DR sætter fokus på Bornholm i cd-eksperiment

Det hedder, at DR skal være med til at styrke det danske sprog. På en ny cd sætter DR Bornholm og DR Multimedie fokus på den bornholmske dialekt og kulturmødet.

Det hedder, at DR skal være med til at styrke det danske sprog.På en ny cd sætter DR Bornholm og DR Multimedie fokus på denbornholmske dialekt og kulturmødet.

DR Bornholm og DR Multimedie har sammen kastet sig ud i etcd-eksperiment. Det skal være med til at udbrede kendskabet til denbornholmske dialekt og sætte fokus på kulturmødet: nemligbornholmernes forestilling om 'dem derovrefra' og deresforestilling om bornholmerne.

Tale-cd'en 'Bornholmeren & Københavneren - snak om Bornholmog bornholmere' består af 15 scener, hvor 'turisten' Else FlygerPoulsen og 'øboen' Ivar Lærkesen mødes og tester klicheer oghinandens fordomme. For eksempel om begreber som reservesvenskere,nærighed og overtro. Alt sammen iblandet masser af bornholmske ordog udtryk.

"Vi trængte til noget nyt og anderledes. Vores dagligeudsendelse 'Sprogminuttet', som Ivar Lærkesen var ansvarlig for,havde nået mætningspunktet. Og da han så forelagde os denne idé,var vi straks med," forklarer redaktionschef Erik Nielsen fra DRBornholm.

Public service-forpligtelser

Med cd'en bliver det understreget, at DR ikke blot er tv, radioog net, men tillige har nogle ganske særlige forpligtelser:

"Cd-udgivelsen kan også ses som en del af DRs publicservice-forpligtigelse og en indfrielse af det overordnedestrategiske mål, som handler om, at DR skal være med til at styrkedet danske sprog og kultur i hele sin bredde. Rundt omkring i DRsdistrikter synes vi, det er fint, hvis vi kan gøre lidt fordialekterne og selvforståelsen," siger Erik Nielsen.

De to medvirkende på cd'en er også initiativtagerne tilprojektet - nemlig cand. comm. Else Paulsen, der i dag underviserpå Bornholms Gymnasium i Rønne, og cand. mag. i dansk og religion,Ivar Lærkesen, der var ansvarlig for Sprogminuttet hos DR Bornholmfra 1998 til 2002, og som også i dag underviser på BornholmsGymnasium.

Facebook
Twitter