DR1 Dokumentaren: 'Det store svinerige'

DR sætter fokus på den intensive danske svineproduktion i en debatskabende dokumentar.

DR sætter fokus på den intensive danske svineproduktion i en debatskabende dokumentar. Danmark er verdens største eksportør af svinekød, men hvilke omkostninger har produktionen for dyrene og det kød, vi spiser? Dokumentaren har fået fri adgang til at filme i staldene og viser billeder, som for nogle vil virke voldsomme. For landmændene er det dagligdag.

For et år siden sad flere end en million tv-seere og fulgte DRs dramaserie 'Borgen'. Afsnittet handlede om den danske svineproduktion og skabte stor debat i virkelighedens verden. Landbrugets top kritiserede skarpt tv-seriens fremstilling af svineerhvervet.

I en tv-debat opfordrede erhvervets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer danskerne til selv at komme ud i en svinestald for at opleve, hvordan produktionen foregår.

Ni millioner døde pattegrise

DR Dokumentar har taget imod invitationen for blandt andet at undersøge, om det var ren tv-fiktion, da 'Borgen' fortalte, at der dagligt dør 25.000 pattegrise i svinestaldene? Det svarer til flere end ni millioner pattegrise om året.

DR følger hele produktionen fra grisen bliver født, til den ender på slagteriet. Samtidig afdækker dokumentaren, hvad der sker med de svin, der ikke kan klare den intensive produktion, hvor søerne føder helt op mod 24 unger af gangen.

Ulovlige produktionsmetoder

Dokumentaren viser blandt andet, hvordan 99 procent af alle pattegrise uden bedøvelse får klippet en del af halen, når de er få dage gamle. Det til trods for, at rutinemæssig halekupering har været forbudt i Danmark og resten af EU i årevis.

På samme måde bliver alle hangrise kastreret uden bedøvelse. En praksis, som flere politikere har forsøgt at forbyde. Indtil videre uden held.

En kæmpe industri

I Danmark bliver der årligt produceret 30 millioner svin. Mere end 90 procent af svinekødet bliver eksporteret kloden rundt til blandt andet USA, Kina og Japan. Det gør Danmark til verdens største svineeksportør. Eksporten har en værdi på over 30 milliarder kroner.

Også svinegårdene bliver hele tiden større. I de sidste 20 år er over 50.000 gårde forsvundet, så der i dag kun er cirka 4.000 svinebønder tilbage.

Hvad betyder det for dyrevelfærden og det kød, vi spiser, at erhvervet er blevet en storindustri og en milliardforretning?

Kom hel tæt på den danske svineproduktion torsdag den 23. januar klokken 20.30 på DR1.

 

1. Charlotte Gylstorff
Pressekontakt: Yderligere oplysninger