DR2 med kors, bånd og stjerner på: I audiens hos Dronningen

I DR2’s temalørdag den 13. april har seerne mulighed for at komme med til audiens hos Dronningen og høre, hvordan majestæten og de audienssøgende oplever det.

Hendes Majestæt Dronningen giver ordener og medaljer til både høj og lav i Danmark. Men hvad skal der til for at få dem, og er det Dronningen selv, der afgør, hvem der skal have dem? Hvorfor har vi hele dette kongelige ordensvæsen, og hvilken berettigelse har de historiske traditioner i vor tid?

I temalørdagen ’Kors, bånd og stjerner’ på DR2 lørdag den 13. april klokken 20.00 kommer seerne med ind bag slottets mure, når Dronningen holder audiens og tager imod danskere fra alle samfundslag, der kommer for at sige tak for blandt andet deres ordner og medaljer.

Hver anden mandag året rundt kommer der op mod hundrede danskere, som hver får en samtale under fire øjne med Dronningen.

I en åbenhjertig samtale med journalist Karsten Kjær fortæller Dronningen, hvordan hun som ung var nervøs ved at tale med folk, men nu med stor fornøjelse modtager både kendte danskere og helt almindelige borgere i audiens.

I en åbenhjertig samtale med journalist Karsten Kjær fortæller Dronningen, hvordan hun som ung var nervøs ved at tale med folk, men nu med stor fornøjelse modtager både kendte danskere og helt almindelige borgere i audiens. Dronningen fortæller blandt andet, at hun finder en særlig glæde ved at møde de mennesker, der bliver belønnet med fortjenstmedaljer for 40 års tro tjeneste på den samme arbejdsplads, ved audienserne.

”Ridder Bjarke”

Modtagerne af Ridderkorset kommer også for at takke Dronningen. I programmet møder man blandt andre kokken Søren Gericke, der får sit ridderkors for sin mangeårige indsats for at højne dansk gastronomi. Den internationalt berømte arkitekt Bjarke Ingels kommer også i audiens hos Dronningen og morer sig over, at han nu kan kalde sig "Ridder Bjarke" over for sin søn.

I ’Kors, bånd og stjerner’ får seerne også historien om den fineste danske orden, Elefantordenen, der uddeles til blandt andre udenlandske statsoverhoveder. Når modtageren dør, skal Elefantordenen leveres tilbage til Kongehuset, men det sker ikke altid.

Under den russiske revolution forsvandt zarens elefantorden, og den er aldrig siden fundet. Og da den rumænske diktator Nicolae Ceausescu blev væltet og henrettet, lykkedes det kun ved et tilfælde at opspore hans elefantorden og bringe den hjem til kongeriget.

Det er Karsten Kjær fra Freeport Media, der har tilrettelagt ’Kors, bånd og stjerner – I audiens hos Dronningen’ for DR.