DR sender valgaften fra syv valgstudier rundt i landet

Med valgstudier i syv byer, et resultatcenter i DR Byen og rutinerede værter til at følge de lokale valgdramaer sætter DR1 og DR2 alle sejl til for at give danskerne den bedste dækning af kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november. P4’s ni distrikter dækker valget helt lokalt.

Det er demokratiets festdag, når der på tirsdag afholdes valg i landets 98 kommuner og fem regioner. På valgaftenen rykker DR derfor valgdækningen helt tæt på valgfesten og de lokale dramaer, når DR1 og DR2 samsendes direkte fra syv valgstudier fordelt over hele landet.

De syv tv-studier er placeret i Aalborg, Viborg, Randers, Sønderborg, Odense, Slagelse og København og bliver epicentre for den lokale og regionale valgdækning. Herfra bliver lokale historier, resultater og politiske manøvrer fulgt tæt, når danskernes stemmer bliver talt op og konstitueringerne går i gang.

Kommunal- og regionsrådsvalget handler i bund og grund om det, der er os alle allernærmest - rammerne for vores hverdag. Derfor er det vigtigt, at DR er i hele landet - også på valgaftenen.

Fra teksten

Stort anlagt valgaften

”DR har som ambition, at komme så tæt på de lokale problematikker, dilemmaer og løsninger til kommunalvalget. Det forsøger vi at forløse i en stort anlagt valgaften, hvor vi vil tage danskerne med rundt i hele landet. Samtidig har vi reportere i stort set hele Danmark, så vi både på DR1, DR2, P4 og på dr.dk kan følge resultater og udviklinger helt til dørs,” siger Thomas Falbe, der er nyhedschef for DR Nyheder.

Med navne som Kåre Quist, Line Gertsen, Johannes Langkilde, Tine Gøtzsche, Niels Krause-Kjær, Mette Vibe Utzon og Maria Yde bliver det DRs mest rutinerede nyhedsværter, som kommer til at stå i spidsen for hver deres studie, når valgaftenen begynder. Værterne samler de lokale politiske tråde og skaber overblik over begivenhedernes gang i kommuner og region.

Lokal indsigt og nationalt overblik

Fra resultatcenteret i DR Byens newsroom har Ask Rostrup det landsdækkende overblik og holder styr på alle kommune- og regionsresultater, så seerne kan følge de lokale dramaer og få det store nationale overblik på én og samme kanal.

”Kommunal- og regionsrådsvalget handler i bund og grund om det, der er os alle allernærmest - rammerne for vores hverdag. Derfor er det vigtigt, at DR er i hele landet - også på valgaftenen. Jeg glæder mig helt vildt til, hvordan brikkerne falder på plads i en stribe af de kommuner, hvor alt på forhånd synes i spil - og derudover bliver det interessant at følge, hvem der får flest borgmesterposter,” siger Ask Rostrup.

Valgaften på alle platforme

Uanset hvor man befinder sig, giver DR et landsdækkende overblik over valget, og alle DRs platforme er involveret i at fokusere på de lokale og regionale valgsteder.

På radioens P4 er DRs regionale redaktioner i hele landet helt tæt på stemmeoptælling, kandidater og borgmesterkabaler, når valget afgøres tirsdag aften. De lokale reportere dækker alle kommuner og regioner, og bliver ved indtil den sidste politiker er gået hjem. På dr.dk kan man følge stemmeoptællingen og få alle de lokale resultater med.

Opsamling på valget dagen derpå

Den intense dækning fortsætter dagen efter valget, hvor de sidste brikker falder på plads på landets rådhuse og de nationale implikationer af valget analyseres.

Om onsdagen er der ’Valgmorgen’ på P4. DR1 og DR2 samsender fra newsroom i DR Byen fra tidlig morgen og frem til kl. 17.00. I studiet samles der op på resultater og konstitueringer og der kommer reaktioner og kommentarer på nattens store dramaer fra hele landet. Valgresultaterne følges tæt i aftenens løb i en udvidet TV-Avisen og på DR2, hvor Mette Vibe Utzon og Clement Kjersgaard fra klokken 20.00 onsdag sætter resultaterne fra de lokale og regionale valg i perspektiv.

Fakta:

DR sender fra syv valgstudier på valgaftenen:

København med vært Niels Krause-Kjær

Aalborg med vært Line Gertsen

Viborg med vært Johannes Langkilde

Randers med vært Tine Gøtzsche

Sønderborg med vært Kåre Quist

Odense med vært Mette Vibe Utzon

Slagelse med vært Maria Yde

I DR Byen i København er Ask Rostrup vært i resultatcenteret

Valgaften og dagen efter valget på DRs radiokanaler:

P4 Syd, P4 Trekanten, P4 Nordjylland, P4 Midt og Vest, P4 Østjylland, P4 Fyn, P4 Sjælland, P4 Bornholm og P4 København sender tirsdag den 21. november fra hvert distrikt fra klokken 18 til midnat.

På P1 følges valgdagen og konstituering dagen efter i aktualitetsfladerne: P1 Debat, P1 Eftermiddag, Orientering og P1 Morgen, der har optakt på valgdagen med værter ude i landet og stor valgmorgen dagen efter.

P2 sender på valgdagen ’P2 fejrer stemmer’, som er en anden tilgang til stemmer. P2 fejrer fra klokken 12.15 tirsdag både sangstemmer og talestemmer. Sammen med lytterne kårer kanalen, hvem der har landets bedste stemme.