Dokumentar: Kina, knald eller fald

Ny dokumentarserie i fem afsnit inviterer seerne med på en meget anderledes opdagelsesrejse til Kina, hvor intet mindre end velfærdssamfundet er på spil.

Ny dokumentarserie i fem afsnit på DR2 inviterer seerne med på en meget anderledes opdagelsesrejse til Kina. En rejse, hvor det er intet mindre end det danske velfærdssamfund, menneskerettigheder og spørgsmålet og fremtidens vækst, der sættes på spil.

”Det betyder mere, hvad der sker i Kina, end hvad den amerikanske præsident mener, og Danmark skal vågne op meget snart og hoppe med på ’Kina-vognen’, hvis vi ikke skal miste velfærdssamfundet.” Dette er den benhårde melding fra forfatter og tidligere korrespondent Christina Boutrup, der er seernes rejseleder i denne nye dokumentarserie.

Med sig på rejsen har hun dokumentaristen og aktivisten Frank Piasecki Poulsen, der mener, Kina er en sump af overtrædelser på menneskerettighederne og kontrol, og at vi er ved at drukne os selv i et misforstået ønske om evig vækst.

Vi følger det umage pars eventyr på en rejse i en fremmed kultur, hvor de møder topchefer, fattige bønder, milliardærer, kunstnere, frihedsforkæmpere, danske pionerer og et besværligt big brother system, hvor alt og alle bliver overvåget. Det er en rejse igennem det nye Kina, og ét er sikkert, det er ikke kedeligt!

Følelser på spil om Danmarks fremtidUdover at dokumentaren giver et helt unikt indblik i det kinesiske samfund, er der samtidig store følelser på spil. Fra de to rejsefæller møder hinanden for første gang i Københavns Lufthavn på vej til Shanghai, går bølgerne højt, da de begge mener, de har nøglen til fremtiden.  Ifølge Christina skal erhvervslivet satse storstilet på Kina, danskerne skal lære kinesisk, sende deres børn på uddannelse i landet og kigge mere mod øst i stedet for det store fokus på USA. Frank mener derimod, det er helt afgørende at vi begynder at indrette et samfund, der ikke stræber efter at være i lommen på vækstfikserede supermagter og sætte bæredygtighed og menneskerettigheder øverst på dagsordenen.  Hvem kan overbevise hvem? Og hvilket indtryk gør det på Frank, at komme ind under huden på det moderne Kina?

Christina Boutrup er forfatter og erhvervsjournalist og har fulgt danske virksomheders globale spring gennem ti år. Hun står bag den anmelderroste bog: ’Kina Sweet & Sour’, som er den første bog om danske virksomheders erfaringer med succes og mareridt i Kina. 

Frank Piasecki Poulsen står bl.a. bag flere dokumentarfilm og har vundet den store tyske pris ’Herbert Quandt Medien-Preis’ for dokumentaren ’Blod i mobilen’, som er blevet solgt til 25 lande. Derudover er han aktivist og menneskerettighedsforkæmper.

For interview kontakt Sanne Arvin på sarv@dr.dk / tlf. 30 27 20 43

’Kina, knald eller fald: Fra 11. september, kl. 20 og fem tirsdage frem

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk