Digital julekalender viser både verdensrum og historie

Sitet Dansk Kulturarv, som er et samarbejde mellem DR og andre store kulturinstitutioner, viser i år ’Jul i verdensrummet’ fra 2006, og bag lågerne bliver indholdet sat i historisk perspektiv.

Ideen er på sin vis set før. For da DR1 i 1979 sendte den populære julekalender ’Jul i Gammelby’ sad Poul Thomsen hver aften og åbnede en låge og fortalte om ting eller genstande, der var aktuelle i dagens episode.

Poul Thomsen er som bekendt gået på pension og fylder 80 år i 2018, men fremgangsmåden bliver lidt den samme i en helt særlig julekalender, som DR Arkiv er med til at formidle fra den 1. til 24. december på sitet danskkulturarv.dk.

Vi håber, at befolkningen synes, det er en sjov måde at formidle det historiske materiale på, og at det samtidig kan give et indblik i, hvad vi råder over,

Informationsspecialist Louise Broch, DR Arkiv og ProcesDR, Det Danske Filminstitut, Det Kongelige Bibliotek, Nationalmuseet, Rigsarkivet, , Statens Museum for Kunst, Kulturstyrelsen, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, Skagens Museum, Limfjordsmuseet, Nordjyllands Kystmuseum og Det digitale Skolemuseum, som er partnere i Dansk Kulturarv, er i år gået sammen om en julekalender, der – selv om den handler om verdensrummet, også har en stribe tråde til historien, og det er dem, kulturinstitutionerne har kastet sig over.


Foregår på rumstationen Christian den 4.

For første gang siden 2006 er det muligt at få et gensyn med Rasmus Horskjærs voksenjulekalender fra DR2 ’Jul i Verdensrummet’, og denne begivenhed fejres i samarbejdet på danskkulturarv.dk.

Her er der mulighed for at møde for eksempel Rasmus Bjerg, Mick Øgendahl, Jacob Riising og Jonas Schmidt i lidt yngre udgaver. Serien udspiller sig på den fiktive rumstation Christian den 4. – drevet af DASA. Serien starter, da elektrikeren Mark Henriksen vinder en uges ophold på rumstationen og straks møder stationens fire besætningsmedlemmer.

”Kalenderen foregår i et syret univers, og derfor fortjener den i sig selv et gensyn. Men bag enhver form for satire, er der noget, der har med virkeligheden at gøre, og serien viser samtidig hverdagshistorier om for eksempel julefrokoster, rygning, fremmede, der ikke hører til - samt meget andet. Det har DR og de øvrige kulturinstitutioner brugt til at dykke ned i arkiverne og forklare dagens handling i et historisk perspektiv. Det kan være ved at vise et klip fra en gammel dansk rumfilm fra 1918 eller fortælle historien om et maleri, som indgår i serien. Man får simpelt hen merværdi og en masse sjove detaljer, hvis man besøger Dansk Kulturarvs julekalender,” siger Louise Broch, der er informationsspecialist i DR Arkiv og Proces.


Alle kulturinstitutionerne, der er med i Dansk Kulturarv-samarbejdet er i den situation, at de i de seneste år har fået digitaliseret en masse af deres arkivmateriale, så der er nemmere adgang til det. Senest har DR for eksempel fået digitaliseret en række gamle film, VHS-bånd, gamle programoversigter, pressebilleder og lakplader, og det er nogle af materialerne herfra, DR har bidraget med til de låger, som DR har stået for.

”Lågerne vil være tilgængelige hver dag lige over midnat på danskkulturarv.dk. Vi håber, at befolkningen synes, det er en sjov måde at formidle det historiske materiale på, og at det samtidig kan give et indblik i, hvad vi råder over,” siger Louise Broch.

Hvis man hellere bare vil se eller gense ’Jul i verdensrummet’ uden dikkedarer og historiske detaljer, er hele serien allerede nu også at finde på dr.dk på DR TV.

Julekalenderen vil kunne ses på www.danskkulturarv.dk