DR Vokalensemblet præsenterer nyt værk af Fabio Luisi

Til DR Vokalensemblets kommende koncerter i København og Jylland kan publikum opleve nye værker af bl.a. DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi og den unge danske komponist Signe Lykke.

  • Ved tre koncerter i København og Jylland opfører DR Vokalensemblet et nyt værk af Fabio Luisi, som er chefdirigent for DR Symfoniorkestret. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
  • Fabio Luisi er en internationalt efterspurgt dirigent, men under corona-nedlukningen fandt han tid til at komponere i sin lejlighed i Zürich. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
1 / 2

DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi er efterhånden et velkendt navn for både lyttere, seere og publikum i DR Koncerthuset.

Også udenfor Danmark er der bud efter Fabio Luisi. Med faste stillinger i både USA og Europa og gæsteoptrædener i verdens førende koncert- og operahuse er han blandt et af den klassiske musikverdens store internationale navne.

Hvad kun de færreste ved er dog, at Luisi ikke bare dirigerer musik, men også selv komponerer. Han har fået enkelte af sine værker opført i bl.a. New York, men det har endnu aldrig været muligt at høre hans musik i Danmark.

Det bliver der nu lavet om på. Fabio Luisi har nemlig skrevet et nyt værk til DR Vokalensemblet, som opføres for første gang ved tre koncerter i København og Jylland med korets engelske chefdirigent Marcus Creed i spidsen.

Komponeret under corona-nedlukningen

I marts og april, da kulturlivet var lukket ned over hele Europa, var Fabio Luisi hjemme i sin lejlighed i Zürich, og her fandt han tid til at komponere tre stykker kormusik til tekster af en af sine yndlingsdigtere, den italienske 1800-tals poet Giovanni Pascoli.

– Jeg har et meget personligt forhold til Pascolis poesi, og jeg er især fascineret af, hvordan selve lyden af ordene spiller en vigtig rolle i hans digte. Det er ikke bare ordenes betydning, men også deres klang, der tæller – og derfra føles det helt naturligt for mig at sætte musik til hans poesi, siger Fabio Luisi om sit værk Tre digte af Giovanni Pascoli.

Værket får verdenspremiere for åben mikrofon, når DR Vokalensemblet og chefdirigent Marcus Creed uropfører det ved korets koncert i Trinitatis Kirke fredag 30. oktober – en koncert, som efterfølgende sendes på DR P2.

Den 31. oktober og 1. november er det jyske koncertgængere i Horsens og Skørping, der får mulighed for at opleve den nye side af DR Symfoniorkestrets italienske chefdirigent, når sangerne fra DR Vokalensemblet drager til Jylland på miniturné.

Førsteopførelse af Signe Lykke

Ved koncerterne med DR Vokalensemblet og Marcus Creed kan man samtidig høre en særlig version af et andet nyskrevet værk, nemlig storværket Wetlands (’Vådområder’) af den 36-årige danske komponist Signe Lykke.

Det 12-stemmige korværk er en skildring af et naturfænomen, som Signe Lykke kender fra sin barndom i Ribe, nemlig Vadehavet og dets utilregnelige tidevand. I modsætning til Fabio Luisi har den danske komponist valgt at skrive sit korværk uden ord, men i stedet lade sangerne synge forskellige sproglyde og puste, fløjte, nynne og råbe.

Den 36-årige Signe Lykke har en dobbelt baggrund som uddannet sanger fra Det Rytmiske Musikkonservatorium og som klassisk komponist uddannet i London, Austin og i Aarhus, hvor hun debuterede fra solistklassen i 2018. Hun har oprindeligt komponeret værket Wetlands til Det Unge Vokalensemble, som uropførte det i Cisternerne på Frederiksberg i 2016, men koncerten med DR Vokalensemblet er første gang, det kan opleves i en ny, revideret version.

Musikalsk panoramabillede

Faktisk har hele koncerten med DR Vokalensemblet et maritimt tema, og under titlen ”Sange fra havet” kan publikum og radiolyttere se frem til en aften, som kredser om havet og dets mange betydninger for os mennesker.

Den engelske komponist Peter Maxwell Davies’ virtuose korværk Westerlings, som afslutter koncerten, er formet som et musikalsk panoramabillede, som skildrer nogle af de allerførste vikingers rejse til de stormomsuste Orkneyøer i 700-tallet. Værket er anerkendt som et hovedværk indenfor vor tids kormusik, og musikken illustrerer i poetiske klangbilleder havet, fuglene og de stærke oplevelser, nordboerne havde, da de roede vestpå over det åbne hav.

Havstjerne og Estonia-forlis

På programmet ved DR Vokalensemblets koncerter er også en fredfyldt motet af renæssancemesteren Tomás Luis de Victoria, som minder om, at man i middelalderen dyrkede Jomfru Maria som havets stjerne (’stella maris’), der beskyttede rejsende til søs.

På vores egne, nordiske breddegrader har den finske komponist Jaakko Mäntyjärvi udforsket farerne ved at rejse til søs i et gribende værk om det katastrofale Estonia-forlis i 1994. I hans værk Canticum Calamitatis Maritimae kan publikum bl.a. se frem til at opleve flere af DR Vokalensemblets sangere i rollen som solister.

Koncerten ”Sange fra havet” sendes på DR P2 tirsdag 3. november kl. 19.20

Facebook
Twitter