Ditte Menneskebarn

Gensyn med en vaskeægte dansk filmklassiker.

Gensyn med en vaskeægte dansk filmklassiker.

Den er en vaskeægte klassiker,udviklingshistorien om Ditte fra de små kår. En beretning om enproletarpiges hårde kamp for overlevelse og menneskeværd, men ogsåom hendes oplevelse af renfærdig kærlighed og dybfamiliefølelse.

På grundlag af Martin Andersen Nexøs berømteroman og med Tove Maës i en sagnomspundet præstation som Dittelavede Bjarne Henning-Jensen i 1946 en film, der vakteinternational genklang og faldt i hak med datidens krav om øgetfilmrealisme.

Ditte fødes uden for ægteskab, forlades afmoderen Sørine, og det bliver hendes bedsteforældre, der opdragerhende - fattigt men kærligt. Især den kloge bedstemor knytter Dittesig til. Men en proletarpige som Ditte skal først og fremmest gørenytte, og derfor sættes hun til at passe sine tre mindre søskende,der er kommet til i mellemtiden. Heldigvis er hendes nye stedfarLars Peter en brav og ærlig mand, så den opgave påtager Ditte siguden at kny.

Den første kærlighed

Herefter kommer hun i tjeneste som ung pige påBakkegården, hvor hun oplever sin første kærlighed, da hun møderden sagtmodige gårdmandssøn Karl. Han styres med hård hånd af sinmor. Så det forhold er fyldt med problemer, hvilket dog ikke isidste ende fratager Ditte en lys fremtidstro.

Tove Maës lægger hele sin sødme og lyserenfærdighed i rollen som Ditte - et spil, der vakte betydeligopmærksomhed i udlandet. Tove Maës var 24 år, da hun spillederollen, men så langt yngre ud.

Men filmen rummer mange stærke præstationer.Karen Poulsen har en stor indre styrke og et uforglemmeligtlivsmærket ansigt som den nedslidte bedstemor, og Edvin Tiemrothstår også stærkt som den reelle stedfar, der kender fattigdommensvilkår: “Den, der har magten, får også retten,” som han siger.

Roser fra Polanski

Ebbe Rode spiller hans broder, den farverigeplattenslager og skærslipper Johannes, og Preben Neergaard yder enmeget fint neddæmpet præstation som den unge Karl, der forelskersig i Ditte. Maria Garland er hans tyranniske mor, og KarenLykkehus spiller Dittes tragiske mor Sørine. Desuden medvirker KaiHolm og en 12-årig Ebbe Langberg som Dittes lillebror.

Senere berømte udenlandske instruktører somRoman Polanski og Hans Alfredsson har fortalt om det store indtrykDitte Menneskebarn har gjort på dem. Astrid Henning-Jensen, derdøde i januar 2002, har høstet en del ære af filmen, men den erfaktisk instrueret af hendes daværende mand Bjarne Henning-Jensen,med Astrid som en meget aktiv instruktørassistent. 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk