DR SymfoniOrkestret opfører ny dansk cellokoncert med prisvindende solist

Ved DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert 9. november opfører orkestret Thomas Agerfeldt Olesens nye cellokoncert med den tyske multiprismodtager Johannes Moser som solist.

  • 9. november: Den prisvindende cellist Johannes Moser er solist i Thomas Agerfeldt Olesens nye Cellokoncert til DR SymfoniOrkestrets Torsdagskoncert.
  • Den hollandske dirigent Otto Tausk står i spidsen for DR SymfoniOrkestret ved koncerten. Han er netop udnævnt som ny chefdirigent for Vancouver Filharmonikerne. (Foto: Marco Borggreve © Photo: Marco Borggreve)
  • Komponisten Thomas Agerfeldt Olesens Cellokoncert fra 2015 er blevet beskrevet som "smuk og tankevækkende". (Foto: Lars Skaarup)
1 / 3

Når DR SymfoniOrkestret inviterer til Torsdagskoncert 9. november med titlen 'To drømmere' er drømmen og længslen i fokus. Men der er en verden til forskel på aftenens tre værker af Beethoven, Schumann og den 47-årige danske komponist Thomas Agerfeldt Olesen. Mens Beethoven og Schumanns symfoniske musik er længselsfuld i romantisk forstand, kan publikum se frem til et dybt personligt værk af mere tidløs karakter med Thomas Agerfeldt Olesens nye koncert – fortolket af den multiprisvindende tyske gæstesolist, cellisten Johannes Moser.

Scenevant solist

Den 38-årige cellist Johannes Moser har vundet en række af den klassiske musikverdens største priser for sine cd-indspilninger af store cellokoncerter, men samtidig brænder han for at udvide og forny repertoiret af celloværker. I den senere tid har Moser fordybet sig i danske Thomas Agerfeldt Olesens store cellokoncert fra 2015:

"Thomas Agerfeldt Olesens koncert har alt, hvad en kunstner kan drømme om: virtuositet, poesi og en særlig spirituel klarhed. Jeg er meget beæret og spændt på at medvirke i denne opførelse med af værket med DR SymfoniOrkestret,” siger Johannes Moser.

'Smuk og tankevækkende'

Thomas Agerfeldt Olesen lægger ikke skjul på, at hans Cellokoncert er skrevet i en meget følelsesladet periode af hans liv. Med undertitlen ”Til minde om min mor” er koncerten et stærkt vidnesbyrd om tiden, hvor komponisten tog afsked med sin døende mor – men samtidig understreger Thomas Agerfeldt Olesen selv, at musikken hverken er sentimental eller sørgende i traditionel forstand.

Anmeldere har blandt andet beskrevet Agerfeldt Olesens Cellokoncert som ”smuk og tankevækkende”, og komponisten fortæller om værkets fredfyldte slutning:

”Det var, som om musikken gerne ville have et sted at vende tilbage til – måske fordi min mor altid var en, jeg kunne vende tilbage til, når alt omkring mig eksploderede. Men i slutningen af værket dør hovedtemaet og går et andet sted hen – som alle mødre gør det.”

Stærke profiler

I DR SymfoniOrkestret glæder orkesterchef Kim Bohr sig over kombinationen af det nye danske værk og de stærke, internationale kunstnernavne. Ud over cellosolisten får orkestret nemlig besøg af den hollandske dirigent Otto Tausk, der netop er udnævnt som kommende chefdirigent for Vancouver Symfoniorkester.

”Vi er meget glade for, at det er lykkedes at få to stærke internationale profiler her til Danmark for at fordybe sig i et nyt, stort værk af en af vores mest spændende og originale danske komponister. Med denne Torsdagskoncert har vi sammensat et program, hvor DR SymfoniOrkestret virkelig kommer godt omkring i musikalske udtryk – og ikke mindst i det menneskelige følelsesregister.”

Facebook
Twitter