DR1 Dokumentaren: Pigen der ikke ville dø

DR1 Dokumentaren fortæller historien om Carina, der efter en voldsom trafikulykke snyder lægernes forudsigelser og vågner op efter, at familien har sagt ja til organdonation.

DR1 Dokumentaren fortæller den opsigtsvækkende historie om pigen Carina, der efter en voldsom trafikulykke snyder alle lægers forudsigelser og vågner op i hospitalssengen, efter at familien har sagt ja til organdonation. Det er en opsigtsvækkende dokumentar, der sætter fokus på lægers skøn og de svære overvejelser, som en familie gør sig, når en pårørende svæver mellem liv og død.

I efteråret 2011 bliver den 19-årige Carina bragt ind på intensivafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Hun er voldsomt skadet efter en trafikulykke. DR Dokumentar arbejder på det tidspunkt på afdelingen og kan derfor, time for time, følge et patientforløb, som udvikler sig dramatisk og helt anderledes end forudset.

Lægerne mener, at den 19-årige Carinas hjerne er så skadet, at hun ikke overlever ulykken og beder derfor familien tage stilling til om deres datter skal være organdonor?

Programmet følger familiens svære overvejelser. Carinas far spørger lægerne, om de nu er helt sikre. Kan man håbe på et mirakel, så Carina overlever? Det afviser lægerne, og familien vælger herefter at sige ja til organdonation. Lægerne får tilladelse til at fjerne Carinas organer, når hjernedøden indtræffer.

Men forløbet kommer til at gå helt anderledes, end lægerne forudser. Efter at der er slukket for respiratoren og al behandling er stoppet, bevæger den 19-årige pige sig pludselig i sengen. Hun begynder at vågne.

Efter ulykken er lægernes første forudsigelse, at hun vil ende som en tung plejehjemspatient, hvis hun overlever. Da hun vågner af koma er Carina lammet i venstre side og kan hverken stå, gå eller tale. Men igen overrasker den 19-årige pige alle læger, sygeplejersker og fysioterapeuter.

I dokumentaren undersøger DR, hvordan lægerne kunne vurdere Carinas tilstand så forkert. Hvilke perspektiver rejser forløbet for andre patienter og familier i en lignende situation?

”Pigen der ikke ville dø” er historien om lægers skøn og en families svære valg midt i deres livs krise. Men først og fremmest er det den fantastiske historie om en pige, der trodsede alle forudsigelser og overlevede.

 

 

1. Charlotte Gylstorff
Pressekontakt: Yderligere oplysninger