DR SymfoniOrkestret er klar til at indtage Japan

Den 8. marts drager DR SymfoniOrkestret og chefdirigent Fabio Luisi på en to uger lang koncertturné til Japan, hvor de er inviteret til at spille musik af danske komponister i en række af landets fineste koncertsale. To af koncerterne sendes på DR P2.

DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi rejser til Japan på en to uger lang turné 8. marts. De er inviteret til at spille 10 koncerter i syv af landets vigtigste koncertsale. (© Per Morten Abrahamsen)

Hvis publikum ved DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert den 7. marts fornemmer, at musikerne på scenen er ekstra tændt, er det med god grund.

Dagen efter koncerten skal samtlige medvirkende – fra musikere til dirigent og solist – nemlig af sted på en af de mest omfangsrige og prestigefyldte turnéer i orkestrets historie.

Inviteret af Toshiba

I alt 100 musikere fra DR SymfoniOrkestret er sammen med chefdirigent Fabio Luisi og solisterne Yukio Yokoyama og Arabella Steinbacher inviteret på en prestigefuld turné i Japan, som skydes i gang den 8. marts. Turneen er en del af konceptet Toshiba Grand Concert, som i snart 40 år har præsenteret japanerne for førende symfoniorkestre fra hele verden.

Med invitationen fra Toshiba kommer DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi i fornemt selskab. Blandt navne, som tidligere har turneret under Toshiba Grand Concert-programmet, er nemlig orkestre som Philharmonia Orkestret og Dresdens Statskapel med dirigenter som Daniel Barenboim og Sir Simon Rattle.

En drøm gennem mange år

Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset, Kor & Orkestre, siger om turnéen: ”Det har været en drøm for DR SymfoniOrkestret i mange år at komme til Japan. At vi nu er blevet inviteret på en så stor turné, som endda finansieres af vores værter, er virkelig et bevis på, at DR SymfoniOrkestret i dag regnes blandt Europas førende orkestre. Samtidig er vi stolte af at være en del af DR’s stærke indsats inden for dansk kultureksport, som også skinner igennem indenfor vores medieproduktioner.”

Rekordstort publikum

Turnéen, som er DR SymfoniOrkestrets første koncertturné til Japan nogensinde, omfatter i alt 10 koncerter i syv af landets fineste koncertsale. Dermed bliver det også en af orkestrets hidtil mest omfangsrige turné, målt i koncerter – og formodentlig også i antal publikummer, som forventes at nå op mod 19.000.

Dansk musik i bagagen

Som det er en fast tradition, når DR SymfoniOrkestret rejser på turné, medbringer orkestret musik af to store danske komponister på rejsen til Japan.

Ud over den iørefaldende ouverture til operaen Maskarade af vores nationalkomponist Carl Nielsen, vil publikum opleve den japanske førsteopførelse af værket 'Evening Land', som er skrevet af den nulevende komponist Bent Sørensen.

’Evening Land’ er oprindeligt skrevet til New York Filharmonikerne, og musikken er blevet beskrevet som "intriguing", "stirring" og "truly touching" i New York Times. Da DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi første gang opførte værket, konstaterede Berlingskes anmelder, at værket er ”endnu et bevis på Danmark som musikalsk supermagt.” Den påstand bliver der rig mulighed for at teste, når orkestret i den kommende tid opfører værket ved hele fem koncerter i Japan.

Særlig cd-udgivelse

Ud over noder og instrumenter vil DR SymfoniOrkestret også have en helt ny cd-udgivelse med i bagagen til Japan. Sammen med selskaberne Dacapo Records og Naxos Japan er det nemlig lykkes at udgive en samling live-indspilninger med værker af danske komponister på en særlig cd, som udgives eksklusivt i Japan i anledning af turnéen. Vil man følge med i DR SymfoniOrkestrets Japan-turné, kan man tænde for DR P2, som udsender to af koncerterne henholdsvis 14. og 28. marts klokken 19.20 med Mathias Hammer som vært. Man kan også se videoer, interviews og billeder fra rejsen på drsymfoniorkestret.dk eller orkestrets Facebook-side.