DR2 Tema: Ole og de andre rødder

”Der er altid noget, man er god til. Man skal bare finde ud af, hvad det er”. En legendarisk sætning fra Gummi Tarzan. Ole Lund Kirkegaard er den danske børnebogsforfatter, der er nået bredest ud. DR2 Tema om den populære forfatter.

”Der er altid noget, man er god til. Man skal bare finde ud af,hvad det er”. En legendarisk sætning fra Gummi Tarzan. Ole LundKirkegaard er den danske børnebogsforfatter, der er nået bredestud. DR2 Tema om den populære forfatter.

Lille Virgil, Orla Frøsnapper, Albert og allede andre. Vi kender dem alle sammen. Ole Lund Kirkegaard er denmest læste, mest solgte og mest oversatte danskebørnebogsforfatter. DR2 Tema fortæller i aften historien om mandenbag figurerne. Et legende menneske med en usædvanlig fantasi. Og vikigger indenfor i Ole Lund Kirkegaards farverige univers af"heslige sløngler", små rødder og snotunger med bare knæ.

Gummi-Tarzan

DR2 Tema læggeraftenen ud med filmen ’Gummi-Tarzan’. Ivan Olsens hverdag er ikkefor tøsedrenge. Han får blodtud og buksevand af de store lømler, oghjemme plages han af en far, der ville ønske, at hans søn var mereTarzan-agtig.

Men Ivan møder kranføreren Ole, der tager hamunder sine vinger og lærer ham, at der altid er noget, man er godtil. Man skal bare finde ud af, hvad det er.

Søren Kragh-Jacobsens filmfortolkning af OleLund Kirkegaard klassikeren "Gummi-Tarzan" fik plads iKulturministeriets kanon.

Virgil og vennerne

Efter filmenfår vi et kig ind i Ole Lund Kirkegaards univers, hvor nysgerrigeog fantasifulde børn ofte støder sammen med sure og stivsindedevoksne, som ikke forstår noget som helst. ’Det er mest endrengeverden - tøser ingen adgang’, som nogle af Ole LundKirkegaards figurer ville have sagt det.

De sjove og skæve historier ledsages af OleLund Kirkegaards karakteristiske tegninger. Vi møder Jørn, der for40 år siden var en lille dreng med strithår og revnede briller. Hanblev model for Ole Lund Kirkegaards Albert-figur.

Fest i "Di heslige slønglersklup"

Den populære forfatter stammer fra Skanderborg - ogdet er byen stolt af. I juni 2006 var det meste af Skanderborginvolveret i "Sløngel-dagene", en fejring af byens berømte søn, OleLund Kirkegaard.

Hans barndoms gade er nu døbt om til Ole LundKirkegaards Stræde. I løbet af tre dages fest var der optog gennembyen, afsløring af et gavlmaleri på Ole Lund Kirkegaardsbarndomshjem og indvielse af en skulptur i form af et lille skævthus, som kunne være taget ud af fortællingen om Lille Virgil. Foranhuset står en lille fed og venlig drage - født i Ole LundKirkegaards fantasi og ført ud i livet af keramikeren GinetteWien.

Portræt af Ole Lund Kirkegaard

"Viskal blive ved med at lege". Det var Ole Lund Kirkegaardslivsfilosofi. Men for ham selv blev legen til pligt, da succesentog overhånd og kravene til ham voksede. Ole Lund Kirkegaard dødesom bare 38-årig i 1979.

I portrættet af ham møder vi blandt andethustruen Anne Lise Kirkegaard, hans lillebror og filminstruktørenNiels Arden Oplev, der havde ham som en inspirerende ung lærer iskolen. De fortæller alle om en humoristisk, kreativ og følsom sjælfor hvem, succesen blev en forbandelse.

 

Aftenensforløb:

20.00:            Ole og alle de andrerødder20.02:           Gummi-Tarzan21.25:           Nøijj...21.30:            Virgil ogvennerne21.55:            Fest i "Di heslige slønglersklup"22.00:            Portræt af Ole LundKirkegaard

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter