DR-sprogpris til Jette Beckmann og 'Rytteriet'

Burkabilister og kiggekøer har ikke været en del af sproget, før Jette Beckmann kom til trafikradioen. Nu har hendes kreative snakketøj skaffet hende DRs Sprogpris. Og 'Rytteriet' fik en særpris.

Kø eller ikke kø - det er spørgsmålet. Eller hvad? Trafikradioen er ikke umiddelbart den kanal, hvorfra man forventer den mest saftige journalistik eller den mest kreative sprogbrug.

Ikke desto mindre er det netop inden for dette område, at journalist Jette Beckmann fra DR København inden for de sidste ti år har gjort sig tilstrækkeligt sprogligt bemærket, til at hun mandag modtog DRs Sprogpris.

Det er medarbejderne i DR, som i tiden op til prisuddelingen har indstillet kandidater til prisen. Den gives til en person, som bidrager ud over det sædvanlige med "den gode stemme, et levende og varieret sprog samt en overordnet sproglig musikalitet, der samlet set giver den gode lytter-/seeroplevelse".

Et sprogprisudvalg har efterfølgende udpeget Jette Beckmann som den endelige modtager. Udvalget bestod i år af DRs mediedirektør Mikael Kamber, direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund, kanalcheferne Anders Kinch-Jensen (P1) og Birgitte Fredsby (B&U), to tidligere sprogprismodtagere: radiovært Karen Secher (2003) og sportsjournalist og kommentator Andreas Kraul (2009) samt DR's sprogredaktør Martin Kristiansen.

Sætter aftryk i det danske sprog

Mediedirektør i DR, Mikael Kamber stod for overrækkelsen af prisen og de 10.000 kroner, som følger med. I motivationstalen blev der lagt vægt på Jette Beckmanns evne til, med alle sprogets virkemidler, at have forvandlet trafikmeldingerne på P4 fra blot nyttig information til en uundværlig institution i mange storkøbenhavnske trafikanters hverdag.
 
Det blev desuden fremhævet, at Jette Beckmann med sit fantasifulde sprogbrug har beriget det danske sprog med nye udtryk og begreber, som hendes lyttere har taget til sig. Et enkelt, kiggekø, er sågar blevet så udbredt, at det er blevet optaget i Den Danske Ordbog.

"Jette Beckmann har sat helt nye standarder for, hvordan trafikmeldinger kan formidles. Hun formår eksempelvis at give de små irritationsmomenter i morgentrafikken et nærmest erotisk skær, når hun omtaler et lille sammenstød som et 'morgenkys', en endeløs bilkø som 'en lang stang jern', eller et langvarigt rødt lys som 'en genert lyskurve'. Det er den slags stof, sprogpriser bliver gjort af", sagde Mikael Kamber.

Ti år med trafikradio

Jette Beckmann er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Efter at have arbejdet en kort periode på Lolland-Falsters Folketidende kom hun til DR i Næstved, hvor hun gennem seks år var med i opstartsfasen af regionalradioen der. Herefter tilbragte hun syv år i blandt andet Malaysia og Indonesien, hvor hun arbejdede som Østen-korrespondendt for Børsen.

I midt-halvfemserne kom hun dog tilbage til DR, hvor hun, efter blandede job som både journalist og producer på forskellige flader, i 2000 blev vært på trafikradioen.

Udover sit arbejde i DR har Jette Beckmann også holdt foredrag om sit arbejde i trafikradioen, opbygning af kildenetværk, og brugen af humor og kreativitet i arbejdet. Hun huserer også på Facebook, hvor der er blevet oprettet en fangruppe til hendes ære.

Særpris til Rytteriet

Udover prisen til Jette Beckmann havde DRs sprogprisjury i år valgt at uddele en særpris til skuespillerne Rasmus Botoft og Martin Buch for deres virke i satireprogrammet 'Rytteriet'.

Også 'Rytteriet's satire har tilført det danske sprog nye faste vendinger, som i øjeblikket høres hyppigt rundt i landet. Men årsagen til uddelingen af særprisen er - ifølge DRs sprogredaktør, Martin Kristiansen, først og fremmest Botofts og Buchs evner til humoristisk at anskueliggøre mangfoldigheden i dansk sprogbrug.

"'Rytteriet' jonglerer virtuost mellem de enkelte figurers personlige sprog, både dem med kendt forlæg og de fiktive, og mellem dialekter og sociolekter. Satiren og karaktertegningen bygger på skarpe sproglige iagttagelser, der samtidig på herlig pædagogisk vis lærer os, at forståelsen af det sagte i den grad afhænger af sammenhængen," siger Martin Kristiansen.

  Telfonnummer: 35202356
  Afdeling: DR Medier
  Navn: Martin Kristiansen
  Titel: DRs sprogredaktør
Anden kontaktperson
Pressekontakt: Yderligere oplysninger