DR lancerer nyhedssite for læsesvage

Med netstedet dr.dk/ligetil får landets over 400.000 læsesvage bedre mulighed for at følge med i aktuelle begivenheder.

Dr.dk/ligetil bliver skrevet for læsesvage (Foto: Dr.dk/ligetil © Type 1)

Over 400.000 voksne danskere har svært ved at læse en almindelig avisartikel. Nu kommer DR nogle af dem til undsætning ved at lancere et nyhedssite på dr.dk for læsesvage.

Netstedet har adressen dr.dk/ligetil, og her vil artiklerne være skrevet i et klart og enkelt sprog, ligesom læserne får svære ord og begreber forklaret. Derudover laver ’Ligetil’ også temaer. De kan eksempelvis bruges i undervisningen på for eksempel skoler, VUC-kurser, sprogcentre og ved genoptræning af for eksempel hjerneskadede.

”Det er vores public service-opgave at ruste danskerne til at agere i demokratiet på et oplyst grundlag. Med ’Ligetil’ får læsesvage mulighed for at følge med i aktuelle begivenheder, som handler om det samfund, de er en del af,” siger Gitte Rabøl, der er direktør for DR Oplysning.

Er flyttet til DR Byen

’Ligetil’-siden har eksisteret siden 2008, hvor den blev skabt af en gruppe avisredaktører og sprogforskere. De fik støtte fra Kulturministeriet og Trygfonden til opstarten, og i begyndelsen havde ’Ligetil’ til huse hos Ritzaus Bureau. Nu er redaktionen så flyttet til DR Byen, hvor den er blevet en del af dr.dk, og hjemmesiden bliver drevet af DR Undervisning og DR Nyheder i fællesskab.

’Ligetil’ er støttet af de såkaldte satspuljemidler fra Undervisningsministeriet og af Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration. 

Læseforsker og professor Carsten Elbro fra Københavns Universitet kalder ’Ligetil’ ”en genvej for folk, der ikke synes, de får så meget ud af dagbladsartikler”.

”Man kan nå at øve sig, mens man følger med. Man kan træne sine læsefærdigheder på noget stof, som er dagsaktuelt, og som andre i omgangskredsen taler om,” siger han.

’Ligetil’ bliver opdateret mandag til fredag, og i weekenderne og på helligdage bliver netstedet serviceret af DR Update, der lægger de seneste tv-nyheder på.

Skrevet i et voksent sprog

”Vi passer meget på ikke at tale ned til folk. Vi har hele tiden i baghovedet, at vores læsere er voksne mennesker. Vi skriver i et voksent sprog, men vi prøver bare at forenkle det, siger Ulla Soegaard Thomsen, der er en af journalisterne på dr.dk/ligetil.

Hun kalder det for en udfordring at gøre artiklerne nemme. Men der er ingen emner, der er for vanskelige til at gøre letlæselige, forklarer hun.

Radio om 'Ligetil' ”Vi skal kunne skrive om alt det, der sker i samfundet. FN-konventioner og statsborgerskab er kompliceret stof, men vi prøver at gøre det nemt alligevel,” siger Ulla Søgaard Thomsen.

I løbet af i morgen, onsdag den 23. marts, kan man høre mere om www.dr.dk/ligetilpå P4 og P5 - og høre mere til både Carsten Elbro og Ulla Soegaard Thomsen. 

  E-mail-adresse: htc@dr.dk   Telfonnummer: 50908121   Afdeling: DR Undervisning   Navn: Helle Trolle-Christensen   Titel: Redaktør Anden kontaktperson Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter