DR-sprogpris til Liv Thomsen og ’Ultra Nyt’

Fortidens stemmer har i Liv Thomsen en nutidig formidler, som med stor indlevelse og et varieret og billedskabende sprog taler direkte til os seere, mener DR’s sprogprisjury, der i år også giver en særpris til redaktionen bag ’Ultra Nyt’ for en forbilledlig evne til at formidle komplicerede nyheder i et klart og genkendeligt sprog for de 9-14-årige.

  • DR’s Sprogpris 2021 går til Liv Thomsen, der blev overrasket af DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen, DR-redaktør Anja Hauberg Kaalund og Adrian Lloyd Hughes, der sidder i DR’s sprogpriskomité. (Foto: © Lasse Heilbuth.)
  • Redaktionen for ’Ultra Nyt’ får en særpris i forbindelse med uddelingen af DR’s Sprogpris 2021. (Foto: © Grafik: Johan David Wiklund)
1 / 2

Tirsdag morgen fik vært og tv-tilrettelægger Liv Thomsen sig en overraskelse. Et planlagt møde med DR-redaktør Anja Hauberg Kaalund i Thomsens kontorer på Lyngbyvej i København tog en uventet drejning, da DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen og vært for P1’s ’Klog på sprog’ Adrian Hughes stødte til.

De kunne fortælle en tydeligt overrasket, men dernæst meget glad Liv Thomsen, at hun er årets modtager af DR’s sprogpris. Prisen er blevet uddelt siden 1987, hvor den første modtager var Radioavisens navnkundige nyhedsoplæser Ole Emil Riisager.

Liv Thomsen modtager DR’s Sprogpris 2021 med blandt andet følgende begrundelse i motiveringen:

- Liv Thomsen er som tv-tilrettelægger i mere end en forstand en ægte historiefortæller. Fortidens stemmer har i hende en nutidig formidler, der med stor indlevelse og et varieret og billedskabende sprog taler direkte til os seere, så dansk kulturhistorie kommer til live og opleves relevant for mange. Liv Thomsen så tidligt potentialet i den overflod af historiske tv-klip, man finder i DR’s mediearkiv. Dem udnytter hun kreativt i sine kulturhistoriske serier for DR. Men det, der for alvor binder de mange klip sammen til en fængende fortælling, er Liv Thomsens stemme og sprog. Gradvist har hun forfinet sine virkemidler frem til i dag. Hendes sprog har personlighed, en umiskendelig københavnsk farvning i tonen og en særlig rytme i sætningernes opbygning, så man aldrig er i tvivl, når det er Liv Thomsen, der speaker.

Særpris til 'Ultra Nyt'

Samtidig har DR’s sprogprisjury valgt at uddele en særpris til redaktionen bag ’Ultra Nyt’. Det er ikke sket i en årrække, men juryen ønsker i år ’at hylde det stabilt høje niveau, hvormed Ultra Nyt-redaktionen har opdyrket et forbilledligt klart og forståeligt, men også for målgruppen genkendeligt sprog, der tilbyder større børn en enestående adgang til døgnets nyheder’.

Endvidere hedder det:

- DR’s B&U-afdeling har stolte traditioner for ikke at tale ned til børn, men at interessere sig oprigtigt for målgruppens livsverden og tanker. Det udgangspunkt fornemmer man også klart i ’Ultra Nyt’. Redaktionen bærer flot faklen videre med et sprogligt udtryk, der veksler mellem humor, lethed og alvor, men altid med stor troværdighed. Sproget i ’Ultra Nyt’ er aldrig fladt, men enkelt. Præcist formidlende, men ofte også blødt op med små elementer fra talesproget. Resultatet er en fortællestil, der med stor naturlighed i en og samme udsendelse kan rumme historier fra målgruppens hverdag og fra deres jævnaldrendes i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse.

Viser bredden

DR-sprogredaktør Martin Kristiansen siger om valget af Liv Thomsen og ’Ultra Nyt’:

- Årets priser viser virkelig bredden i DR’s programtilbud, og det formidlingstalent, DR til stadighed rummer. Liv Thomsen er en fremragende fortæller. Hun formår med sin stemme og store sproglige musikalitet at gøre historiske skæbner levende, rige som fattige, adelige, kunstnere, mænd, kvinder, så deres glæder og frustrationer opleves nutidigt relevante og nærværende. Og ’Ultra Nyt’-redaktionens nyhedsformidling for børn i et uhyre præcist og kondenseret, men stadig levende sprog kan kun imponere. De løser en vigtig public service-opgave. Når ’Ultra Nyt’ for eksempel forklarer et statskup i Sudan, gør de det på en så inspirerende overskuelig måde, at jeg vil opfordre til at se med en gang imellem, også selv om man ikke lige har børn i målgruppen, siger han.

DR’s sprogpris bliver uddelt på baggrund af indstillinger fra DR’s medarbejdere. Den endelige afgørelse træffes af DR’s sprogpriskomite, der i år har bestået af de tidligere prismodtagere Tore Leifer og Adrian Hughes samt redaktionschef Nikolai Thyssen, redaktør Anja Hauberg Kaalund og sprogredaktør Martin Kristiansen.

Årets prismodtagere samt sidste års modtager Niels Christian Lang vil få prisdiplomer og et medfølgende æreshonorar på 10.000 kroner overrakt af DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen ved arrangementer i DR Byen og DR Aarhus i det nye år, når forholdene tillader det.