DR Symfoniorkestret forlænger kontrakten med Fabio Luisi til 2026

Fabio Luisi fortsætter som DR Symfoniorkestrets chefdirigent frem til 2026 med planer om blandt andre udlandsturneer og cd-indspilninger. Torsdag 3. september står han i spidsen for åbningen af den nye sæson i DR Koncerthuset.

  • DR Symfoniorkestrets italienske chefdirigent Fabio Luisi fortsætter frem til 2026. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
  • Fabio Luisi har været chefdirigent for DR Symfoniorkestret siden 2016, og ud over koncerterne i DR Koncerthuset har han stået i spidsen for koncertturnéer til bl.a. Kina, Japan og USA. (Foto: Per Morten Abrahamsen © Lea Nina Lidforss Strömgren DR Koncerthuset Kor og Orkestre)
1 / 2

Da musikerne i DR Symfoniorkestret første gang fik at vide, at italienske Fabio Luisi skulle være deres nye chefdirigent, udløste det så stærke jubelscener og glædestårer i orkestret, at en videooptagelse af musikernes reaktion gik viralt på sociale medier.

Nu føjes der et nyt kapitel til det tætte forhold mellem DR Symfoniorkestret og deres internationalt anerkendte dirigent. Efter fire sæsoners musikalsk samarbejde kan Kim Bohr –chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2/P8 – nemlig bekræfte, at Fabio Luisi fortsætter som chefdirigent helt frem til 2026.

Kim Bohr siger om samarbejdet med Fabio Luisi: – Med Fabio Luisi i spidsen har DR Symfoniorkestret på én gang oplevet en enorm kunstnerisk udvikling og samtidig et helt unikt samarbejdsklima, som stråler langt ud over scenekanten. Det er først og fremmest til stor glæde for vores trofaste publikum, som følger orkestret live i DR Koncerthuset og via DR’s medier. Men samtidig har samarbejdet med Fabio Luisi løftet DR Symfoniorkestret helt op i den øverste internationale liga.

Nye landvindinger for dansk musik

Som eksempler på de internationale landvindinger, som er fulgt – og vil følge – i kølvandet på DR Symfoniorkestrets kontrakt med Fabio Luisi, nævner Kim Bohr først og fremmest de seneste sæsoners udlandsturnéer til USA, Kina og Japan.

– Med Fabio Luisi i spidsen oplever vi, at mange nye døre står åbne for DR Symfoniorkestret. Det betyder, at vi har planer om kommende turneer og indspilninger i både den kommende og følgende sæsoner, som vi glæder os til at offentliggøre løbende, siger han og fortsætter:

– Sammen med Luisi er DR Symfoniorkestret med til at bringe dansk musik ud i verden, og Luisis store passion for Carl Nielsens musik og nulevende danske komponister som Hans Abrahamsen og Bent Sørensen gør orkestret til en stærk ambassadør for dansk musik på højeste niveau.

I spidsen for talentarbejde

Et andet internationalt udstillingsvindue for DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi er, ifølge Kim Bohr, den store Malko Konkurrence for unge dirigenter, hvor både branchefolk og musikelskere fra hele verden følger orkestret via internettet.

– Med Malko Konkurrencen viser vi hele verden, at Luisi ikke bare selv er en stor kunstner, men at han som juryformand brænder for det talentarbejde, som er så vigtigt for os i DR Symfoniorkestret. Han stiller sig blandt andet til rådighed som personlig mentor for konkurrencens vinder i en periode til – og samtidig er han løbende med til at inspirere vores unge, danske dirigentspirer i Malko Dirigentskolen.

Nysgerrighed og fokus

Fabio Luisi siger selv om kontraktforlængelsen med DR Symfoniorkestret:

– Jeg er ekstremt glad for, at mit forhold til DR Symfoniorkestret – et forhold, som har blomstret og udviklet sig vidunderligt gennem de seneste fire år – vil fortsætte videre frem gennem de næste mange sæsoner. Orkestret er med sin fantastiske nysgerrighed og sit skarpe fokus en kilde til stor personlig og kunstnerisk glæde i mit liv, siger han.

Fakta om Fabio Luisi

Fabio Luisi er 61 år og født i Genova i Italien. Han er uddannet som både pianist og dirigent, og deler i dag sin dirigentkarriere mellem opera og orkestermusik – og mellem flere faste stillinger. Ud over posten som chefdirigent hos DR Symfoniorkestret er Luisi chefdirigent for Zürich Operaen, og han har desuden netop tiltrådt stillingen som chefdirigent for Dallas Symphony Orchestra i USA.

Tidligere har Fabio Luisi været chefdirigent for blandt andet Wiener Symfonikerne, Dresdens Statskapel og MDR Orkestret i Leipzig. Gennem en periode på seks år var han desuden førstedirigent ved Metropolitan Operaen i New York.

Luisis ansættelse hos DR Symfoniorkestret er finansieret af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Se hvordan det så ud, da DR Symfoniorkestret i 2014 fik at vide, at Fabio Luisi blev deres nye chefdirigent her