DR2 Dokumentar: ’Smerter til salg - min kamp mod pillerne’

Tusinder af danskere er endt med at blive faste forbrugere af morfinstoffer – og en del af dem bliver dybt afhængige. DR2 Dokumentar undersøger medicinalindustriens rolle i Danmarks store forbrug af morfinstoffer.

  • 168.000 danskere er langtidsbrugere af morfinpiller, men forskning peger på, at pillerne samlet set har en negativ effekt på dem. (Foto: DR Fakta © Type 2)
  • Dansk dokumentar fra 2017. 168.000 danskere er langtidsbrugere af morfinpiller, men forskning peger på, at pillerne samlet set har en negativ effekt på dem. (Foto: DR Fakta © Type 2)
  • Dansk dokumentar fra 2017. 168.000 danskere er langtidsbrugere af morfinpiller, men forskning peger på, at pillerne samlet set har en negativ effekt på dem. (Foto: DR Fakta © Type 2)
  • Dansk dokumentar fra 2017. 168.000 danskere er langtidsbrugere af morfinpiller, men forskning peger på, at pillerne samlet set har en negativ effekt på dem. (Foto: DR Fakta © Type 2)
1 / 4

Julie Jacobsen blev opereret i hånden, og lægerne gav hende et morfinstof til at tage smerterne. Men morfinstofferne gjorde hende dybt afhængig, og misbruget har fået store konsekvenser for hendes familie. Hun har fået svært ved at passe sin søn, fordi pillerne har overtaget styringen med hendes liv:

"Jeg ser på mig selv som en rigtig dårlig mor og kæreste. Jeg afviser dem hele tiden, når de gerne vil snakke med mig, siger hun.

168.000 danskere i langvarig behandling med morfin

Dokumentaren ’Smerter til salg’ - der sendes på DR2 tirsdag den 19. december klokken 20.45 - følger 26-årige Julie Jacobsens kamp for at komme af med pillerne og ser på, hvorfor omkring 168.000 danskere lige som hende er endt i langvarig behandling med morfinstoffer. Det er et tal, der, ifølge flere eksperter, er alt for højt. For selvom morfinstoffer er uundværlige for mange smertepatienter, ender en del af dem med at blive afhængige.

"I mine øjne er problemet med morfinafhængige patienter et større end det problem, vi har på gaden med narkomanerne," siger misbrugslægen Henrik Rindom.

Medicinalindustriens rolle Dokumentaren undersøger, om det bare er lægerne, der udskriver for meget medicin, eller om medicinalindustrien også har en større rolle end patienterne umiddelbart er klar over. I jagten på at finde svaret besøger DR2 en af verdens største medicinalkonferencer inden for smertebehandling, der fandt sted i København i september 2017.

Her viser det sig, at et af de største medicinalfirmaer, Grünenthal fra Tyskland, har tætte økonomiske bånd til en lang række patientforeninger og videnskabelige selskaber, der sætter dagsordenen for de kroniske smertepatienter i hele Europa. Det kritiserer Karsten Juhl Jørgensen, vicedirektør i Det Nordiske Cochrane Center:

"Det grundlæggende problem er, at industrien påvirker på alle niveauer. Det er dem, der producerer den evidens, som ligger til grund for godkendelse af behandlinger. De har aktiv markedsføring i form af sælgere over for almindelige læger. Og så påvirker de også patienternes interesseorganisationer. Og den kæmpe indblanding fra firmaer på alle niveauer bliver vi nødt til at gøre noget ved," siger Karsten Juhl Jørgensen til DR.

Fokus på vanedannende medicin

DR2 Dokumentaren 'Smerter til salg' følger i kølvandet på dokumentaren 'Morfinpillens skyggeside', som blev vist i juni 2017. Det program afslørede, hvordan det mest udbredte morfinstof i Danmark, Tramadol, er blevet markedsført som minimalt vanedannende, selvom der ifølge flere eksperter ikke er hold i påstanden. Efter programmet satte Lægemiddelstyrelsen Tramodol under skærpet overvågning. Det betyder, at lægerne har pligt til at indberette alle formodede bivirkninger ved stoffet.

  • ’Smerter til salg – min kamp mod pillerne’ er tilrettelagt af Laurits Nansen og Nikolaj Viborg og sendes tirsdag den 19. december klokken 20.45 på DR2.