DR-journalist hædret for afsløring af ulovlige opkrævninger

Journalist Henny Mortensen fra DR Sjælland blev søndag eftermiddag hædret af Dansk Journalistforbund for sin afdækning af ulovlig brugerbetaling på kommunale akutstuer.

Det blev både en sag for kammeradvokaten, og der blev grebet ind politisk, efter at DR Sjælland sidste år kunne afsløre, at kommuner landet over ulovligt har krævet penge for mad, tøjvask og rengøring, når ældre har været indlagt på en kommunal akutstue i stedet for på et regionalt sygehus.

Henny Mortensen har med en kombination af klassisk journalistisk nysgerrighed og benhård research afdækket, at næsten alle kommuner i sendeområdet systematisk brød loven.

Fra begrundelsenDet var journalist Henny Mortensen fra DR Sjælland, der førte an i afdækningen af de ulovlige opkrævninger, som kammeradvokaten fastslog, det var i et 15 siders langt juridisk notat til Folketingets sundhedsudvalg. Søndag eftermiddag blev hun hædret for sit ihærdige arbejde i Roskilde.

Det blev hun, da Dansk Journalistforbunds Kreds 2, som dækker Sjælland uden for hovedstaden og Lolland-Falster, valgte at give hende sin pris, Kreds 2 Prisen, i forbindelse med sin generalforsamling.

Prisen går til et kredsmedlem, der – som det hedder – har udvist ”enestående solidaritet og engagement” og blandt andet ”har brugt sine faglige kompetencer til at vise vejen for andre mennesker”, som det blandt andet hedder. Det var en enig bestyrelse, som besluttede sig for at tildele hende prisen for afdækningen, som førte til et politisk indgreb som et led i sidste års finanslovsforhandlinger.

"Henny Mortensen har med en kombination af klassisk journalistisk nysgerrighed og benhård research afdækket, at næsten alle kommuner i sendeområdet systematisk brød loven ved at opkræve brugerbetaling fra ældre patienter, når de blev indlagte på kommunale akutstuer. Udsøgt journalistisk benarbejde fortjener anerkendelse," lød det blandt andet i begrundelsen.

Stopper i DR senere i år

Henny Mortensen har arbejdet på DR Sjælland i over 31 år, hvor hun både har været nyhedsvært, jourhavende, politisk medarbejder og i de senere år har arbejdet med at lave nyheder og baggrund. I dag er hun i det team, der leverer morgenens nyhedshistorie med opfølgende fladeindslag.

- Jeg er meget glad og stolt over at få mine kollegers anerkendelse. Det glæder mig ekstra meget, da jeg fylder 67 år til sommer og fratræder i DR til november efter 42 år som journalist, siger Henny Mortensen, der samtidig understreger, at det også har kunnet lade sig gøre at få prisen, fordi der er et godt holdarbejde på DR Sjælland.

- Historierne havde aldrig fået den gennemslagskraft, de har, hvis ikke der var kolleger, der havde bakket op og givet historien, som jeg producerede på nyheds- og baggrunds-redaktionen, ”vinger”. Morgenholdet fik den op at flyve ved at prioritere den, webfolkene fik den på dr.dk, og jourhavende fik den afsat til Ritzau, så hele landet har citeret den. Samtidig har eftermiddagsholdet på DR Sjælland perspektiveret og hjulpet med at fastholde dagsordenen over mange, mange måneder, forklarer hun.


Fik også prisen for to år siden

Journalister fra DR Sjælland modtog også Dansk Journalistforbunds Kreds 2-pris for to år siden. Dengang var det Per Gade Gyldenkærne og Trine Warrer Juul, der fik den for deres afdækning af historien om forholdene på intensivafdelingen på Køge Sygehus.

Her kom det frem, at medarbejdere i afdelingen fra tid til anden gav respiratorpatienterne mere sovemedicin end påkrævet for at holde dem sovende, indtil der var tid til at overvåge dem. Den ekstra medicin blev givet for at skaffe tid til andre plejekrævende patienter på intensivafdeling.