DR1 Dokumentaren: Børn bag tremmer

De har trådt deres barnesko på den kriminelle løbebane, og udsigterne til et almindeligt liv uden vold, stoffer og ’knæk’ er små. DR1 Dokumentaren følger livet på den sikrede døgninstitution Egely, hvor nogle af landets farligste teenagere er anbragt.

De har trådt deres barnesko på den kriminelle løbebane, ogudsigterne til et almindeligt liv uden vold, stoffer og ’knæk’ ersmå. DR1 Dokumentaren følger livet på den sikrede døgninstitutionEgely, hvor nogle af landets farligste teenagere er anbragt.

Michael er kun 15 år, men har allerede haftmere end 15 minutters berømmelse. I formiddagsbladenes overskrifterer han blevet kaldt Danmarks værste teenager. Og ikke uden grund:Hans generalieblad er langt, og vidner om et hårdt liv påsamfundets skyggeside.

På den fynske døgninstitution Egely er hanblot en i rækken af skæbner, der har opholdt sig i de lavebygninger bag den høje betonmur. DR1 Dokumentaren har fulgt fire afde unge på Egely igennem flere måneder. En tid, der byder på bådesejre og nederlag for de unge.

Allan, Michael, Abdallah ogSaleh

Børn bliver som udgangspunkt ikke sat i fængsel iDanmark. De anbringes i stedet bag høje mure og tremmer på sikrededøgninstitutioner. På Egely sidder 20 unge under 18 år indespærret.De fleste sidder der, fordi de venter på at få en dom. Andre erdømt til at være på Egely. Men alle har de det til fælles, at dehar været på kant med loven gentagende gange. Og det omgivendesamfund er ved at give fortabt i forsøget på at bryde den ondecirkel af vold, biltyveri, indbrud og masser af hårde stoffer.

17-årige Allan Riggelsen bliver overladt tilsig selv, da han bliver løsladt fra Egely. Kommunens sagsbehandlereønsker ikke at gøre mere for ham, og Allan tør ikke tage hjem tilsine forældre, fordi han frygter, de har slået hånden af ham.Alligevel får Allan et overrumplende tilbud, han selv kalder for”sit livs chance”. Spørgsmålet er bare, om han magter at tage imodden uventede håndsrækning.

Saleh på 16 år er Egelys joker. Charmerende,morsom og opmærksom overfor sine omgivelser. Men når han bliverpresset, slår det klik - og så er der ikke langt fra ord tilhandling. Et sammentræf af omstændigheder har gjort en glad drengtil dybt kriminel og voldsmand, og livet bag lås og slå truer medat give den karismatiske fløs hård hud på sjælen.

Og hvordan skal det gå for Abdallah, der somkun 17-årig har en lang karriere som kriminel med flere voldeligegaderøverier bag sig? Han siger selv, at kriminaliteten løber ihans blod, og han ønsker hverken at blive helbredt af velmenendepædagoger. Eller miste sin selvudnævnte status som ”perker” ved atblive integreret i det danske samfund. Abdallah er tilfreds medtilværelsen, som den er: Præget af vold, kriminalitet og ture indog ud af det sociale system.

Mød Allan, Saleh, Michael og Abdallah. Firedrenge uden for pædagogisk rækkevidde med udsigt til et liv påkanten af samfundet, hvis de ikke ændrer kurs i tide.

Se DR1 Dokumentaren ’Børn bag tremmer’ onsdag7. november kl. 20.00 på DR1.

Læs mere pådr.dk/DR1/Dokumentar


Hør mere om Michael påP1

Dokumentarzonen på P1 møder Michael i tiden efteropholdet på Egely. Kort før sin 16-årsfødselsdag blev han sigtetfor dobbelt drabsforsøg, og han sidder nu på en sikretungdomsinstitution og venter på sin dom. Bag et fem meter højtstålhegn, hvor tiden er sat i stå.

Alle tidligere pædagogiske tiltag er prelletaf på Michael. Alligevel synes han, at han fortjener en sidstechance.

Udsendelsen spørger: Hvad skal samfundet stille op med unge somMichael? Hør forstanderens, forskerens, faderens og Michaels egetsvar, når P1 sender radiodokumentaren ’Børn bag tremmer’ onsdag 7.november kl. 14.03.