DR PigeKoret fejrer 80-års-fødselsdag i mørke

Den 7. oktober markerer DR PigeKoret sit 80-års-jubilæum ved en koncert, hvor alt lys slukkes i DR Koncertsalen.

  • DR PigeKoret fylder 80 år mandag 1. oktober - og markerer jubilæet ved koncerten "DR PigeKoret i mørke" 7. oktober samt til korets julekoncerter i december, begge med chefdirigent Phillip Faber i spidsen. (Kim Matthäi Leland © Type 1) (© Kim Matthai Leland)
  • Sådan så DR Pigekoret ud, da det blev etableret i 1938. I midten ses korets første dirigent Lis Jacobsen og pianisten Skat Nørrevig. (DR Arkiv © Type 1)
  • Et af DR PigeKorets officielle pressebilleder fra årene med Lis Jacobsen. (Statsradiofonien © Type 1)
  • DR Pigekoret sammen med fru Lis Jacobsen og pianist Harald Krebs i 1946. Der er selvfølgelig også et radioapparat. (Statsradiofonien © Type 1)
1 / 4

Meget har ændret sig siden DR PigeKoret blev stiftet i 1938 – både i samfundet, kulturlivet og ikke mindst medieverdenen.

Men gennem alle årene har DR PigeKorets klang dannet et velkendt lydbillede i danskernes liv – fra faste radioindslag i hverdagen til højtider som jul og ikke mindst nytår, hvor millioner af danskere i dag oplever DR PigeKoret synge det nye år ind på radio og tv.

Mørkekoncert markerer jubilæum

I anledning af jubilæet vil publikum få en anderledes oplevelse til DR PigeKorets årlige Mørkekoncert den 7. oktober. Her inviterer koret og chefdirigent Phillip Faber på en musikalsk rejse gennem korets rige historie, mens alt lys slukkes i DR Koncertsalen for at stille ekstra skarpt på musikken og sangen.

Selve repertoiret holdes hemmeligt inden koncerten, men det ligger fast, at eftermiddagen både byder på danske sange og kormusik af flere nulevende komponister. For de, der ikke har nået at få billet til den udsolgte koncert, kan Mørkekoncerten opleves på DR P2 den 19. oktober.

Også de, som skal høre DR PigeKorets julekoncerter til december, kan se frem til en markering af korets 80-års jubilæum, hvor bl.a. tidligere medlemmer af koret deltager.

Dannet af en pioner

Gennem sin 80-årige historie har DR PigeKoret kun haft seks forskellige chefdirigenter – og det hele begyndte med en sand pioner.

DR valgte nemlig sangpædagogen Lis Jacobsen som DR PigeKorets første frontfigur – på trods af, at det langtfra var hverdagskost i 1930’erne at se en kvinde dirigere offentligt. Samtidig med, at Lis Jacobsen blev en pioner i kulturlivet, var hun en af tidens få kvindelige elitesportsudøvere – og endda den første danske kvinde, som tog kørekort til motorcykel.

I hele 23 år stod Lis Jacobsen i spidsen for DR PigeKoret. Hun blev efterfulgt af Tage Mortensen, som ledte koret i 35 år, og efter blandt andet en årrække under ledelse af Michael Bojesen er det i dag Phillip Faber, der er chefdirigent for DR PigeKoret.

Sangskat og fornyelse

Lige fra begyndelsen har den danske sangskat udgjort den røde tråd i DR PigeKorets virke. Men gennem alle årene har koret stræbt efter at forny traditionerne – både gennem nye fortolkninger af de velkendte sange og gennem musikalske samarbejder med tidens populære kunstnere og sangskrivere. Senest har DR PigeKoret udgivet en cd med sangerne Pernille Rosendahl, Mattias Kolstrup og Lau Højen som solister.

Også selve formidlingen af korsangen har udviklet sig markant i takt med mediebilledet. Hvor man i begyndelsen kun kunne høre pigernes stemmer i radioen, blev deres ansigter kendt i hele Danmark fra 1981, hvor koret for første gang optrådte på tv i programserien 'Før Søndagen'.

Digitale succeser

Ved siden af de klassiske medier har DR PigeKoret i de senere år fundet en ny, vigtig kanal i form af sociale medier. Korets videoer med blandt andet fodboldsange fra Superligaen har gået sin sejrsgang sammen med klip fra korets koncerter i Koncertsalen og musikvideoer fra programserien 'Dagens Sang'.

I det hele taget spiller de digitale medier en afgørende rolle for DR PigeKoret, ifølge kunstnerisk leder Anne Karine Prip:

”I DR PigeKoret har vi en stærk bevidsthed om vores rolle som kulturbærere, og via de digitale medier kan vi dele sangen og musikken med et enormt publikum – også uden for de kredse, der normalt ville lytte til kormusik eller gå til koncert. De digitale medier hjælper faktisk DR PigeKoret med at være mere direkte i kontakt med publikum, end dengang pigerne bare stod i et radiostudie eller på et podie i koncertsalen.”

Publikum i fokus

Netop publikums oplevelse er, ifølge Anne Karine Prip, central for DR PigeKoret i dag. Derfor inviterer koret sammen med Phillip Faber blandt andet til store koncerter med fællessang i serien Din Danske Sang.

”Den danske sangskat er ikke forbeholdt kultureliten eller højskolefolket. Det er vores personlige oplevelser og fællesskabet ved at synge, som skal bære sangskatten ind i fremtiden. Og det afspejler vi i den måde, publikum deltager i vores 'Din Danske Sang'- koncerter, hvor de blandt andet deler deres egen oplevelse af sangene.”

Stærke værdier

For korsangerne selv er der i DR PigeKoret også stærke værdier, som rækker ud over det rent musikalske. Det vil publikum til korets mørkekoncerter kunne opleve, når unge og gamle korsangere fortæller om det at være en del af DR PigeKoret.

Anne Karine Prip fortæller: ”Det kræver både disciplin og et stort musikalsk talent at være sanger i DR Pigekoret, men det allervigtigste for os er faktisk alt det ligger rundt om musikken. Nemlig fællesskabet, samhørigheden og det at bakke hinanden op. At være del af et forpligtende fællesskab og sammen skabe noget der er større og vigtigere end sig selv – til glæde for alle, der lytter eller selv synger med, når vi holder koncert.”

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter