DR1 Dokumentar: Vold på hjernen

28-årige Jacob skal afsone sin syvende dom for vold. DR1 Dokumentar har fulgt ham og de forskere fra Rigshospitalet, der undersøger hans og andre voldsforbryderes hjerner – med perspektivrige resultater til følge.

Den indre vrede har fulgt 28-årige Jacob det meste af livet, og han ender gang på gang i slåskamp, som resulterer i gentagende fængselsstraffe og en kæreste, der nu har fået nok og sammen med børnene forlader ham. Hans venner siger, der må være noget galt i hovedet på ham. Og nu får Jacob faktisk et svar på, om det er tilfældet.

I et opsigtsvækkende forskningsprojekt på Rigshospitalet vil læger undersøge hjernerne på 20 voldelige personer fra de sikrede fængsler. Formålet er at finde ud af, om hjernerne hos voldsforbryderne fungerer anderledes end hjernerne hos andre mennesker.

DR Dokumentar er med, når Jacob bliver lagt i scanneren, og vi ser, hvordan lægerne forsøger at provokere vreden frem hos Jacob, mens de studerer hans hjerne. Resultaterne giver lægerne håb om, at de kan udvikle en medicin til de voldelige personer. Dokumentaren følger ligeledes Jacob i fængslet, hvor vi oplever de indsattes problemer med vrede og hører om de konsekvenser, volden har haft.

Tror ikke på traditionel behandling

Statistikkerne fortæller, at hver tredje voldsdømte i Danmark vender tilbage til fængslet, inden der er gået to år fra løsladelse, og for særligt voldelige indsatte som Jacob med flere voldsdomme bag sig er tilbagefaldet til fængslerne sandsynligvis endnu højere.

Voldelige personer kan modtage terapeutisk behandling samtidig med deres almindelige afsoning i fængslet. Men Jacob og de andre voldsdømte i Ennermark Fængsel tror ikke, at de med den traditionelle behandling er i stand til at ændre deres skadelige opførsel. Til gengæld giver Rigshospitalets nye forskningsprojekt Jacob og andre serievoldsdømte håb for fremtiden.

Ansvar og skyld

Med scanningerne på Rigshospitalet finder forskerne konkrete steder i hjernen, hvor det går galt hos de voldelige, og vejen er hermed banet for udviklingen af en målrettet medicin imod aggression. Overlæge Gitte Moos Knudsen fra Rigshospitalet mener, at projektet giver nogle svar på et stort samfundsmæssigt problem. I århundreder har man ledt efter fysiologiske forklaringer på, at nogle mennesker har så svært ved at finde velovervejede løsninger i stedet for voldelige.

Samtidig rejser denne forskning en debat om ansvar og skyld. For mens Jacob leder efter en forklaring på, at han ikke kan opføre sig ordentligt, slår lægerne fast, at man er ansvarlig for sine egne handlinger, også selvom ens hjerne reagerer på en måde, der kan gøre det sværere at styre vreden.

”Med dokumentaren ’Vold På Hjernen’ sætter vi fokus på en gruppe af meget aggressive og voldelige personer, som fortsætter med at begå vold, trods gentagne fængselsstraffe. Forskningsprojektet på Rigshospitalet afdækker mulige fysiske sammenhænge og åbner for en ny måde at behandle denne gruppe på. Samtidig rejser projektet også etiske spørgsmål om ansvar og skyld – for er man under alle omstændigheder ikke ansvarlig for egne gerninger?” siger dokumentarchef Steen Jensen.

’Vold På Hjernen’ sendes på DR1 mandag den 29. maj klokken 20.45.