To Die For - amerikansk komediedrama med Nicole Kidman

Nicole Kidman skyr ingen midler for at få opfyldt sine ambitioner i Gus Van Sants kulsorte satire over tv-mediet og de mennesker, der befolker det.

Nicole Kidman skyr ingen midler for at få opfyldt sineambitioner i Gus Van Sants kulsorte satire over tv-mediet og demennesker, der befolker det.

”Man er ikke rigtig nogen i Amerika, hvis ikkeman er på tv.”

Suzanne Stone er vokset op i en lille søvnigflække ved navn Little Hope, men det har ikke mærket hende. Suzanneer fuld af håb. Hun vil til tops i tv-branchen - og ingen pris erfor høj.

Suzanne er ikke fantastisk godt begavet, mentil gengæld har hun udseenet med sig. Og så lider hun ikke af falskbeskedenhed. Andy Warhol forudså som bekendt, at alle mennesker iløbet af deres liv ville få femten minutters berømmelse. Men femtenminutter er alt for lidt for Suzanne. Hun drømmer om at blive enberømt, ja legendarisk, talkshowvært. Og hun er ikke et sekund itvivl om, at hun har, hvad der kræves. Hun tænker tv, fra hun stårop, til hun går i seng.

Hormonally yours

Suzanne får da også hurtigt vind i sejlene.Talent har hun intet af, men snart charmerer hun sig til et job somvejrpige på den lokale kabel-tv-station. Omtrent samtidig gifterhun sig med den lokale dario, Larry Maretto, som hun scorer fornæsen af hans mange beundrere. Desværre viser det sig hurtigt, atLarry er lidt af en dødbider. Hans største ambition er at flade udpå sofaen, indtil han en dag skal overtage sin fars restaurant. Ogda han tilmed lufter tanken om at få børn, indser Suzanne, at hanstår i vejen for hendes karrieredrømme. Men den slags er der rådfor...

Suzanne har overtalt sin chef til at ladehende lave en dokumentarudsendelse om unge menneskers tilværelse idagens USA. Under optagelserne på den lokale skole vikler hun treikke alt for smarte teenagere om sin velformede lillefinger. Hunforfører den hormonstruttende Jimmy, og snart er han parat til atgøre hvad som helst for hende. Selv begå mord...

Golden Globe til Nicole

Gus Van Sants kulsorte og knivskarpemediesatire ”To Die For” har efterhånden næsten ti år på bagen. Menden føles mere aktuel end nogen sinde i en tid, hvor talentløshedikke er nogen hindring, hvis man drømmer om en karriere i tv.

”To Die For” var også filmen, der for alvorviste verden, hvor god en skuespiller Nicole Kidman er. ”Denformskårne lillepige Nicole Kidman har næppe nogensinde spilletbedre end hun gør her med en ansigtsmaske, der lynhurtigt kanskifte fra killingeagtig sleskhed over benhård selvglæde tilbundfrossen aggression”, skrev Weekendavisen om hendes præstation iden altdominerende hovedrolle.

Og Berlingske Tidende supplerede: ”Naturligviser det fra første billede af Nicole Kidmans film, der helt fortjenthar skabt hendes endelige gennembrud i USA som langt andet og mereend Tom Cruises australske vedhæng”.

Den amerikanske Golden Globe-komite var ganskeenig med de danske anmeldere. Den belønnede Nicole med prisen forårets bedste kvindelige hovedrolle.

I roller som Larry møder vi Matt Dillon, somhavde en hovedrolle i Gus Van Sants gennembrudsfilm, narkodramaet”Drugstore Cowboy”. Hormonbomben Jimmy spilles af Joaquin Phoenix,der havde den mandlige hovedrolle i Thomas Vinterbergs ”It’s AllAbout Love” og lagde krop og skumle miner til den brutale kejserCommodus i ”Gladiator”. Mens Illeana Douglas fra ”Cape Fear” og”Grace of my Heart” ses som Larrys søster Janice, der forgævesforsøger at overtale sin forelskede bror til at holde sig langt fraSuzanne.