DR Dokumentar - Drømmen om den store gevinst

Dansk bankmand opgiver milliongage for at satse på den helt store gevinst. Men det går helt galt, og bankmanden ender på selvmordets rand i et vietnamesisk fængsel. For første gang fortæller bankmanden nu sin historie.

Dansk bankmand opgiver milliongage for at satse på den heltstore gevinst. Men det går helt galt, og bankmanden ender påselvmordets rand i et vietnamesisk fængsel. For første gangfortæller bankmanden nu sin historie.

Da den danske bankmand Kim BrixAndersen første gang besøgte Tan Ban stenbruddet lidt uden for HoChi Minh City, troede han, at hans lykke var gjort. - Den fortjeneste jeg så, jeg skulle tjene, det var virkelig mangestore penge. Som jeg for sjov sagde: Jeg skulle være den nye BillGates, siger Kim Brix. I stedet kom Kim Brix til at sidde 15måneder og 20 dage i et vietnamesisk fængsel.

I DR Dokumentaren ”Drømmen om den storegevinst” fortæller han for første gang om, hvordan det kunne gå sågalt.

Gik efter den store gevinst

KimBrix havde i mange år været en succesfuld direktør i flere banker iHong Kong, Singapore og Kuala Lumpur gennem flere år med en lønover 2 millioner kroner om året. Men i stenbruddet så Kim Brixchancen for at skabe sig økonomisk uafhængighed ved at skaffeinvestorer til projektet.

- Jeg troede virkelig at jeg havde ramt enguldmine her. Jeg havde masser af investorer, som stod på nakken afhinanden og ville kaste penge imod mig og sagde: Tag så de herpenge, fortæller Kim Brix.

Blandt de investorer Kim Brix skaffede varflere internationale erhvervsfolk, som udlandsdanskeren OleMellentin, og den tidligere direktør for General Electric i Asien,svenskeren Gøran Malm. Ligesom Kim Brix troede de på, at de kunnefå hele deres investering hjem i løbet af et år. Det var det mandenbag projektet, den irske forretningsmand Sean Mccormack stillede iudsigt. De følgende år ville fortjenesten fra stenbruddet være renprofit.

Korruption

Sådan kom det ikke tilat gå. Stenbrudsprojektet endte med at blive meldt til politiet. Dade vietnamesiske myndigheder efterforskede anmeldelsen endte de medat arrestere Kim Brix, mens Sean McCormack flygtede fra Vietnam.Det vietnamesiske politi eftersøger ham verden over via Interpolfor svindel. Men han vil hellere end gerne lade sig interviewe afDR1s journalist. - Alle de penge Kim Brix skaffede til stenbruddet blev investeret imaskiner. På intet tidspunkt var der tale om svindel. Hele dennesag skyldes det at det vietnamesiske samfund er korrupt, siger SeanMccormack i tv-dokumentaren.

Samme korruption mødte Kim Brix, da han blevfængslet, - Det eneste de snakkede om det var: Hvor mange penge kan dubetale. Som de sagde: What can you pay to overcome consequences?Det drejede sig bare om at de skulle have penge på lommen,fortæller Kim om tiden i det vietnamesiske fængsel. Her sad hanmeget af tiden i isolationsfængsel. - De skulle bare se, om de kunne få mig ned med nakken. Og det fikde også. Der var tidspunkter hvor jeg overvejede at skære pulsårenover. Hvis jeg tænkte for meget på min datter, så havde jeg det adH til, siger Kim Brix i DR Dokumentarprogrammet ”Drømmen om denstore gevinst”, hvor han for første gang fortæller sinhistorie.

Facebook
Twitter