Dokumania: Det udvalgte barn - på børnejagt efter reinkarnationen af en tibetansk lama

Når en lama dør, vil han ifølge den tibetanske buddhistiske tro blive genfødt. Den israelske instruktør Nati Baratz fulgte gennem fire år jagten på det udvalgte barn.

Når en lama dør, vil han ifølge den tibetanske buddhistiske troblive genfødt. Den israelske instruktør Nati Baratz fulgte gennemfire år jagten på det udvalgte barn.

Efter 26 år i ensom meditation i en afsidesliggende bjerghyttedøde den tibetanske lama Konchog 84 år gammel i 2001. Efter hansdød pålagde selveste Dalai Lama Lama Konchogs beskedne og hengivnediscipel gennem 21 år, Tenzin Zopa, at søge efter sin læremestersreinkarnation. ’Det udvalgte barn’ skal findes inden fire år, førdet bliver for svært at skille barnet fra sine forældre.

Discipel som syvårig

Tenzin Zopa valgte selv som syvårig at forlade sin familie forat tjene Lama Konchog og tabet af læremesteren har efterladt ham idyb sorg og ensomhed. Han er usikker på det uventede hverv med atskulle søge efter sin åndelige fader, som forventes at blivegenfødt i et barn, der i princippet kan befinde sig over alt iverden.

Tæt på godkendelsesprocessen

Tenzin Zopas søgen går gennem mange lande med helikopter, muldyrog til fods i de smukkeste bjerglandskaber til afsidesliggendelandsbyer. Over alt opsøger han familier med små børn og sætter dempå forskellige prøver, og da han endelig finder en opvakt lilledreng, bringer han barnet og dets forældre til Dalai Lamashovedkvarter i Dharamsala i Indien, og her kommer vi helt tæt påselve godkendelsesprocessen og efterfølgende barnets hjerteskærendeafsked med sine forældre.

Fra dreng til mand

Instruktøren Nati Braratz fulgte Tenzin Zopas søgen gennem fireår og kom tæt på den generte dreng, der igennem de fire årudviklede sig til en ung mand, der nok er beskeden og genert, menogså med en vidunderlig og overraskende humoristisk sans. Tenzinser måske ud til at leve på en anden planet, men viser sigalligevel at have begge ben plantet i nutiden.

Originaltitel: The Unmistaken Child

Produktion: Nati Baratz, Israel 2008.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter