DR Vokalensemblet tager pulsen på kormusikken lige nu

Med en buket helt nye værker skrevet af danske komponister viser DR Vokalensemblet og Marcus Creed, hvordan kormusikken lyder i 2021. Koncerten finder sted den 12. november og sendes direkte på P2.

  • DR Vokalensemblet tager pulsen på kormusikken lige nu ved en koncert den 12. november i Trinitatis Kirke. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
  • Komponisten Nicolai Worsaae står bag en af aftenens uropførelser, nemlig værket PUSH. (© PR Foto)
  • Den polske komponist Adrianna Kubica-Cypek står bag en anden af aftenens mange uropførelser. Hun studerer i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. (Foto: Patryk Petersson)
  • DR Vokalensemblets chefdirigent Marcus Creed står i spidsen for koncerten i Trinitatis Kirke. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
1 / 4

Mange forbinder kormusik med gamle dage, højtider og traditioner.

Men faktisk bliver der skrevet ny musik for kor hele tiden. Mange unge komponister i dag er fascineret af sangstemmens mange udtryksmuligheder, og når man komponerer for kor, kan man samtidig lade sig inspirere af de ord og tekster, man sætter musik til.

Men hvor går man hen, hvis man vil høre hvordan kormusikken lyder i 2021? Et godt bud er koncerten 'Her & nu – Danmarks nyeste klange' med DR Vokalensemblet fredag den 12. november. Her præsenterer koret sammen med chefdirigent Marcus Creed et øjebliksbillede af den allernyeste musik for kor – musik, som er skrevet her i Danmark inden for de seneste fem år af både helt unge komponister og deres læremestre.

Tæt samarbejde med unge komponister

For flere af de medvirkende komponister og sangere vil koncerten dog være meget mere end et øjebliksbillede. Fire af aftenens nye værker er nemlig blevet til gennem mere end et års tæt samarbejde mellem DR Vokalensemblet og unge komponiststuderende fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

De fire komponiststuderende kommer fra forskellige europæiske lande med forskellige musikalske sprog og traditioner, men fælles for dem er, at de studerer her i Danmark og brænder for at skrive musik for kor.

Gennem en periode på lidt over et år har de fire unge komponister medvirket i tre workshops med DR Vokalensemblets sangere, hvor komponisterne kunne afprøve nogle af deres musikalske idéer og finde ud af, hvordan de skriver bedst for klassiske sangstemmer. På den måde har korets sangerne medvirket i hele den kreative proces fra de første musikalske idéer og til de færdige korværker, som publikum kan opleve i Trinitatis Kirke fredag den 12. november.

Læremestre og etablerede navne

Helt ny musik er dog ikke altid lig med helt unge komponister. Flere af navnene på DR Vokalensemblets koncertprogram er komponister, som allerede er etablerede og har specialiseret sig i at skrive kormusik gennem mange år.

Blandt dem er komponisten John Frandsen, som tidligere blandt andet har skrevet et stort Requiem til DR Koncertkoret og Jesper Koch, som står bag musikken på DR Vokalensemblets seneste album ’Korbogen’. En anden stærk skikkelse i dansk kormusik er Pelle Gudmundsen-Holmgreen, som kort før sin død i 2016 komponerede et korværk specielt til DR Vokalensemblets 10-års jubilæum, som også er på programmet til koncerten.

Gennem hele sit liv var Gudmundsen-Holmgreen læremester for mange unge komponister, og en af hans elever, Nicolai Worsaae, står bag en af aftenens andre uropførelser, nemlig værket PUSH, som blandt andet citerer fra kormusik af ældre mestre som Mozart, Schütz og Palestrina.

P2-vært på scenen

For at guide publikum og radiolyttere gennem de mange nye klange, vil Celine Haastrup fra P2 være aftenens vært, som dels vil fortælle om musikken og dels interviewe nogle af aftenens komponister, så de får mulighed for at fortælle om deres tanker og arbejde med værkerne.

Celine Haastrup medvirker både live til koncerten i Trinitatis Kirke og i aftenens direkte udsendelse, som kan høres på P2 eller i DR Lyd.

FacebookTwitter