DR1 Dokumentaren: Matador - for fuld musik

Forventningerne var tårnhøje ligesom ambitionerne, da instruktøren Peter Langdal satte den folkekære Matador op som musical med en lang række topskuespillere på rollelisten. Per Wennick fulgte tilblivelsesprocessen, der på godt og ondt var et kreativt kaos.

  • Instruktøren Peter Langdal er under pres, skuespillerne er stressede, en hovedrolleindehaver bliver syg, en ny må overtage med få dages varsel, forestillingen er for lang, tiden for knap og forventningerne tårnhøje. (Foto: Carsten Andersen © Type 1)
  • Programmet giver seerne et unikt indblik i det kreative kaos der kendetegnede opsætningen af Radiounderholdningsorkesterets store musical, Matador. Billedet: Lotte Andersen, Kristian Boland og Tammi Øst. (Foto: Carsten Andersen © Type 1)
  • Programmet giver seerne et unikt indblik i det kreative kaos der kendetegnede opsætningen af Radiounderholdningsorkesterets store musical, Matador. Billedet: Jens Jørn Spottag, Tommy Kenter og Kvik. (Foto: Carsten Andersen © Type 1)
  • Programmet giver seerne et unikt indblik i det kreative kaos der kendetegnede opsætningen af Radiounderholdningsorkesterets store musical, Matador. Billedet: Jens Jørn Spottag, Tommy Kenter, Kaya Brüel og Tom Jensen. (Foto: Carsten Andersen © Type 1)
1 / 4

Forventningerne var tårnhøje ligesom ambitionerne, dainstruktøren Peter Langdal satte den folkekære Matador op sommusical med en lang række topskuespillere på rollelisten. PerWennick fulgte tilblivelsesprocessen, der på godt og ondt var etkreativt kaos.

Sjældent har en dansk musical fået så megetomtale før dens premiere. Forventningerne tilRadiounderholdningsorkesterets store satsning var skruet helt op,for det var jo mesterinstruktøren Peter Langdal, derinstruerede nogle af landets bedste skuespillere og komponistenBent Fabricius-Bjerre, der leverede noderne til den nyeudgave af den folkekære Matador. Samtlige billetter blev revet vækpå ganske kort tid.

Musicalen blev da også klar tilpremiereaftenen den 10. juni. Men tilblivelsen var hård for demange involverede. DR1 Dokumentaren: ’Matador - for fuld musik’følger holdet bagved og på scenen de måneder, som processenvarede.

Nyder kreativt kaos

Peter Langdalbeskrives af alle som en enorm kreativ kapacitet, en musiskbegavelse og et stort legebarn. Men hvor lysten til at lege somoftest er en fordel i kreative processer, så har den underfrembringelsen af gigantprojektet Matador været et tveæggetsværd.

Musicalprojektets størrelse stiller særligekrav om styring og overholdelse af deadlines. Ikke mindstnedredigeringen af det enorme originalmanuskript kommer til at væreen afgørende faktor for prøveforløbet. Der kommer nemlig til atforegå justeringer af form, sange og replikker hele vejen frem tilpremieren. Indledningsvis er Peter Langdal dogfortrøstningsfuld:

- Jeg nyder det kreative kaos. Det er et heltnyt værk, som aldrig har været lavet før - og der er det minerfaring, at så længe man kan bevare roen i det kreative kaos, såkommer der noget godt ud af det, siger han.

Stressniveauet hos Langdal stiger imidlertid,efterhånden som premieredatoen nærmer sig, selvom han prøver atundgå at lade sig påvirke. Han medgiver dog, at det får en visindflydelse på hans instruktion. Han drager paralleller tilmusicalens hovedperson, Mads Skjern:

- Mads er en driftig herre, der løber megethurtigt, og nogle gange glemmer, hvad det er han fejer ned påvejen. Det kender jeg godt lidt. Men han har også en fantastiskselvindbildning - det skal nok gå godt - selvom det går ad helvedetil, fortæller Langdal.

Kritik fra skuespillerne

MensPeter Langdal instruerer med glød og entusiasme, betyder dekonstante ændringer af manuskriptet, at tidsplanen begynder atskride og skuespillerne bliver forvirrede. De begynder at tvivle påom projektet overhovedet kan nå i mål til premieren.

- Peter bliver ved med at slå ned og standse,når der er et problem. Jeg tror, han har rigtig svært ved at holdedenne her tidsplan. Han afsætter en halv time til hver scene, og såtager det som regel tre kvarter til en time. På den måde får vihele tiden rykket forløbet, siger en af skuespillerne.

Der er mange problemer, Peter Langdal må tagestilling til:

F.eks. når skuespillerne - af angst for atkomme til skade på Operaens store scene - taler med ”storebogstaver”, arbejdstidsregler, scenografiske og musikalske detaljer- og ikke mindst det problem der opstår, da en afhovedrolleindehaverne to uger inden premieren bliver syg. Enerstatning skal findes og på rekordtid lære sange, koreografi ogreplikker. Det bliver en kæmpe udfordring for skuespillerenKristian Boland, som med dødsforagt kaster sig på det dybe vand oglader sig transformere til Hans Chr. Varnæs.

Ny form på premieredagen

Islutningen af prøveforløbet, er der kun en femogtyvendedel af detoprindelige manuskript tilbage. Og Langdal er nødt til stadig atforetage ændringer. Det betyder, at skuespillerne ikke får densædvanlige grundrutine på plads. Selv under forpremieren stårskuespillerne bag scenen og diskuterer arrangementer, hvor de er istykket netop nu og hvilke dele af manuskriptet, der er taget ud.Også under selve premieren bliver replikker øvet bag scenen.

- Alt dette bemærker publikum naturligvisikke. For skuespillerne og folkene bag er hamrende professionelleog leverer varen, siger programmets tilrettelægger PerWennick.

Projektet kommer i hus, premieredatoen holdtog tusinder af publikummer har klappet sig gennem forestillingen –og vil gøre det igen, når musicalen kommer op på Operaen igen tilsommer.

Men tankevækkende er det at høre nogle af deovervejelser, en af skuespillerne gjorde sig underprøveforløbet:

- Jeg kunne forestille mig, at det var sådanen forestilling, der kunne blive lavet om på selve premieredagen.Og så vil skuespillerne komme på scenen og glemme ting. Bageftervil de græde af lykke over, at publikum alligevel stod op ogklappede. Og det gjorde de kun, fordi de havde siddet ned så længe,at de havde fået ondt i numsen. Og så vil vi alle sammen sige:’Nej, hvor har det også været en dejlig proces’. Måske bliver detsådan?

-------------------- Dokumentaristen Per Wennick har tidligere produceret blandtandet: 'Grevinden på Tredje', 'Ingen slinger i Valsen', 'Æblehovedet ogKommandanten', 'Ej Blot til Lyst' samt 'En kultiveretRappenskralde'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk