DR går tæt på de næste vælgere

DR er med, når 60.000 skoleelever i 8.-10. klasse de kommende tre uger holder valgkamp – ikke til elevrådet, men til et fiktivt Folketingsvalg, der afgøres af eleverne 2. februar.

  • Skolevalg 2015. Valgfest på Christiansborg. (Foto: © Tobias Selnæs Markussen, Type 2)
  • Skolevalg 2015. Valgfest på Christiansborg. (Foto: © Tobias Selnæs Markussen, Type 2)
1 / 2

Søndag 15. januar udskrev Lars Løkke Rasmussen Skolevalg 2017, et undervisningsforløb, der bruger folketingsvalget som afsæt for at lære de kommende vælgere om demokratiet. Det hele kulminerer 2. februar med selve valgaftenen på Christiansborg, der sendes live på DR3 og dr.dk. Her får vi de kommende vælgeres bud på, hvordan Folketinget ville se ud, hvis det var dem, der bestemte.

Men inden vi når valget 2. februar skal de kommende vælgere først igennem knap tre ugers valgkamp. Mens de unge diskuterer mærkesager, politiskestandpunkter, valgkampagne m.m. går DR helt tæt på de næste vælgere med en række artikler og indslag med fokus ikke kun på deres politiske holdninger, men også på hvem de er, hvad de interesserer sig for, hvor de kommer fra. Alt det, der er baggrunden for, hvordan de ender med at sætte deres kryds ved valget. Omdrejningspunktet for dækningen af valgkampen er dr.dk, der i tekst, video og grafik stiller skarpt på de næste vælgere.

”Valghandlingen er grundstenen i et demokrati, og selv om skolevalget ikke giver os en ny regering, giver det et indblik i, hvordan de unge tænker det fællesskab, vi alle er en del af. Det er grundlæggende interessant for os alle at få indblik i, hvordan de kommende generationer forholder sig til vores demokrati. Samtidig kan vi forhåbentlig også danne ramme om de debatter og samtaler, de næste vælgere skal have inden de stemmer den 2. februar,” siger DRs digitale chef Michael Arreboe.

DR går tæt på de unge og deres holdninger

På dr.dk vil man allerede fra valgkampens første dag 16. januar blive præsenteret for historier fra hele landet, der sætter fokus på forskellige sider af den kommende generation af vælgere. Vi ser på deres politiske engagement, men også på de fordomme resten af samfundet har omkring unge og politik og ikke mindst hvilke emner de unge er særligt optaget af og bekymre sig om. Alt sammen ting, der spiller ind i de valg de tager og dermed også, hvordan de i sidste ende sammensætter Folketinget. DR går tæt på de unge og tegner et billede af den næste generation af vælgere.

På dr.dk/skole kan skolerne også finde materiale til de unge, der kan bruges i undervisningen. Her kan de blandt andet blive klogere på begreber som ideologi og demokrati og eleverne kan selv gå ind og prøve at lave nogle af de svære prioriteringer, som politikerne hver dag står overfor.

Valgaften med Peter og Esben

Resultatet af valget afsløres 2. februar i en livesending fra Landstingssalen på Christiansborg, hvor alle ungdomspartierne er samlet og der kommer gæster fra hele Christiansborg. Her vil Peter Falktoft og Esben Bjerre gennem to timer styrer slagets gang med omstillinger til unge rundt om i landet og snak med politikere med mere på Christiansborg. Til sidst har vi resultatet af, hvordan de unge har stemt. Det hele kan følges på DR3 og dr.dk 2. februar kl. 19-21.

Følg Skolevalg 2017 på www.dr.dk/nyheder/tema/de-naeste-vaelgere fra 16. januar.

Se mere om Skolevalg 2017 på skolevalg.dk