DR Dokumentar - Et liv med fisk... og kærlighed

”Et liv med fisk... og kærlighed”. DR Dokumentaren går bag om al snak om fiskekvoter og EU-bøvl og fortæller i ”To liv” historien om Flemming og Dorthe fra Thyborøn. Deres kærlighed sættes på en hård prøve, da Flemming starter som fiskeskipper

”Et liv med fisk... og kærlighed”. DR Dokumentaren går bag om alsnak om fiskekvoter og EU-bøvl og fortæller i ”To liv” historien omFlemming og Dorthe fra Thyborøn. Deres kærlighed sættes på en hårdprøve, da Flemming starter som fiskeskipper

Når Flemming sejler ud med sit skib ”Niklas”på en ti-dages tur i Nordsøen i jagten på den store fangst, stårDorthe tilbage i Thyborøn, hvor hun klarer hus og tre børn på egenhånd.

Det er et barsk og til tider dødsens farligtliv på havet for Flemming. Og kravet om at fange mange fisk erkonstant, hvis man skal kunne klare sig som skipper. Men det erheller ikke nemt for Dorthe, der må tage tørnen alene derhjemme ogalligevel prøve at få familielivet til at holde sammen.

- Man hører så meget om vrede fiskere, kvoterog EU-begrænsninger, men hvordan ser virkeligheden egentlig ud?Hvad er det for mennesker, der ligger bag kvoterne, og hvordanlever de deres liv, siger Keld Klüwer fra DR Dokumentar.

Han besluttede sig til at tage til Thyborønfor at undersøge sagen, og der mødte han Flemming og Dorthe samtderes tre børn Niklas på otte år, Mikkel på fem og Katja på tremåneder.

Højt oppe i Nordsøen

I ”To liv” fortæller parret om deres livsammen og hver for sig. Om bord på ”Niklas” langt oppe i Nordsøen,hvor Flemming med fast hånd fører sit skib gennem bølgerne, mens dehårdtarbejdende mænd venter på fiskelykken.

Pin-up pigen på skottet drejer faretruende fraside til side og lægger sig af og til helt ned i takt med, atkutteren ruller rundt i Nordsøens bølger. Men det betyder ikkenoget for de fem mænd om bord, der har dagevis af hårdt arbejdeforan sig, inden de forhåbentlig kan vende helskindede tilbage medmasser af fisk i lasten.

Hjemme i Thyborøn

Imens er det Dorthe, der egenhændigt styrerlivet derhjemme, og lever sit andet liv med børnene og veninderne.Hun er ligesom Flemming ud af en fiskerfamilie, så hun vidste velegentlig godt, hvad hun gik ind til - og så alligevel ikke.   

- Flemming havde altid haft en drøm om atblive selvstændig - at få sit eget skib - og det var jeg helt medpå. Selvfølgelig skulle han det, fortæller Dorthe.

Det var også sjovt i begyndelsen, men såmeldte den mere trælse side af hverdagen sig. Der skulle knokles ogtjenes penge til investeringerne, og Flemming var stort set ude ogfiske hele tiden. Selv når han var hjemme, var han ikke hjemmealligevel.

- Det endte med, at familie og venner spurgte,om han ikke gad være hjemme hos os mere, fortæller Dorthe. Hunhavde også svært ved at forlige sig med, at Flemming vendte op ogned på hendes hverdag, når han endelig var hjemme.

Og Flemming var også godt klar over, at denvar gal. Da hans ældste dreng Niklas en dag bad ham om at lade væremed at blande sig, for ”han var jo aldrig hjemme alligevel”,forstod han, at der måtte gøres noget.

Jagten på den store fangst

I dag har Dorthe og Flemming fundet en bedrebalance, hvor Flemming er mere hjemme end tidligere. For helt atopgive faget kunne han ikke drømme om.

- Det er dejligt at være fisker. Det haraldrig slået mig, at jeg skulle lave noget andet end at fiske. Menselv om der kan være gode penge i det, hvis man er villig til atbruge sine hænder, er det ikke kun pengene, det handler om, sigerFlemming og tilføjer:

- Det handler om at fange en masse fisk. Hvereneste gang vi tager ud tænker jeg, at dennegang får den helt storefangst. Hver eneste gang. Og det er sjovere at se, når fiskeneligger og slår med halen på dækket, end når pengene står ibanken.

Så gør det ikke så meget, at det både kan værekedeligt og ikke så lidt frustrerende engang imellem. Og af og tilogså livsfarligt.

For eksempel i vinters, da Flemming var langtoppe i Nordsøen og vejrmeldingen lød på noget rigtig ”dumtvejr”.

- Vi gik mod bølgerne, men da vindenvendte, fik vi pludselig en på snuden, så skibet smed sig ned. Ogmed 300 meter vand under kølen og ni meter høje bølger i januar,behøver man altså ikke være professor for at regne ud, at hvis denvælter, så dør man altså af det, siger Flemming og indrømmer:

- Der var jeg godt nok bange for ikke atkomme hjem igen til familien, indrømmer Flemming.

Facebook
Twitter