DR K gør meget ud af 100-året for Første Verdenskrigs ophør

Den 11. november sender DR K næsten 12 timer om Første Verdenskrig, der sluttede på denne dato i 1918. DR K har også en ny serie på vej om Danmark for 100 år siden.

  • DR viser blandt andet den franske dokumentarieserie ’Apokalypsen’ med alt, der er værd at vide om Første Verdenskrig.
  • Liv Thomsen har 7. november premiere på en ny serie om Danmark for 100 år siden. (© Historieselskabet)
1 / 2

Over 5.000 sønderjyder mistede livet i Første Verdenskrig, og endnu flere var sendt til fronten i tysk uniform, fordi Sønderjylland var under tysk herredømme dengang. Rundt omkring i landsdelen bliver der lagt op til en række møder og markeringer af 100-året for Første Verdenskrigs ophør den 11.11, og også DR gør meget ud af at markere dagen, hvor krigshandlingerne stoppede, og våbenstilstanden trådte i kraft. På DR K bliver store dele af søndagen – den 11. november – helliget programmer, der handler om Første Verdenskrig. Faktisk sender DR K 12 timer om den store krig, der kostede henved 10 millioner livet og siden hen også fik betydning for grænsedragningen.

Én af de store begivenheder på dagen bliver en fredskoncert med Wienerfilharmonikerne, som DR K viser fra klokken 19.00-21.00. For præcis 100 år siden blev Første Verdenskrig afsluttet med en fredsaftale, som blev underskrevet i Glassalen på slottet Versailles i Frankrig. Det er netop fra Versailles, at det europæiske radio- og TV-samarbejde EBU sender fredskoncerten til 45 lande.Klaverkoncert for et-armet Dirigenten Franz Welser-Möst står i spidsen for Wienerfilharmonikerne, og han har sammensat programmet med musik af Mozart, Debussy, Holst, Wagner, Ravel, Beethoven og Ives. Pianisten Yuja Wang er solist i Ravels klaverkoncert for venstre hånd, som Ravel skrev til Paul Wittgenstein, der mistede sin højre arm under Første Verdenskrig. DR K’s Første Verdenskrig-tema starter med en over fire timer lang gennemgang af alt, der er værd om krigen i den franske dokumentarserie ’Apokalypsen: Første Verdenskrig’. Efter koncerten fra Versailles har DR K mere fokus på de danske soldater i krigen fra klokken 21.00 og to timer frem.

I dokumentaren ’Guld, Konge og Fædreland’ klokken 21.00 fortæller blandt andre Kronprins Frederik, Prins Joachim og efterkommere og familie til specielt sønderjyder, der var med i krigen, historien om danskerne under Første Verdenskrig, og siden – nemlig klokken 22.00 – tager historikerne Kåre Johanessen og Cecilie Nielsen i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om nogle af Første Verdenskrigs store slag. ”Første Verdenskrig er én af krigene i den nyere historie, som har kostet flest danskere livet, og det på trods af at Danmark i alle krigsårene opretholdt sin neutrale stilling. Desuden ændrede krigen både Europas og vores egne landegrænser. Begge dele gør, at det er helt oplagt, at vi som kultur- og historiekanal gør noget markant ud af dagen. Af helt naturlige grunde har dækningen af Anden Verdenskrig fyldt meget – også på DR K, men Første Verdenskrig rummer også helt utroligt mange spændende historier om vores land og folk,” siger Anja Hauberg, der er redaktør på DR K.

Ny serie om livet i Danmark for 100 år siden

I samme uge som 100-års-dagen for Første Verdenskrigs afslutning har DR K og DRTV også premiere på serien ’For hundrede år siden’. Programserien bliver sendt de næste tre onsdage klokken 20.00 – med start onsdag den 7. november, hvor afsnittet hedder ’Støvletramp og arbejdskamp’.

I ’For hundrede år siden’ fortæller Liv Thomsen om danskernes liv for præcist 100 år siden. Det handler om tidens store kampe for bedre levevilkår og om kunst og kulturkamp. Men det handler også om moden, medierne og menneskenes hverdag i et år, hvor krig blev til fred i Europa. ”Mens vi i programmerne den 11. november i høj grad har fokus på krigen, handler Liv Thomsens serie om det liv, der blev levet og det Danmark, der var for 100 år siden. Det var en vild periode i verdenshistorien - præget af opbrud, angst og store forandringer, og på den måde håber jeg, at vi med serien kan spejle den tid, vi står midt i. Med Liv Thomsens serie kommer vi helt tæt på de store og små begivenheder med en række unikke arkivfilm fra den gang,” forklarer Anja Hauberg. DR2 sender også live søndag den 11. november fra klokken 10.45-13.00, hvor man fortæller danske vinkler på Første Verdenskrig, ligesom P1 den 11. november klokken 9.25 sender en særgudstjeneste fra Haderslev Domkirke i anledning af 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig.

FAKTA: Det sender DR K blandt andet om Første Verdenskrigs afslutning og livet for 100 år siden

Onsdag den 7., 14. og 21. november Klokken 20.00: For hundrede år siden – Ny programserie af Liv Thomsen om danskernes liv for præcist 100 år siden.Søndag den 11. november Klokken 14.45: Apokalypsen: Første Verdenskrig, fransk dokumentarserie, der gennemgår Første Verdenskrig, og alt der er værd at vide om den Klokken 19.00: DR K Klassisk: Fredskoncert fra Versailles med Wienerfilharmonikerne Klokken 21.00: Guld, Konge og Fædreland – Historien om danskerne i Første Verdenskrig, fortalt af Kronprins Frederik, Prins Joachim, familiemedlemmer og efterkommere Klokken 22.00: Rejsen til Slagmarken – To historikere rejser i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om slagene Klokken 22.55: The Water Diviner, australsk drama fra 2014 med afsæt i Første Verdenskrig og en landmand, der rejste til Europa for at finde ud af, hvad der blev af hans tre sønner, der alle kæmpede i krigen. Klokken 01.40: En lang forlovelse, fransk drama fra 2004 om ung kvinde, der får at vide, at hendes forlovede, soldaten Manech, er blevet dømt som desertør.