DR Big Band får ung kvindelig chefdirigent

Den 32-årige japansk-amerikanske jazzkomet Miho Hazama bliver den første kvindelige chefdirigent i DR Big Bands historie. Hun tiltræder ved bandets sæsonstart i oktober.

Hun er ung. Hun er kvinde. Hun er klassisk uddannet. Og så er hun japaner.

Miho Hazama ligner ikke nogen anden chefdirigent i DR Big Bands historie. Men gennem to år, hvor hun har dirigeret bandet ved en række store koncerter, er de blevet helt sikre: Miho Hazama er det helt rigtige valg som ny chefdirigent for det danske band, der gennem tiden er blevet ledet af jazzverdenens helt store ikoner.

MIHO HAZAMA

32 år

Født i Tokyo

Uddannet som klassisk komponist fra Kunitachi Konservatoriet i Japan og som jazzkomponist fra Manhattan School of Music i New York

Lærere: Jim McNeely, Maria Schneider, Vince Mendoza mfl.

Bopæl: New York

Har bl.a. dirigeret WDR Big Band, Metropole Orkest Big Band og Bohemian Caverns Jazz Orchestra

Har skrevet musik til bl.a. Tokyo Filharmonikerne

Leder sit eget bigband m_unit, som bl.a. har udgivet tre albums for Universal Music

Kunstnerisk leder af New York Jazzharmonic

Blandt verdens 25 førende jazznavne

Selvom hun ser ung ud foran de 19 garvede jazzmusikere, der i dag udgør DR Big Band, er Miho Hazama langt fra ny i branchen.

Faktisk er hun et af de hotteste navne på både den amerikanske og europæiske jazzscene lige nu, og for nylig blev hun af det internationale jazzmagasin DownBeat kåret som en af 25 jazzmusikere, der vil forme jazzen i fremtiden – på verdensplan.

Miho Hazama har dirigeret førende orkestre i Europa, USA og Japan og modtaget den prestigefulde Charlie Parker Jazz Composition Prize for sine kompositioner til bigbands. I New York Times, hvor hun ofte nævnes blandt byens stærkeste jazznavne, blev hun tidligere i år omtalt som ”one of the boldest thinkers and most delightful jazz composers”.

Direkte forbindelse til New York

DR Big Bands kunstneriske leder Birger Carlsen siger om udnævnelsen af Miho Hazama som bandets nye chefdirigent:

”Med Miho i spidsen vil DR Big Band i de kommende år komme helt frem på beatet og få en fantastisk forbindelse til den allercooleste del af New Yorks pulserende jazzmiljø."

Birger Carlsen, Kunstnerisk leder - DR Big Band

- Med Miho i spidsen vil DR Big Band i de kommende år komme helt frem på beatet og få en fantastisk forbindelse til den allercooleste del af New Yorks pulserende jazzmiljø. Miho vil inspirere både bandet og dansk musikliv med sine stærke musikalske ideer, sine farverige kompositioner og ikke mindst sine kontakter til de mest spændende navne i den nye generation, som bryder igennem på den internationale jazzscene lige nu. Vi er vanvittigt heldige, at det er lykkedes at skrive kontrakt med hende, for hun er allerede voldsomt efterspurgt.

En historisk stafet

Selvom Miho Hazama virker som et frisk pust på dirigentpodiet foran DR Big Band, har hun en stærk forbindelse til bandets historie. Hun har nemlig studeret på Manhattan School of Music hos et af sine store forbilleder: komponisten og pianisten Jim McNeely, som var DR Big Bands chefdirigent omkring årtusindskiftet.

Oplev DR Big Band og Miho Hazama

DR Big Band & John Scofield
26. oktober kl. 20
DR Koncerthuset, Koncertsalen
Dirigent: Miho Hazama

DR Big Band & Miho Hazama
22. november kl. 20
DR Koncerthuset, Studie 2

DR Big Band – Jazz Guld
21. februar kl. 20
DR Koncerthuset, Studie 2
Dirigent: Miho Hazama

Se hele DR Big Bands nye sæson her

Og historien går endnu længere tilbage: blandt McNeelys læremestre var ikonerne Thad Jones og Bob Brookmeyer, som også har ledet DR Big Band og været med til at forme bandets profil. Med andre ord går der en stærk, historisk linje fra de amerikanske forgængere til den unge, japanske kvinde, som nu overtager posten som bandets chefdirigent.

Skulle man være i tvivl, kan man til koncerten ”Jazz Guld” opleve Miho Hazama dirigere musik fra DR Big Bands historiske arkiver komponeret af netop hendes forgængere – og forbilleder – McNeely, Jones og Brookmeyer. En koncert, hvor publikum selv får mulighed for at høre den musikalske forbindelse fra bandets stolte historie til den nye chefdirigent.

Åbner sæson med guitarlegende og turnéer

Inden Miho Hazama slippes løs i DR Big Bands nodesamling til foråret, kan man opleve hende i DR Koncerthuset to gange i efteråret. Her åbner hun bandets sæson med en koncert, hvor den amerikanske guitarlegende John Scofield er solist, og måneden efter får Hazama sin egen koncert, hvor publikum kan se frem til en aften med helt nye værker skrevet specielt til musikerne i DR Big Band.

Efteråret byder også på to udlandsturnéer for DR Big Band og den nye chefdirigent. I oktober tyvstarter de sæsonen med en turné til Sydkorea, hvor Hazama og DR Big Band er inviteret til at optræde på den store Jarasum Jazz Festival sammen med et andet vigtigt dansk-amerikansk jazznavn, percussionisten Marilyn Mazur. Samme måned turnerer bandet i Norden sammen med John Scofield.

I øvrigt vil rigtig mange danskere få glæde af DR Big Bands nye samarbejde med Miho Hazama, da bandet fortsat spiller størstedelen af sine koncerter på turné rundt i hele landet. Faktisk finder hele to ud af tre af DR Big Bands koncerter sted udenfor DR Koncerthuset - og så er der selvfølgelig også mulighed for at lytte med, når bandets koncerter bliver sendt i radioen.