Den sorte skole - engelsk dokumentarserie

Var skolen i 1950’erne fagligt bedre funderet end skolen i dag? For mange briter står det som skolesystemets gyldne år. En tid, hvor disciplin og hårdt arbejde ikke kun fik eleverne til at lære, men også bibragte dem de værdier, som skabte det britiske imperium.

Var skolen i 1950’erne fagligt bedre funderet end skolen i dag?For mange briter står det som skolesystemets gyldne år. En tid,hvor disciplin og hårdt arbejde ikke kun fik eleverne til at lære,men også bibragte dem de værdier, som skabte det britiskeimperium.

Det er ikke kun i Danmark, at debatten omskolens faglighed eller mangel på samme raser. Også iStorbritannien mener mange, at undervisningen i ”gamle dage”baseret på disciplin og hårdt arbejde bibragte eleverne størrefaglig lærdom end i dag.

Ingen mobil - og et bad om ugen!

Serien ”Den sorte skole” rammer lige ned idenne debat med et måned langt socialt eksperiment, der sendertredive 16-årige frivillige, der lige har bestået, hvad der svarertil en dansk 10. klasse, på en tidsrejse tilbage i tiden til1950’ernes kostskole med lange undervisningsdage, streng disciplin,spartansk mad, fysisk udfoldelse, ingen mobiltelefon, ingendeodorant og hårgele og kun et bad om ugen. Her skal de undervisesog til eksamen i engelsk, matematik og historie i en 10. klassesprøve fra 1950’erne.

Eleverne tilbringer de fire uger på King’sGrammer School, der var en af landets bedste statsskoler. Skolen erblevet ført tilbage og indrettet, som den så ud i 1950’erne medgammeldags klasseværelser og triste sovesale. De er under opsyn afen respektindgydende rektor, en dominerende oldfrue og tohuslærere. Lærerne i eksperimentet er alle enten tidligere ellernuværende lærere.

Streng disciplin

Udover den strenge og autoritæreundervisningsform, der var dominerende i 1950’erne, vil eleverneogså komme til at opleve fornøjelsen ved terrænløb, den udendørsswimmingpool og de afstraffelsesmetoder, der herskede iefterkrigstidens Storbritannien, dog ikke spanskrøret, der blevafskaffet i Storbritannien i 1990’erne. Religion og strengdisciplin er en integreret del af systemet, ligesom den spartanskeskolemad afspejler tidens nøjsomhed. Menuen står blandt andet på”spam fritters”, stegt, presset affaldskød med kålrabi-mos og tildessert ”spotted dick” - en slags plumkage med en tynd, varmcremesovs.

De gode gamle dage?

Spørgsmålet er, om dagens unge overhovedet kanudholde 1950’ernes stive undervisningsform. Flere og flere britiskeunge tager i dag det, der svarer til en dansk 10. klasse, medtopkarakterer. Et faktum, der bærer ved til den ophedede debat omfaldende eksamensstandarder og anklager om et faldendeuddannelsesniveau. En debat, der også kendes fra Danmark.

Seriens producer Simon Rockell, der selv ertidligere lærer, og seriens historielærer forklarer: ”Serien vilhjælpe med at besvare nogle af de spørgsmål, der har optagetlærerstanden i de sidste halvtreds år. Har den politiske korrekthedi de moderne undervisningsmetoder ikke alene gjort undervisningenringere, men også presset enhver form for konkurrenceånd i bådesportens og den akademiske verden ud af frygt for at såre enforkælet generations følelser. Eller vil eksperimentet snarerestyrke vores fastholden af et system, hvor alle, ikke kun eliten,bliver undervist i og tager en almen eksamen.”

”Serien ”Den sorte skole” bliver sendt på DR2de følgende lørdage.

Originaltitel: That’ll Teach Them

Produktion: Simon Rockell for Channel Four,2003

Facebook
Twitter