Det er da løgn!

1. april er den eneste dag på året, hvor det er tilladt at lyve i Danmark. Både tv, aviser og danskere i almindelighed benytter sig af muligheden. Men hvad med løgnen de øvrige 364 dage om året? DR2 sætter fokus på fænomenet.

I august 1974 var kravet om at stille præsident Nixon for en rigsret blevet så stærkt, at han fandt det nødvendig at gå af - som den første præsident i USA's historie. (Foto: DR TVarc © Type 1)

1. april er den eneste dag på året, hvor det er tilladt at lyvei Danmark. Både tv, aviser og danskere i almindelighed benytter sigaf muligheden. Men hvad med løgnen de øvrige 364 dage om året? DR2sætter fokus på fænomenet.

Den findes i mange forskellige varianter - derer den store fede og den lille hvide. Nogle lever på den. Andre erfulde af den. Og en ting er helt sikkert - alle benytter sig af denindimellem. Løgnen. 1. april er dog den eneste dag på året, hvordet ligefrem er tilladt at lyve, og i den anledning sætter DR2fokus på fænomenet med en temaaften, der viser løgnens mangefacetter. DR2 temaet ’Alle lyver’ sendes 31. marts kl. 20.

De store løgnhalse

Du huskersikkert sætningen ‘I did not have any sexual relations with thatwoman’. Eller hvad med Kurt Thorsens udbrud ’i bagklogskabensulideligt klare lys, kan jeg godt se, det var forkert...’ iforbindelse med PFA-sagen, hvor han blev dømt for omfattendebedrageri? I DR2-temaet om at lyve kan seerne opleve en række af destore løgnhalse, vi har oplevet i medierne gennem tiden. Ud overden tidligere amerikanske præsident Bill Clinton og erhvervsmandenKurt Thorsen bliver der bl.a. gensyn med tidligere leder af museetArken Anna Castberg og tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte.Løgnen som fænomen kommenteres af psykologerne Per Thomsen ogCharlotte Skeel, der blandt andet fortæller, hvordan noglemennesker kan ’kode hjernen’ ved at sige de samme ting til sig selvigen og igen og dermed skabe deres egne sandheder.

Livsløgnen

Aftenen byder også pået portræt af den tidligere cykelrytter Jesper Skibby, derfortæller om, hvordan det er at leve sit liv på en løgn - oghvordan det er endelig at røbe sandheden. I 2006 afslørede JesperSkibby i bogen ’Forstå mig ret’, et omfattende misbrug af bl.a.EPO, anabolske steroider og koffein. End ikke hans familie kendtetil hemmeligheden, der begyndte i 1991 og fortsatte gennem helehans karriere. Efter han sidste år stod frem med sandheden, harmediedækningen primært handlet om, hvor mange Skibby ellers kender,der er dopet. I dette åbenhjertige interview kommer vi om bagfacaden på en meget ærlig Jesper Skibby, der fortæller historien omat lyve, og ikke mindst om konsekvenserne - nemlig et liv, hvorensomhed og dårlig samvittighed var en naturlig ting.

Seerne vil dog også blive præsenteret for demere uskyldige løgne, og i temaets aprilsnar-kavalkade skal debl.a. se, hvordan det i 1994 lykkedes tv-avisen at bilde danskerneind, at soldater havde overtaget børnehavepædagogernes arbejde.

Løgn på film

Aftenen sluttes afmed den new zealandske film ’Forgotten Silver’, som er instrueretaf manden bag film-triologien ’Ringenes Herre’, Peter Jackson.’Forgotten Silver’ er en såkaldt ’mocumentary’ - altså en film, derer lavet fuldstændig som en dokumentarfilm, men som ikke bygger påvirkeligheden. Filmen er med andre ord løgn. Den handler om ColinMcKenzie, der blev født i New Zealand i 1888. McKenzie var ifølgePeter Jackson en af verdens mest geniale filminstruktører, men -alle sine storslåede præstationer til trods - endte han somfilmhistoriens store glemte skikkelse - lige indtil Peter Jacksonaltså fortæller den fantastiske historie. I filmen afslører Jacksonblandt andet, at McKenzie allerede i 1908 skabte en talefilm og i1911 filmede i farver.

DR2 temaet ’Alle lyver’ er tilrettelagt afJens Henning Stock Birkholm og Stine Ørnstedt og sendes 31. martskl. 20.

Facebook
Twitter