Digital kulturarv til danskerne

19. september markeres en milepæl for DRs Kulturarvsprojekt. En ny fase for formidling skydes i gang i samarbejde med nogle af de største danske kulturinstitutioner.

19. september markeres en milepæl for DRs Kulturarvsprojekt. DR har gennem de seneste fem år digitaliseret store mængder af sine arkiver, og en ny fase for formidling af digitalt kulturarv skydes nu i gang i samarbejde med nogle af de største danske kulturinstitutioner.

Det startede i 2007 med en bevilling fra Kulturministeriet til digitalisering af DRs arkiver og et efterfølgende formidlingsprojekt. I dag er der digitaliseret 70 procent af DRs arkiver, hvilket svarer til 386.000 timers radio, tv og film. Fra onsdag den 19. september går DRs Kulturarvsprojekt sammen med andre af de største danske kulturinstitutioner ind i den formidlende fase.

”Digitaliseringen af DRs programarkiv har gjort det muligt for DR at bevare arkivet for eftertiden. Vi glæder os til denne nye fase, hvor der sættes fokus på, hvordan den digitale kulturarv kan formidles til danskerne på forskellige nye måder, ” siger DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Laboratorium for formidling af kulturarv

”Mange danskere er i dag forvænte med, at informationer findes på få sekunder på nettet, at nyheder fås digitalt, og nye tendenser opdages på de sociale medier, og denne udvikling rummer et spændende potentiale for den digitaliserede kulturarv. Vi glæder os til i samarbejdet at udforske mulighederne for at formidle kulturarven,” fortæller Tobias Golodnoff, der er redaktør på DRs Kulturarvsprojekt.

I laboratoriet er ønsket at udvikle forskellige produkter, der formidler den digitale kulturarv til danskerne på nye og innovative måder. Produkterne kan være nye hjemmesider, workshops, digitale udstillinger m.v. Et stort fokus i laboratoriefasen bliver også at satse på forskellige former for brugerinddragelse. Formålet med laboratoriet er at indsamle en masse nye erfaringer, der både skal inspirere de involverede parter i deres fremtidige arbejde og komme danskerne til gode. 

Et unikt samarbejde

Dansk kulturarv findes i utallige afskygninger, hvad enten man er til EM-nostalgi, Carl Th. Dreyer, børnetime fra 70’erne, billedkunst, eksperimenterende dokumentarfilm, fotos af Karen Blixen eller historier om Hammershus på Bornholm.

DR har indgået et samarbejde med et mangfoldigt udsnit af danske kulturinstitutioner, arkiver og museer om at stille dele af deres digitaliserede kulturarkiver til rådighed i et fælles projekt om formidling af dansk kulturarv. Samarbejdet er unikt i dansk sammenhæng og rummer muligheden for at undersøge, hvordan kombinationen af forskellige samlinger kan komme i spil på tværs af hinanden, berige hinanden og bringe forskellige perspektiver ind i formidlingen af den digitale danske kulturarv.

Danskkulturarv.dk

Den 19. september åbnes danskkulturarv.dk også for alle danskere. Danskkulturarv.dk er ikke et ’færdigt’ tilbud til danskerne, men en del af laboratoriet for formidling. Siden udvikler sig derfor hele tiden, og der kommer løbende mere og mere materiale til. Fra onsdag kan man søge i omkring 51.357 film, lyd og billeder leveret fra Det Kongelige Bibliotek, Statens Museum for Kunst, Statsbiblioteket, 1001 og fortællinger fra Danmark fra Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, Det Danske Filminstitut og DR, mens Statens Arkiver, KUNSTEN i Ålborg, Vendsyssel Historiske Museum & Historiske Arkiv, Skagens museum, Limfjordsmuseet, Nordjyllands Kystmuseum har materiale på vej.

  • Læs mere på www.danskkulturarv.dk og dr.dk/kulturarv
  • For spørgsmål, interview eller pressedeltagelse kontakt Sanne Arvin: sarv@dr.dk/ 30 27 20 43

Samarbejdspartnerne

Det er DR, der driver sekretariatet og stiller de teknologiske faciliteter til rådighed, mens kulturinstitutionerne samarbejder med DR om, at stille materiale til rådighed. Med i samarbejdet er Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket, Statens Arkiver, Det Dansk Filminstitut, Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, KUNSTEN i Ålborg, Vendsyssel Historiske Museum & Historiske Arkiv, Skagens museum, Limfjordsmuseet, Nordjyllands Kystmuseum og DR.

DRs Kulturarvsprojekt

’Laboratoriet for formidling’ og danskkulturarv.dk er den formidlende del af DRs Kulturarvsprojekt, der blev sat i gang i 2007. DRs Kulturarvsprojekt arbejder for at digitalisere DRs arkiver og gøre indholdet tilgængeligt for befolkningen og forskningsmiljøerne. Der er på nuværende tidspunkt digitaliseret omkring 70 procent af materialet fra DRs arkiver.