Digitalt projekt fra DR får sin anden internationale pris på to uger

Læringsprojektet ultra:bit, der skal løfte børns forståelse for teknologi og kodning, modtog fredag aften en Prix Europa i Berlin. DR har også været co-producent på årets bedste europæiske TV-dokumentar.

  • Ultra:bit giver børn i 4., 5. og 6. klasse en unik mulighed for at lære kodning, teknologi og digital dannelse. Dertil kommer masser af programmer og initiativer på blandt andet DR Ultra. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Ultra:bit består blandt andet af læringseventen ultra:bit camp, som blev holdt i DR Koncerthuset for nylig. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • ’Tømmerflåden – det vildeste sociale eksperiment nogen sinde’, som DR2 har vist og været medproducent på, blev ’Årets bedste europæiske TV-dokumentar’. (© Bullitt Film ApS)
1 / 3

For anden gang på to uger sikrede DR’s læringsindsats for børns digitale dannelse, ultra:bit, sig fredag aften international hæder. Efter at ultra:bit i forrige uge hentede en af de prestigefyldte Prix Italia-priser i Rom, blev det fredag aften til en Prix Europa-pris i Berlin til ultra:bit for ’Årets bedste europæiske digitale medieprojekt 2019’.

Flere end 100.000 børn i de danske 4., 5. og 6. klasser arbejder lige nu med kodning, teknologi og digital dannelse med en mikrocomputer som omdrejningspunkt. ultra:bit er et stort, fælles læringsprojekt, som er støttet af Industriens Fond og udviklet af DR og Center for Undervisningsmidler i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen.

- DR har netop lanceret en ny strategi, hvor selve visionen handler om at begejstre og gøre klogere. Jeg er virkelig både stolt og glad over prisen her. Den er et fint bevis på, at vi er godt på vej allerede – at det vigtige ikke behøver at være kedeligt, men sagtens kan formidles med både lyst og begejstring, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Hele målet med ultra:bit er at løfte børnenes forståelse for teknologi og gøre dem i stand til at bruge deres nysgerrighed og skaberkraft til at være innovative og skabende med teknologi. Indsatsen er treårig, og den består af en lang række ting – blandt andet børneprogrammer på DR Ultra om teknologi, digitale undervisningsforløb på DR Skole, ultra:bit-camps, uddeling af mikrocomputere i tændstikæske størrelse til børn i 4., 5. og 6. klasse, kurser til lærere og en stribe forskellige læringstilbud.

Prix Europa har været holdt siden 1987 i et samarbejde mellem 26 europæiske public service-stationer og flere europæiske organisationer, og i alt 656 programmer og projekter har været indstillet til de 13 hovedpriser, der blev uddelt i den tyske hovedstad.

Dokumentarer klarede sig også godt

Ligesom ved Prix Italia for to uger siden, hvor DR ligeledes fik prisen for ’Bedste radiodokumentar’, klarede DR’s dokumentarer sig også godt i det internationale selskab i Berlin. Og denne gang var det både TV- og radiodokumentarer, der gjorde en god figur.

Dokumentaren ’Tømmerflåden – det vildeste sociale eksperiment nogensinde’, som DR2 viste sidste jul, sikrede sig en Prix Europa for ’Årets bedste europæiske TV-dokumentar 2019’. DR, Bullitt Film og Det Danske Filminstitut er co-producenter på dokumentaren, som Marcus Lindeen og selskabet Fasad har instrueret og produceret.

Dokumentaren handler om, hvordan fem mænd og seks kvinder i 1973 drev tværs over Atlanterhavet på en tømmerflåde for at tage del i et videnskabeligt eksperiment, der udforskede volden, aggressionen og seksualitetens sociologi i menneskelig adfærd. Filmen bygger blandt andet på særligt arkivmateriale og på genforeningen af de overlevende medlemmer fra ekspeditionen på en rekonstruktion af flåden.

Hædrende omtale

Ved Prix Europa sikrede P1’s podcast-dokumentarserie ’Et langsomt mord’ sig også ’hædrende omtale’ og en 2. plads i kategorien ’Bedste europæiske radio-dokumentarserie 2019’.

’Et langsomt mord’ følger Adrians søgen på svar - 27 år efter at hans far bestialsk blev myrdet og fundet i en vaskekælder i udkanten af Svendborg. Hvem var hans far egentlig? Hvad var det for et liv, som ledte op til så brutal en død, og hvem slog ham ihjel?

Serien, der er i seks afsnit, er lavet af fortæller og tilrettelægger Adrian Adler Petersen, Mathias Sørensen har tilrettelagt og lavet titelmusikken, Mikkel Rønnau stod for mix og lyddesign, mens Louise Witt-Hansen var redaktør.

  • ’Et langsomt mord’ er fortsat tilgængelig på DR’s radioapp og på DR’s netradio her

  • Læs mere om ultra:bit-projektet her