DR Big Band fejrer 40-års jubilæum under jazzfestival

Den runde dag markeres med jubilæumskoncerter, et festskrift og en jubilæums-cd-boks med det bedste fra DR Big Band gennem årene.

  • DR Big Band og Etta Cameron (Foto: Thomas Jørgensen © Type 1)
  • Eivør Pálsdottir (© Type 1)
  • Cover - 'Renee Rosnes and the Danish Radio Big Band'. (© Type 1)
  • DR Big Band drager på juleturné 2003 med Søs Fenger og Anders Blichfeldt i front. (Foto: Lars Nybøll © Type 1)
  • DR Big Band og Etta Cameron (Foto: Thomas Jørgensen © Type 1)
1 / 5

Den runde dag markeres med jubilæumskoncerter, et festskrift ogen jubilæums-cd-boks med det bedste fra DR Big Band gennemårene.

DR Big Band markerer i denne uge, at det er 40 år siden, at bigbandet blev startet af DRs daværende underholdningschefNiels-Jørgen Kaiser.

Fejringen kommer dels til at foregå ved en stor udendørskoncertpå Nytorv i København fredag den 9. juli mellem 19.00 og 21.00 påNytorv i København, hvor alle gratis kan lytte med. Og kan man ikkeselv være til stede sender DR P2 direkte fra begivenheden, hvorblandt andet den amerikanske saxofonist Benny Golson, den færøskeEivør Pálsdottir og den cubanske percussionist Eliel Linaresspiller sammen med de 19 musikere i DR Big Band.

Festskrift klar

Udover koncerten markerer DR jubilæet med et særligt festskriftpå 68 sider, som udkommer i forbindelse med koncerten på Nytorv den9. juli og er skrevet af blandt andre musikjournalisterne KatrineRing, Ivan Rod og Mik Aidt. Senere på året udkommer en særligjubilæums-cd-boks med DR Big Band gennem tiderne, og samtidigbliver der holdt en række jubilæumskoncerter rundt omkring i landeti november.

Da Niels-Jørgen Kaiser etablerede Radioens Big Band, som det hedi 1964, var tanken at skabe et orkester, der skulle have denkunstneriske frihed til selv at producere og skabe ny jazz. På dettidspunkt var jazzmiljøet i København på sit højeste, og den førsteleder af orkestret (fra 1964-1968) var Ib Glindemann.

Thad Jones var markant

Derefter arbejdede big bandet med en række forskelligedirigenter og arrangører, men i starten af 1970'erne vendte mantilbage ved modellen med fast chefdirigent, og især Thad Jones komtil at præge orkestret.

Siden 2001 har Morten Vilhelm været leder af DR Big Band, ogunder ham er big bandet begyndt at samarbejde med pop- ogrockmiljøet - for eksempel navne som Søs Fenger og AndersBlichfeldt fra Big Fat Snake. Ved julekoncerterne i 2004 vilCaroline Henderson og Steen Jørgensen fra Sort Sol optræde sammenmed DR Big Band som solister.

25.000 live-gæster om året

I sæsonen 2003-2004 har 25.000 tilhørere overværet enlive-koncert med DR Big Band, der i gennemsnit giver 25-40koncerter i Danmark og 20 koncerter i udlandet om året.

DR Big Band kan høres fast på DR P2 hver mandag mellem klokken19.00 og 20.00, og derudover sender DR Radio omkring 20 timersdirekte transmissioner fra bandets koncerter hvert år.

DR Big Band udgiver gennemsnitligt fire cd'er om året, hvorafmindst en udgives på verdensplan.

Til Grammy tre gange

De seneste tre år har DR Big Band været nomineret til denprestigefyldte amerikanske Grammy-musikpris - senest forchefdirigenten Jim McNeelys arrangement af nummeret 'Black Holes'fra cd'en 'Renee Rosnes & The Danish Radio Big Band'.

Jubilæumsmagasinet om DR Big Band kan bestilles ved at skrivetil mailen: bigband@dr.dk med oplysning om navn og adresse, detskal sendes til.