DR2-eksperiment: Familie på skærm og afvænning

Hvordan påvirker skærmforbrug vores hjerne, motorik, sociale og følelsesmæssige liv? En børnefamilie har sagt ja til et seks ugers eksperiment, der med videnskabelige metoder undersøger skærmtidens indvirkning på mor, far og fire børn.

  • Hvad gør mobilen,tabletten og computeren egentligt ved os? Det har DR2 sat sig for at undersøge. I en programserie på to afsnit deltager en familie i et eksperiment, der skal vise om deres hjerner, psyke og fysik bliver påvirket af skærmene. (Framegrab © Type 2)
  • Den modige familie, der deltager i eksperimentet, er familien Agerskov Brostrøm: forældrene Ane på 39 år der er kontorassistent og Ulrik på 43 år, der er selvstændig. Sammen har de børnene Rebekka på tre år, Rasmus på seks år, Nanna på 12 og Frederikke på 13 år. (Framegrab © Type 2)
1 / 2

De fleste af os bruger hver dag mange timer foran skærme, men hvad gør skærmtiden ved os? DR2 har bevæget sig ind i gråzonen af et felt, vi endnu ikke ved særlig meget om for at undersøge, hvad mobilen, tabletten og computeren egentligt gør ved os.

DR2-redaktør Anja Hauberg fortæller:

”Debatten om det voksende skærmforbrug i samfundet fortsætter for fuld kraft, men har savnet videnskabelig evidens - diskussionen har ofte foregået på grundlag af antagelser og følelser. Nu, hvor forskere er begyndt at udvikle undersøgelsesmetoder og publicere resultater, har vi på DR2 ønsket at deltage i udviklingen og gennemføre et målbart eksperiment i samarbejde med hjerneforskere, en læge og en psykolog. Vi håber programserien kan medvirke til at sætte ord på skærmforbruget hjemme i familierne og sætte samtaler i gang om, hvilken indvirkning teknologien og al den tid vi bruger på skærmene har på vores hjerneaktivitet og læring, evnen til at tænke i relation til andre – vores fysiske og mentale udvikling generelt. Og hvordan vi selv ønsker at påvirke udviklingen fremover.”

Efter tre ugers intensivt forbrug: Sluk! En modig børnefamilie har sagt ja til at lægge krop til DR2’s eksperiment, der ved hjælp af videnskabelige metoder vil undersøge, hvilken indvirkning skærmtid har på os mennesker. Eksperimentet kører i halvanden måned. I de første tre uger af perioden skal alle familiemedlemmer maksimere deres skærmforbrug til det yderste. Og i de sidste tre uger skal familien slukke for samtlige skærme og undvære computere, tablets, tv og mobiltelefoner. Under hele eksperimentet bliver familien fulgt af læge Charlotte Bøving, psykolog Camilla Holst, samt et hold hjerneforskere fra Hvidovre hospitals neurologiske afdeling. Eksperterne undersøger og tester familiens krop, hjerne og psyke før, under og efter eksperimentets faser. For at søge svar på, hvad forbruget af skærme egentlig gør ved en familie – store som små.

Familien, der deltager i eksperimentet, er familien Agerskov Brostrøm fra Lyngby. Familien består af forældrene Ane på 39 år der er kontorassistent og Ulrik på 43 år, der er selvstændig. Sammen har de børnene Rebekka på tre år, Rasmus på seks år, Nanna på 12 og Frederikke på 13 år.

Efter henholdsvis maksimerings- og hvileperiode med skærmene hjernescannes familien ved forskere på Hvidovre hospital (Framegrab © Type 2)

Familien følges tæt Før og efter perioderne med henholdsvis maksimeret skærmforbrug og hviletid gennemfører familiemedlemmerne sundhedstjek hos læge, samtaler og øvelser med psykolog og hjernescanninger på Hvidovre Hospital. Eksperterne forholder sig til de udsving, der gør sig gældende i krop og psyke: De testes på deres søvn, koncentration, stressniveau og fysik, og følges gennem de seks uger tæt af eksperterne, der holder øje med deres velbefindende og reaktioner på den store skærmeksponering og efterfølgende afvænning.

Eksperimentet: Familien som skærmjunkier 1:2 og Eksperimentet: Familien på skærmafvænning 2:2 sendes på DR2 den 20. og 27. august klokken 20.45.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter