DR Big Band fyrer op under Tønder Festival og Kulturmødet på Mors

10.000 festivalgæster i Tønder og op mod 25.000 deltagere i Kulturmødet på Mors kan se frem til et energisk møde mellem DR Big Band og folkegruppen Basco.

  • DR Big Band og folkbandet Basco åbner Tønder Festivalen den 23. august og fyrer op under Kulturmødet på Mors den 24. august. (Michelle Kallestrup Berg & Stinna Skrivergaard © Type 1)
  • Folk bandet Basco har siden 2013 optrådt flere gange sammen med DR Big Band. (PR-billede. © Type 2)
1 / 2

Det er ikke hver dag, man har mulighed for at opleve et hæderkronet jazz-bigband og et trendy nordisk folk-band på én scene.

Normalt har de to typer bands vidt forskelligt publikum, men til august vil tusindvis af danskere få mulighed for at opleve en unik sammensmeltning af de to musikalske lejre, når DR Big Bands 19 prominente jazzmusikere møder de fire moderne spillemænd i folk-bandet Basco.

Succesfuldt samarbejde

DR Big Band og Basco fandt hinanden første gang i 2013, hvor det hurtigt viste sig at folkemusikkens fængende melodier, stærke historier og faste rytmer var et spændende match til bigbandets særlige kombination af spændende klangfarver, musikalsk power og toptunet improvisation.

Siden har det lykkelige samarbejde mellem DR Big Band og Basco resulteret i to succesfulde koncerter og et fælles live-album, og nu mødes de to bands under åben himmel langt fra hovedstaden til sensommerens to store danske kulturtræf.

Åbningskoncert for Tønder Festivalen

Det er ikke bare sønderjyder, men folkemusik-entusiaster fra hele Europa, der kan "rokke" med, når Basco og DR Big Band sammen skyder Tønder Festivalen i gang den 23. august på festivalens store Open Air-scene. Næsten 10.000 har sikret sig billet til sommerens festival, som i dag er en af Europas vigtigste festivaler for roots- og folkemusik.

Maria Theessink, der er kunstnerisk leder af Tønder Festivalen, siger: ”Fra Tønder Festivalens side ser vi meget frem til at få besøg af DR Big Band i skønt musikalsk samarbejde med Basco. Vi har ikke tidligere haft besøg af DR Big Band, så jeg er sikker på at vores publikummer får en stor og særlig oplevelse.”

Højdepunkt under Kulturmødet

Dagen efter festivalåbningen i Tønder drager DR Big Bands musikere sammen med folkekvartetten og dirigent Torben Sminge nordpå til Kulturmødet på Mors, hvor der ventes op mod 25.000 deltagere. Her passer mødet mellem de to bands fra hver deres del af musikbranchen godt ind i årets overordnede tema, som er "at bygge bro".

Trine Bang, der er direktør for Kulturmødet, siger: "Kulturmødet Mors er stolte over at præsentere DR Big Band med en koncert, der så smukt passer til årets tema og samtidig bringer kunsten ud i landet og helt tæt på nye publikummer. Ingen tvivl om, at der bliver varmet godt op under stemningen, når de går på fredag aften."

Kulturelle ildsjæle

For DR Big Band er de to store koncerter på Mors og i Sønderjylland en naturlig optakt til en sæson, hvor bandet endnu en gang turnerer landet tyndt. Faktisk finder to ud af to ud af tre koncerter med DR Big Band sted uden for DR Koncerthuset, men alligevel er bandets kunstneriske leder Birger Carlsen særligt begejstret for koncerterne på Kulturmødet og Tønder Festivalen.

”Det er virkelig vigtigt for os i DR Big Band at være til stede både ved de store kulturbegivenheder og på de små, lokale spillesteder rundt i hele Danmark”, siger bandets kunstneriske leder Birger Carlsen.

”Det er her, at vi får nærkontakt til alle landets musikelskere, samtidig med at vi udnytter de geniale lokale initiativer og platforme, som hundredvis af professionelle og frivillige ildsjæle udvikler og holder i live ude i landet”.

”At det netop er Basco, som vi har med til Tønder og Mors, er helt perfekt. Der er i sagens natur noget dybt folkeligt og rørende i folkemusikken, som sammen med DR Big Bands særlige ’sound’ og virtuositet giver en stærk musikalsk energidrik, der snildt kan løfte mange tusind publikummer på én gang!”

Facebook
Twitter