DR fejrer sankthans i fællessangens tegn

Mange steder er de større sankthans-fester aflyst, og derfor skruer DR i år op for midsommerfejringen med fællessang på DR1 og P2.

  • Mads Steffensen og Mathias Hammer fører an i fællessangen på sankthansaften. (© DR)
  • Mange små bål gør det ud for et stort tirsdag aften på DR1. Her er et tidligere bål fra Furesøen.
1 / 2

Det er blevet de lange, lyse nætters tid, og for mange er det traditionsrige bål på sankthansaften selve startskuddet på sommeren i Danmark. I denne tid skal man dog kigge langt efter sankthansbålene rundt om i landet, da mange større sankthans-arrangementer i år er aflyst, som følge af coronakrisen og forsamlingsforbuddet.

Af samme grund skruer DR op for sankthans-fejringen på både radio og tv, hvor aftenen på DR1 og P2 på hver sin måde står i fællessangens tegn.

På DR1 kommer endnu en udgave af den populære ’Fællessang’ på DR1 i en særlig sankthans-udgave, hvor vært Mads Steffensen vanen tro guider os igennem de største midsommersange fra vores fælles sangskat.

Denne aften sidder Mathias Hammer, der til daglig er programvært på P2 og holdkaptajn i ’Den klassiske musikquiz’, ved klaveret i DR Koncerthuset, hvor han får besøg af syngende gæster som Dorthe Gerlach, Silas Holst og Julie Steincke samt DR Juniorkoret.

Mange små bål gør et stort

Fra haver rundt om i Sommerdanmark synger blandt andre Kjartan Arngrim, Kurt Ravn, Michael Carøe, Erann DD, Jonas Petersen, Baunehøj Efterskole og Clemens Knejterne for på danske klassikere. Jørgen Thorup, Michael Hardinger og Kim Daugaard fra Shu-bi-dua synger desuden deres egen udgave af sankthans-evergreenen ’Midsommersangen’, og derudover er der båltale ved Peter Mygind. Programchef på DR1, Anne Garlichs er glad for, at danskerne dermed får mulighed for at mærke fællesskabet på denne aften:

- Hen over dette forår er der opstået en fornyet tradition for at synge sammen, og det har været stærkt at opleve de her fællesskaber folde sig ud på DR. Især i denne tid, hvor vi ikke kan samles i større grupper, og mange sårbare i vores samfund heller ikke har mulighed for at mødes i mindre forsamlinger, er fællessangen en vigtig ramme for stadig at mærke følelsen af fællesskab og håb.

De små fællesskaber bliver på den måde bundet sammen til et stort:

- Sankthans er en traditionsrig aften, og nu hvor de store bål er aflyst, har vi i DR en vigtig opgave i at binde de mange små fællesskaber omkring bålet i haven sammen til fornemmelsen af et kæmpe bål – og her gør fællessangen en vigtig forskel, siger Anne Garlichs.

Også på P2 er der sankthans-fællessang, når P2 Koncerten i ét langt koncertforløb fletter fællessange fra den danske sangskat, instrumentale passager og korsatser sammen til en stemningsfuld midsommerkrans.

Værten er Charlotte Nørby, og musikken leveres af Jacob Anderskov på klaver, Kasper Tranberg på trompet, Jakob Høyer på percussion & trommer samt DR Vokalensemblet med dirigent Poul Emborg.

’Fællessang – Sankthans’ bliver sendt på DR1 tirsdag aften kl. 20.00-21.00. Efterfølgende er der ’Fællessang og båltale – Sankthans’ kl. 21.25 på DR1. ’P2 Koncerten – Sankthans med Anderskov, DR Vokalensemblet og dig!’ bliver sendt fra kl. 19.20 på P2. Du kan se programmet og downloade sanghæfte til P2 Koncerten på www.drkoncerthuset.dk/sankt-hans-koncert-med-dr-vokalensemblet/