DR PigeKoret tager med Grammy-nomineret kvartet til Californien

Sammen med Den Danske Strygekvartet er DR PigeKoret og Phillip Faber inviteret til at optræde i en prestigefuld koncertrække i Californien 12. november. Koncerten sendes på DR P2.

  • DR PigeKoret er inviteret til at optræde sammen med Den Danske Strygekvartet i koncertserien UCSB Arts & Lectures i Santa Barbara, Californien (Foto: Daniel Stjerne)
  • Den Danske Strygekvartet er allerede et etableret navn i USA, og sidste år blev de nomineret til en amerikansk Grammy. (Foto: Caroline Bittencourt)
1 / 2

Der er ikke langt mellem de store, internationale navne, når koncertserien Arts & Lectures dette efterår rulles ud i det spektakulære Granada Theatre i Santa Barbara, USA.

Klassiske koryfæer som Itzhak Perlman og Daniil Trifonov er – sammen med blandt andre bossanova-kongen Sergio Mendes – blandt sæsonens gæstekunstnere, som skal præsentere musik på højeste niveau for det amerikanske publikum.

Men i midten af november bliver det historiske teater for første gang fyldt af lyden af 50 unge, danske pigestemmer – i samklang med fire nordiske strygere. De californiske koncertarrangører har nemlig inviteret DR PigeKoret til at give en særlig koncert sammen med Den Danske Strygekvartet, som allerede er et etableret navn i USA.

International succes

Invitationen til DR PigeKoret og Den Danske Strygekvartet om at medvirke i den prestigefulde koncertserie kommer i kølvandet på den enorme internationale succes, som Den Danske Strygekvartet har nydt i de senere år.

Lige siden kvartetten blev tilknyttet Lincoln Centre i New York i 2012 har de fire strygere turneret flittigt i USA – ikke mindst på den amerikanske vestkyst, hvor de er blevet et efterspurgt ’band’ inden for både det klassiske og mere folkelige repertoire.

Sidste år blev gruppen nomineret til en amerikansk Grammy, og for nylig lagde de endnu en trumf på deres amerikanske succes, nemlig udnævnelsen til Musical America’s Ensemble of the Year 2020.

Også DR PigeKoret har i de senere år oplevet stærk international interesse, og koret har for nylig optrådt ved officielle begivenheder i Paris og Strasbourg, ligesom de blandt andet har repræsenteret Danmark ved OL i Rio og på festivalen Nordic Cool i Washington.

Tæt samarbejde

At de to danske grupper nu er blevet inviteret til at optræde sammen i USA er ikke tilfældigt. DR PigeKoret og Den Danske Strygekvartet fandt hinanden musikalsk allerede i 2014, og siden har de arbejdet tæt sammen ved flere lejligheder.

Ifølge Phillip Faber, der er chefdirigent for DR PigeKoret, er der meget, der binder de to grupper sammen:

– Hvis der er noget, vi brænder for i både DR PigeKoret og Den Danske Strygekvartet, så er det vores fælles nordiske, musikalske rødder. Ikke bare indenfor den klassiske musik og i den danske sangskat, men dybere nede i de folkelige fællesskaber, der er selve grundstoffet i vores musikalske tradition.

Men Phillip Faber understreger, at både koret og strygekvartetten ønsker at folde traditionen ud for et moderne publikum:

– Både Den Danske Strygekvartet og vi i DR PigeKoret tænker virkelig meget over, at vi skal være med til at bringe vores musikalske arv ind i fremtiden. Det gør vi blandt andet ved bevidst at nedbryde skellet mellem forskellige genrer – fx den klassiske musik og folkemusikken. Og det er fantastisk at se, at der i øjeblikket er en stærk, international interesse for det nordiske, som bærer lyden af vores historie, identitet og værdier ud til publikum i store dele af verden.

Varieret program

Når DR PigeKoret og Den Danske Strygekvartet går på scenen den 12. november i Santa Barbara, bliver det med en musikalsk menu, der kommer godt rundt i de to gruppers repertoire.

Mens kvartetten præsenterer klassiske værker af bl.a. Bach og Sjostakovitj, vil koret bl.a. synge nye værker af den danske komponist Jexper Holmen og amerikanske David Lang.

En del af aftenen er dog helliget danske sange af bl.a. Carl Nielsen i nye arrangementer for kor og strygekvartet lavet specielt til lejligheden af Den Danske Strygekvartets violinist Rune Tonsgaard Sørensen og DR PigeKorets chefdirigent Phillip Faber.

På programmet er også musik af blandt andre Alfred Schnittke, Eric Whitacre og Karin Rehnqvist – og hvis man er nysgerrig efter at høre de 4 strygere og 50 pigestemmer sammen, kan man lytte med, når DR P2 sender koncerten 26. november klokken 19.20.

Der er også mulighed for at opleve DR PigeKoret sammen med Den Danske Strygekvartet til koncerterne DR PigeKorets Jul, som sendes på både DR K og P2 i juledagene.

DR PigeKorets og P2’s rejse til USA er muliggjort ved støtte fra Augustinus Fonden.