DR sender fra 8 gudstjenester i påsken – og tager fat på traditioner med æg

Radio og TV byder på otte gudstjenester fra fem forskellige kirker i påsken – blandt andet en stor familiegudstjeneste direkte fra Lystrup Kirke påskedag, hvor man også ser på vores påsketraditioner.

 • Ægget er siden den tidlige kristendom blevet brugt som symbol på opstandelsen, men er i dag også samlingspunkt for mange af påskens traditioner. Det ser DR blandt andet på ved årets påskegudstjeneste. (© Agnete Schlichtkrull)
 • Både den 28. marts og 2. april - palmesøndag og langfredag - sender DR fra Sortebrødre Kirke i Viborg, hvor Anders Laugesen er vært. (Foto: Anders Davidsen)
 • Skærtorsdag klokken 16.03 på P1 rejser Katarina Lewkovitch (billedet) ind i maleren Hilma af Klints visioner og religiøse univers. Hun har også været i Hans Egedes fodspor i et P1-program påskedag. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Sct. Jørgens Kirke i Holstebro danner rammen om påskens gudstjenester på P1.
1 / 4

Nøjagtig som det var tilfældet op til jul, tænker landets kirker kreativt før årets påskegudstjenester, så så mange som muligt kan deltage. Også selv om der er corona-restriktioner.

DR gør også meget ud af kirkens store højtid, der markerer Jesu død og opstandelse. Fra palmesøndag til 2. påskedag sender DR sammenlagt otte gudstjenester fra fem forskellige kirker i radio og TV, ligesom der hver morgen i ugen op til påske – som altid – vil være morgenandagt på P2 og DR2, direkte fra Københavns Domkirke.

Påsken i DR kommer blandt andet til at byde på en stor familiegudstjeneste, som DR1 sender direkte fra Lystrup Kirke påskedag den 4. april klokken 10.15 med Hans Boas som præst. Her er både Sofie Østergaard og Anders Laugesen værter, og med som gæst har de inviteret skuespilleren Lone Hertz, der blandt andet fortæller om, hvordan hun markerer påsken.

I forbindelse med påskegudstjenesten involverer de to værter hele familien, når de har særligt fokus på påskens mange traditioner med æg. Samtidig vil Sofie Østergaard og Anders Laugesen opfordre børn og voksne til at sende billeder ind via dr.dk/påsle af deres påsketraditioner med æg. Ægget er siden den tidlige kristendom blevet brugt som symbol på opstandelsen, men er i dag også samlingspunkt for mange af påskens traditioner.

- Vi vil gerne vise og afspejle hele Danmark og vores fælles traditioner i påsken, der ofte har ægget som fællesnævner. Derfor opfordrer vi seerne til at sende billeder ind før og under udsendelsen af deres traditioner med æg. Vi glæder os til at vise, hvordan vi enten spiser, maler eller jagter æg i påsken, siger Maj Hagedorn, der er tilrettelægger af påskegudstjenesten på TV.

Den bliver sendt direkte på DR1 og DRTV klokken 10.15 og vises igen på DR2 klokken 14.00 påskedag. Som noget nyt prøver DR i år også at invitere en onlinemenighed med til gudstjeneste. Så selvom kirkebænkene står tomme, så vil der alligevel være fuldt hus i Lystrup Kirke.

To gange fra Viborg

Det samme sendemønster gør sig gældende, når DR palmesøndag den 28. marts og langfredag den 2. april sender TV-gudstjeneste – begge gange fra Sortebrødre Kirke i Viborg.

Her er Anders Laugesen vært, og traditionen tro har han en gæst med til gudstjenesten. Palmesøndag fortæller folketingsmedlem og partileder Søren Pape Poulsen om sin kirkegang og tro, mens det langfredag er folketingsmedlem Jens Rohde, der gør det samme. Som ung viborgenser sang han med i koret og fik orgelundervisning i Sortebrødre Kirke.

- Ved de store højtider ønsker DR at invitere alle med til gudstjeneste. Både børn og voksne kan være med, når vi leger med æg - samtidig med at vi formidler den dramatiske historie om Jesu død og opstandelse, siger DR’s trosredaktør Christoffer Emil Bruun.

Radiogudstjenester fra Holstebro

Mens Viborg og Lystrup danner rammen om påskens TV-gudstjenester, sender P1 hele påsken radiogudstjenesten klokken 10.03 fra Sct. Jørgen Kirke i Holstebro. Det er en kirke, der har rødder helt tilbage til 1300-tallet. Kirken er opkaldt efter den kristne helgen, Ridder Jørgen, der slog en frygtelig drage ihjel, og dermed frelste kongens datter fra offerdøden.

Skærtorsdag prædiker Mia Malene Wriedt, langfredag er det Niels Arne Christensen, påskedag er Erik Ladegaard prædikant, og 2. påskedag kan man høre Anette Ejsing udlægge teksterne.

Også palmesøndag er der – traditionen tro, og som der har været i over 95 år nu – radiogudstjeneste på P1. Da er det fra Esajas Kirke i København, og her er Pia Søltoft prædikant.

Radiogudstjenesterne bliver tilrettelagt af Katarina Lewkovitch, og hun kan også høres i to andre trosprogrammer på P1 i påsken.

Skærtorsdag klokken 16.03 på P1 rejser Katarina Lewkovitch ind i maleren Hilma af Klints visioner og religiøse univers.

Kunstneren døde i 1944, og det helt særlige var, at hendes billeder ikke måtte vises før 20 år efter hendes død. I dag sætter Hilma af Klints kunst publikumsrekord overalt, hvor den vises, hvad den for eksempel bliver på Moderna Museet i Malmø fra påsken. Men der er en vision, som hun havde, som stadig ikke er realiseret: Et spiralformet tempel, omgivet af Mysteriernes Have, som hun ville placere på den svenske ø Hven ude midt i Øresund – tæt på Danmark.

I sporet af Hans Egede

Påskedag den 4. april klokken 13.03 på P1 er Katarina Lewkovitch taget højt mod nord, når hun har mikrofonen rettet mod den dansk-norske missionær Hans Egede, der for 300 år siden slog sig ned på en forblæst ø i Grønland for at omvende grønlænderne og lede efter de kristne nordboere, der kom til Grønland i 900-tallet.

Katarina Lewkovitch tager i sporet af Hans Egede på en sejltursekspedition ind i Nuukfjorden på et gammelt træskib, går på rensdyrjagt, fisker og plukker bær i de dybe fjelde. Men ligesom den strenge missionær havde sit besvær med at fange grønlændernes sjæle, viser det sig svært for den lille besætning at fange rensdyr, selvom forholdene er optimale, og naturen er overvældende smuk. Og livet på det gamle hvalrosfangerskib kan have sine udfordringer.

Tro på musikken

Også musikalsk har DR fokus på påsken. Det sker i et længere temaprogram – ’Tro på musikken’ - på P2 langfredag den 2. april fra klokken 16.03-19.20. Her er Esben Tange og Christoffer Emil Bruun værter for over tre timer lang udsendelse om, hvordan kristendom og klassisk musik krydser spor, og blandt gæsterne er blandt andre forfatteren Carsten Jensen, præst Kathrine Lilleør og sangcoach og ’Fællessang’-vært Katrine Muff.

Temadagen sluttes af Bachs kendte påskeværk ’Johannes Passionen’ – direkte fra Garnisons Kirken i København med Concerto Copenhagen langfredag fra klokken 19.20.

Her sender DR påskens gudstjenester og morgenandagter

 • Palmesøndag den 28. marts klokken 10.03 på P1: Gudstjeneste på P1 – fra Esajas Kirken i København med Pia Søltoft som prædikant. Vært: Katharina Lewkovitch.

 • Palmesøndag den 28. marts klokken 10.15 på DR1 og klokken 14.00 på DR2: Gudstjeneste fra Sortebrødre Kirke i Viborg. Prædikant er sognepræst Hanna Lyngberg-Larsen, Anders Laugesen er vært, og Søren Pape Poulsen er gæst.

 • Mandag den 29. marts og frem til lørdag klokken 8.05 på P2 og DR2: Morgenandagten fra Københavns Domkirke

 • Skærtorsdag den 1. april klokken 10.03 på P1: Gudstjeneste på P1 fra Sct. Jørgens Kirke i Holstebro - med Mia Malene Wriedt som prædikant. Vært: Malene Fenger-Grøndahl.

 • Langfredag den 2. april klokken 10.03 på P1: Gudstjeneste på P1 fra Sct. Jørgens Kirke i Holstebro – med Niels Arne Christensen som prædikant. Vært: Malene Fenger-Grøndahl.

 • Langfredag den 2. april klokken 10.15 på DR1 og klokken 14.05 på DR2: Gudstjeneste fra Sortebrødre Kirke i Viborg – med sognepræst Eva-Maria Schultz som prædikant, Anders Laugesen som vært og Jens Rohde som gæst.

 • Påskedag den 4. april klokken 10.03 på P1: Gudstjeneste på P1 fra Sct. Jørgens Kirke i Holstebro – med Erik Ladegaard som prædikant. Vært: Lisbeth Melendez.

 • Påskedag den 4. april klokken 10.15 på DR1 og klokken 14.00 på DR2: Påskegudstjeneste fra Lystrup Kirke med Sofie Østergaard og Anders Laugesen som værter, Lone Hertz som gæst og Hans Boas som prædikant.

 • 2. påskedag den 5. april klokken 10.03 på P1: Gudstjeneste på P1 fra Sct. Jørgens Kirke i Holstebro – med Anette Ejsing som prædikant. Vært: Lisbeth Melendez.

Eksempler på andre programmer med afsæt i påsken og kirken

 • Lørdag den 27. marts klokken 19.50 på DR2: Før søndagen

 • Palmesøndag den 28. marts klokken 8.03 på P1- Pilgrim Palmesøndag: Forfatter og kirkekender Hans Ravn Iversen overvejer, hvordan troens indtog i dag tager form i folkekirken. Vært: Anders Laugesen

 • Palmesøndag den 28. marts klokken 15.00 på DR2 - Introduktion til de kristnes påske: Sognepræst Kirsten Kruchov Sønderby fortæller om kristendommens vigtigste højtid, påsken. Her fejrer de kristne Jesu død og opstandelse. Hun beretter om den religiøse baggrund for højtiden med et personligt strejf.

 • Palmesøndag den 28. marts klokken 15.05 på DR2 - Hjem til påske: Fra Jesus på korset til moderne påskefejring med familien. Hvorfor og hvordan fejrer vi danskere egentlig påske?

 • Skærtorsdag den 1. april klokken 16.03 på P1 - Hilma og tempelbyggerne - om maleren Hilma af Klints malerier og religiøse univers

 • Langfredag den 2. april klokken 15.05 på DR2 – Gåden om Jesu grav: Dokumentar om Gravkirken i Jerusalem, der er bygget på Golgata og ifølge legenden Jesus sidste hvilested før opstandelsen. Den har været et pilgrimsmål for kristne i de sidste 2000 år.

 • Langfredag den 2. april klokken 16.03 på P2 – Tro på musikken: Tema om klassisk musik og kristendom, der krydser spor med Christoffer Emil Bruun og Esben Tange

 • Langfredag den 2. april klokken 19.20 på P2 – ’P2 Koncerten’ med Johannes Passionen – Bachs kendte påskeværk med Concerto Copenhagen, direkte fra Garnisons Kirken i København

 • Lørdag den 3. april klokken 19.40 på DR2 - Før søndagen

 • Påskedag den 4. april klokken 13.03 på P1: Fra Nørrebro til Nuukfjorden - Katarina Lewkovitch tager i sporet af Hans Egede

 • Påskedag den 4. april klokken 15.05 på DR2 - Fem skarpe om Jesus

Derudover sender P1 sine faste programmer søndag formiddag – både palmesøndag og påskedag – ’Pilgrim’ med Anders Laugesen søndag klokken 8.03, ’Tal til mig’ søndag klokken 9.05 med Iben Maria Zeuthen og ’Tidsånd’ søndag klokken 11.03 med Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

Facebook
Twitter