusken Claus Birkbøll havde riflen parat, da holdet skullefilme en anden isbjørn undervejs. Den spurter f.eks. 100 meter påunder seks sekunder.

Efterfølgende viste det sig i øvrigt, at Claus' riffel var istykker, men det vidste fotograf Peter Wath heldigvis ikke noget om!

Sirius

Resten af turen byder også på kamp - men en kamp på ord. Tilbagei 1933 sloges Danmark og Norge om ejerforholdet tilNordøstgrønland. Der var fangstfolk fra begge lande, men danordmændene pludselig udråbte det kolossale område til "Erik RaudesLand" endte det med, at sagen havnede ved den internationaledomstol i Haag.

Danmark vandt med nød og næppe. Og denne dom er faktiskbaggrunden for, at Slædepatruljen Sirius den dag i dag kører landettyndt på hundeslæde. Det handler om at vise, at vi fysisk er tilstede.

En modig nordmand

Alt mens der gik storpolitik i sagen, levede de norske og danskefangstfolk ganske fredeligt med hinanden. Stor bestyrtelse blevder dog - fortæller ekspeditionsleder Mogens "Gulli" Guldbrandsen -da nordmanden Frederik tog en kvinde med på "Kysten". Aldrig havdeman dog set en fangsthytte med dug på bordet og gardiner ivinduerne !

Det lykkedes DR-Derude at finde Frederik igen. Han bor nu i denanden ende af verden - i Australien.

Facebook
Twitter