DR-journalist får pris for god dækning af opsigtsvækkende selvmord

Jonas Damstrup Fried får Wertherprisen for at fortælle tragisk historie, så flere bliver opmærksomme på de faresignaler, som selvmordstruede kan udvise.

Jonas Damstrup Fried får Wertherprisen for radiodokumentaren ’Et år uden Anja’. (DR © Type 2)

Når Werther-prisen bliver uddelt for 13. gang på Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse den 24. september, bliver det en DR-journalist, der får prisen. Hæderen og de 10.000 kroner bliver givet til mediearbejdere, som gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden, og den går i år til journalist Jonas Damstrup Fried for radiodokumentaren ’Et år uden Anja’, som blev sendt den 2. november sidste år på P1.

Dokumentaren fortæller om et af de mest opsigtsvækkende selvmord i nyere tid, og om hvordan en nybagt far tackler chokket og sorgen som efterladt.

’Et år uden Anja’ handler om Anja, som kun 17 dage efter at hun var blevet mor, begik selvmord. Anja var blevet ramt af en kraftig fødselsdepression, som hverken sygehuset eller den nybagte far, Anders, så omfanget af, før det var for sent.Historie om håb og kærlighed I dokumentaren fortæller Anders sin historie, om ensomheden, faresignalerne og om at komme ud på den anden side.

”Jonas Damstrup Fried tildeles Werther-prisen, fordi han formår at fortælle en tragisk historie om et opsigtsvækkende selvmord, som mange har hørt om, så det bliver en historie om håb og kærlighed og sådan, at flere bliver opmærksomme på de faresignaler, som selvmordstruede kan udvise,” hedder det blandt andet i motiveringen. Bag prisen står en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Foreningen for Uddannelse i Selvmordsadfærd, Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Dansk Journalistforbund og Center for Selvmordsforskning. Wertherprisen har fået sit navn efter hovedpersonen Werther i Goethes roman fra 1774 ’Den unge Werthers lidelser’. Werther ender med at begå selvmord, og da bogen udkom medførte den en regulær bølge af selvmord i såvel Tyskland som resten af Europa. Fænomenet er siden i faglige kredse blevet kaldt ”Werther-effekten”, og prisen skal minde om selve formålet med prisen – at undgå at omtale selvmord og selvmordsforsøg på en måde, som kan være med til at øge antallet af selvmord. Jonas Damstrup Fried, der er journalist på DR Kulturliv i Aarhus, er ikke den første fra DR, der har fået prisen. I 2012 gik prisen til DR’s ungdomsprogram ’Tværs’ på P3, i 2008 gik den til DR-programmedarbejderne Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer, og i 2006 modtog DR-redaktør Thorkild Nyholm den.Selvmordstema på DR Nyheden om, at Jonas Damstrup Fried får Wertherprisen kommer på samme dag, som DR indleder tre ugers selvmordstema. Selvmordstemaet har et redaktionelt fokus i flere af DR’s faste programmer, og i to helt nye dokumentarserier på DR1, der er blevet produceret specielt til temaet, bliver selvmord belyst fra flere forskellige vinkler.

I dokumentarserien ’Jeg vil dø’, der har premiere tirsdag aften klokken 20.45 på DR1, kigger Anders Lund Madsen tabuet om selvmord direkte i øjnene, og går ind i det mørke, som vi helst vender os væk fra. For der er nemlig et lille lys derinde. I løbet af tre programmer kan seerne møde en række personer, der har haft selvmord tæt inde på kroppen, og serien sætter ligeledes fokus på Livslinien, der sidder klar til at tale om det, vi ikke taler om.