DR2 tager seerne bag om skandalen

Det er nogle af danmarkshistoriens mest markante og opsigtsvækkende skandaler, der bliver rullet ud i en ny programserie. Følg med fra søndag 21. marts.

Det er nogle af danmarkshistoriens mest markante og opsigtsvækkende skandaler, der bliver rullet ud i en ny programserie. Følg med fra søndag 21. marts på DR2.

En skandale kan både forarge og krænke. Og den kan påvirke enkeltpersoner, institutioner og offentlighed. En skandale består af skurke og helte. En skandale handler om moralsk krænkelse og forfald. Og en skandale er altid mere end formiddagsavisernes kulørte forsider.

I programserien, Skandale!, zoomer DR2 ind på fem forskellige skandaler i fem forskellige miljøer og perioder af danmarkshistorien. Programmerne søger at belyse og tage seerne bag om forløbet af hver skandale - hvad enten den drejer sig om opførelsen af Herlev Hospital, byggematadoren Bøje Nielsens storhed og fald eller dopingskandalen i slutningen af 1990erne, hvor den danske cykelsport mistede sin uskyld.

Bagom spisesedlens overskrifter

"Programserien Skandale! giver seerne den sande historie bag spisesedlernes overskrifter. Vi er drevet af nysgerrighed: hvad var det der fik skandalen til at rulle, og hvad skete der egentlig med historien efterfølgende - også efter medierne havde kastet sig over nye historier? Vi giver seerne det historiske oprids fra start til slut, skildrer de implicerede aktører, og så kigger vi på, hvordan medierne ofte er med til at dreje skandalen i en bestemt retning", fortæller redaktør fra DR Historie, Thomas Houkjær.

Disse fem skandaler kan seerne få foldet ud i Skandale! på DR2:

Skandale! (1:5), søndag den 21. marts: Bøje Nielsen - Byggekongens fald

Byggematadoren, Bøje Nielsen, oplever den største økonomiske og personlige nedtur i nyere dansk historie. I løbet af kort tid går han fra at være genial til rablende gal. Sladderpressen løber forrest i stemplingen af entreprenøren, mens han kæmper mod personlig konkurs og menneskelig deroute. Han erklærer hele vejen igennem, at han har penge nok til at svare enhver sit - og han får ret, men for sent. Historien ender som en skandale.
Tilrettelæggelse: Søs Hoffman

Skandale! (2:5), søndag den 28. marts: Sven Hazel - forfatteren der blev kulturelt landsforvist

Succesforfatteren, Sven Hazel, bliver i efterkrigstiden hyldet som Danmarks Hemmingway. Han lanceres som soldaten, der bliver tvunget i krig og nu skriver om det grusomme liv ved fronten. De danske læsere elsker ham. Men en dag i 1963 bliver han af pressen afsløret som svindler, hvis fortid under krigen er af tvivlsom karakter. Afsløringen betyder, at det danske samfund vender ham ryggen. Han må gå i eksil, hvis han vil udgive flere bøger. Med over 50 millioner solgte bøger i hele verden, er han vores mest solgte forfatter nogensinde, men Hazel er aldrig blevet anerkendt eller tilgivet.
Tilrettelæggelse: Søs Hoffman

Skandale! (3:5), søndag den 4. april: 1998 - Skammens Tour de France

Det professionelle cykelhold Festinas massør Villy Voet bliver i 1998 stoppet med bilen fuld af EPO og andre dopingstoffer - få dage inden Tour de Frances første etape. Nu ruller en skandale, der over de næste ni år river dansk landevejscyklings gulddrenge med sig én efter én: Brian Holm, Jesper Skibby, Bo Hamburger og Bjarne Riis. Skandalen afslører en kæmpe kløft mellem feltets og publikums moralsæt. Men hvordan var den kløft opstået? Se bl.a. Brian Holm og dopingjægeren Olav Skaaning Andersen fortælle historien om en sport, der aldrig har været ren.
Tilrettelæggelse: Janus Køster-Rasmussen

Skandale! (4:5), søndag den 11. april: Herlev Hospital - forstadens forbandelse

Opførelsen af Herlev Hospital begynder i midten af 1960'erne og byggeriet bliver synonym med velfærdsstaten. Projektet sprudler af nye idéer om form og farver, nye behandlingsmetoder og måder at omgås hinanden. Men troen på en rask fremtid går i stykker, da 1970'ernes oliekrise og arbejdsløshed tager livet af optimismen. En række overskridelser af budgettet får historien om det nye sygehus til at blive en skandale i formiddagspressen. Det nye sygehus op som symbol i en periode, hvor Danmark skifter fra opgang og optimisme til krise og kritik. Tilrettelæggelse: Christoffer Emil Bruun

Skandale! (5:5), søndag den 18. april: Gurli - fra offer til skurk
I 1981 bliver Gurli overfaldet og voldtaget i sit hjem. Den formodede gerningsmand bliver dømt, men fastholder sin uskyld. En kvinde fra kriminalforsorgen tror på ham og tipper pressen om et muligt justitsmord. Pressen begynder deres egen efterforskning, hvilket resulterer i at en voldtægtssag for første gang i historien bliver genoptaget i den særlige klageret. Gurli ender på forsiderne som alkoholiseret og løs på tråden og som værende direkte årsag til at en mand blev uskyldig dømt. Manden bliver frikendt. Tre måneder efter begår den frikendte et af de værste mord i vores kriminalhistorie.

 

  E-mail-adresse: asgb@dr.dk
  Telfonnummer: 35204027
  Afdeling: DR Presse
  Navn: Asger Bolvig
  Titel: Pressemedarbejder
Anden kontaktperson
Pressekontakt: Yderligere oplysninger